FED tutanakları açıklandı

FED 31 Ekim – 1 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarını yayınladı.

FED tutanakları açıklandı
Yayınlama: 21.11.2023
A+
A-

Altın fiyatlarında yaşanan tarihi rekorla gram altın 1846.7 liraya çıkarken, gözler de FED tutanaklarına çevrildi. Tutanaklarda, FED’in politika toplantısındaki tüm katılımcılar, faiz belirleme komitesinin dikkatli bir şekilde ilerleyebilecek konumda olduğu konusunda hemfikir olduğu vurgulandı. FOMC’nin para politikası tutumuna dair önemli bilgiler sunan FED’in tutanakları, gelecek dönemdeki faiz oranına yönelik ipuçlarını verdi.

FED TUTANAKLARI YAYINLANDI
ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) kasım ayına ait tutanakları bu akşam saat 22:00’da açıkladı.

FOMC toplantısının tutanaklarından önemli satır başları şöyle:

FOMC’deki herkes faizler konusunda ‘dikkatli ilerleme’ konusunda hemfikir.

FOMC’deki herkes faizlerin bir süre daha kısıtlayıcı kalacağını düşünüyor.

FED, enflasyondaki ilerlemenin yetersiz kalması halinde ilave sıkılaştırma öngörüyor.

FED’in 31 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdiği politika toplantısındaki tüm katılımcılar, faiz belirleme komitesinin dikkatli bir şekilde ilerleyebilecek konumda olduğu konusunda hemfikirdi.

Tüm katılımcılar hedef faiz oranının %5,25-%5,50 seviyesinde tutulmasını uygun buldu.

Çoğu FED yetkilisi enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler gördü.

FED’in son faiz kararı ne oldu?

ABD Merkez Bankası Fed faizi değiştirmedi ve yüzde 5,50’de bıraktı. ABD’de faiz 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,50’de kalırken enflasyon hedefi ise yüzde 2 olarak korunuyor.

Fed faiz kararını oybirliğiyle aldı. Federal Açık Piyasa İşlemleri Komitesi’nin faiz açıklamasında istihdam piyasasında kazanımların yavaşladığı öne sürüldü. Enflasyonun yüksek seyrettiğine değinen FOMC “Daha yüksek uzun vadeli faizlerin ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratması büyük olasılık” notunu paylaştı.

Birçok FED yetkilisi büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler gördü.

Tüm katılımcılar, her toplantıda politika kararlarının gelen bilgilerin bütününe dayandırılmaya devam edeceği konusunda hemfikirdi.

Katılımcılar, kısıtlayıcı bir tutumun sürdürülmesinin, ek bilgi toplamak için zaman tanırken hedeflere doğru daha fazla ilerlemeyi destekleyeceğine karar verdi.

Katılımcılar, enflasyon hedefine yönelik ilerlemenin yetersiz olduğunu gösteren bilgilerin olması halinde ilave politika sıkılaştırmasının uygun olacağını kaydetti.

Katılımcılar, enflasyonun geçtiğimiz yıl ılımlı seyrettiğini ancak kabul edilemez derecede yüksek ve %2 hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiğini not etti.

Katılımcılar, ekonomideki arz ve talebin daha iyi bir dengeye gelmeye devam ettiğini değerlendirdi.Katılımcılar, konut hariç temel hizmet enflasyonunun düşürülmesinde sadece sınırlı ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

FED personelinin ekonomik tahminleri Eylül tahminlerine benzerlik gösterdi.

Birçok katılımcı uzun vadeli hazine tahvil getirilerindeki artışların vade primindeki yükselişten kaynaklandığını düşünüyor.

Katılımcılar, fiyat artışlarının %2’ye döneceğinden daha emin olmak için enflasyon baskılarının azaldığını gösteren daha fazla veri görmeleri gerektiğini vurguladı.

FED’in mayıs’ta faiz indirme olasılığı yüzde 60

Fed’in bundan sonraki süreçte verilere göre hareket edeceği ve Mayıs ayından itibaren faiz indirimlerine başlamasının ihtimali yüzde 60 olarak belirlendi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.