Emekli askerlere yaptırımlar geliyor! Ekran yasağına uymazlarsa hapis cezasıyla karşılacaklar

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Bu teklif, harekâtlar veya...

Emekli askerlere yaptırımlar geliyor! Ekran yasağına uymazlarsa hapis cezasıyla karşılacaklar
Yayınlama: 24.05.2024
A+
A-

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. Bu teklif, harekâtlar veya operasyonlar sırasında basın ve yayın organlarında yorum yapan emekli komutanlara yönelik yaptırımlar içeriyor.

3 Yıla Kadar Hapis Cezası

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kadro ve kuruluşunda kamu görevlisiyken bu görevinden ayrılanların, bakanlıktan izin almadan, makam ve görev unvanlarını kullanarak beyanat vermeleri, yazı yazmaları veya açıklamada bulunmaları hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları öngörülüyor.

Materyallerin Yayınlanması Yasaklanıyor

Teklife göre, kendisinin veya başka bir askeri personelin askeri kimliğinin, görev veya faaliyetleri kapsamında askeri bilgi, belge, konum bilgisi veya bunlardan herhangi birini içeren resim, yazı, fotoğraf, ses kaydı, video gibi görsel ve işitsel materyallerin, MSB tarafından yetki verilen durumlar haricinde kitle iletişim araçlarıyla yayınlanması yasaklanıyor.

Gerekli Durumlarda Önleme Araması Yapılacak

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile general ve amiraller hakkında yürütülecek soruşturma ve kovuşturmalarda, ilgili mercilerin belirlenmesinde, ilgililerin son rütbeleri ve görevleri esas alınacak. Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yapılacak değişiklikle, gerekli durumlarda önleme araması yapılabilecek.

25 Hizmet Yılını Tamamlayana Emekli Aylığı

1999 yılı sonrası sigortası başlayan ve 1 Şubat 2018 sonrası Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararı ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilen personele, yaş şartı aranmaksızın kadın ve erkek 25 hizmet yılını tamamlamaları halinde emekli aylığı bağlanacak.

Disiplin Cezaları Yargı Denetimi Dışında

Seferberlik ve savaş zamanında yüksek disiplin kurulları tarafından verilen TSK’dan ayırma cezası hariç, diğer disiplin cezaları yargı denetimi dışında tutulacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.