İran, Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin düşmesine ilişkin ilk rapor yayınlandı

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili ön raporunu yayımladı. Raporda, helikopterin rotasını değiştirmediği ve düşüş sonrasında yangın çıktığı belirtilirken, helikopterin parçalarında...

İran, Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopterin düşmesine ilişkin ilk rapor yayınlandı
Yayınlama: 24.05.2024
A+
A-

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Reisi’nin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili ön raporunu yayımladı. Raporda, helikopterin rotasını değiştirmediği ve düşüş sonrasında yangın çıktığı belirtilirken, helikopterin parçalarında kurşun veya benzeri harici cisim izine rastlanmadığı ifade edildi. Ayrıca, kontrol kulesinin uçuş ekibiyle yaptığı görüşmelerde şüpheli bir durum tespit edilmediği belirtildi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve beraberindekilerin bulunduğu helikopterin kaza yapmasının ardından başlattığı araştırmaya ilişkin ön inceleme sonuçlarını açıkladı.

IRNA’ya göre, İran Genelkurmay Başkanlığı kazanın boyutları ve nedenlerini araştıran komisyonun ön raporunu yayımladı. Raporda, kazaya ilişkin teknik ve genel bilgi ve bulguların toplandığı ve değerlendirildiği belirtilerek, bazı verilerin değerlendirilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Raporda, helikopterin önceden belirlenen rotada uçuşunu sürdürdüğü, pilotun ise kazadan bir buçuk dakika önce diğer iki helikopterin pilotlarıyla iletişim kurduğu kaydedildi. Helikopterin parçalarında kurşun veya benzeri harici cisim izine rastlanmadığı, düşüş sonrasında yangın çıktığı belirtildi.

Raporda, bölgenin engebeli, havanın soğuk ve sisli olması nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının uzadığı ve kaza mahalline sabaha doğru ulaşılabildiği ifade edildi. Kontrol kulesinin uçuş ekibiyle yaptığı görüşmelerde şüpheli bir durum tespit edilmediği belirtildi. Kesin sonuçların incelemenin tamamlanmasının ardından paylaşılacağı bilgisi verildi.

Cumhurbaşkanı Reisi, 19 Mayıs’ta İran-Azerbaycan sınırında baraj açılışı törenine katıldıktan sonra, dönüşte Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle birlikte helikopter kazası geçirdi. İran’ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA’nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı.

Kaza mahalline ulaşan İranlı ekipler, kazadan kurtulan olmadığını bildirdi. Reisi’nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından, Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirilirken, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bakıri Keni, Abdullahiyan’ın yerine geçici Dışişleri Bakanı olarak atandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.