Adana, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım üssü oluyor
Verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi ve stratejik konumuyla dikkat çeken Adana, yatırımcılar için cazibesini her geçen gün artırıyor. Güçlü altyapısının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi ve stratejik konumuyla dikkat çeken Adana, yatırımcılar için cazibesini her geçen gün artırıyor. Güçlü altyapısının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tahsisi onaylanan Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı, şehrin deniz ticaret hacmini ve lojistik kapasitesini büyük ölçüde genişletecek. Bu dev liman, Doğu Akdeniz Bölgesi’nin ihracat potansiyelini katlayarak artırırken, tamamlanmakta olan demir yolu hatları sayesinde bölgeyi bir lojistik merkezi haline getirecek. Ayrıca, yapım aşamasındaki yeni sanayi bölgeleri devreye girdiğinde Adana, sanayi alanındaki gücünü daha da pekiştirecek. Bu projelerle Adana, sadece bir üretim üssü değil, aynı zamanda Türkiye’nin ikinci büyük yatırım merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Yatırımcılara sunduğu geniş olanaklar, şehrin ekonomisini de ulusal ve uluslararası düzeyde daha ileriye taşıyacak.
Adana’nın sahil ilçesi Yumurtalık / Gölovası’nda inşa edilecek, küresel lojistik ve ticaret akışlarını etkileme potansiyeline sahip olacak Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı, tamamlandığında Türkiye’nin bölgesel ticaret ve lojistik kapasitesini ciddi ölçüde artıracak. Bu liman, 2028 yılında tamamlanması planlanan Kalkınma Yolu Projesi ile entegre olacak ve Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında dünya ticareti için stratejik bir alternatif rota oluşturacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, liman için ilk etapta 830 milyon liralık bir yatırım gerçekleştirecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. Liman, Basra Körfezi’ni Irak üzerinden Akdeniz’e bağlayarak, doğu-batı ve güney-kuzey koridorlarındaki ticari yüklerin Türkiye üzerinden Akdeniz’e taşınmasını sağlayacak. Türkiye’nin mevcut limanlarının toplam kapasitesi 12 milyon TEU iken, Adana Ana Konteyner Limanı tek başına 9 milyon TEU kapasiteyle devreye girecek ve Türkiye’nin lojistik altyapısına büyük katkı sağlayacak.
Bölgenin stratejik önemi artacak
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı‘nın şehrin stratejik önemini artıracağını vurgulayarak, özellikle Ceyhan ve Yumurtalık bölgelerinin, bölgenin ekonomik dinamiklerini değiştirecek projelere ev sahipliği yaptığını belirtti. Adana’nın hızla büyüyen ve gelişen yatırımları arasında Kimya Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi, Ceyhan OSB, SASA Özel Endüstri Bölgesi, Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi gibi projelerin öne çıktığını kaydeden Kıvanç, Adana’nın farklı bölgelerinde hayata geçirilen Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, Su Ürünleri OSB, Adana Hacı Sabancı OSB 4. Etap Genişleme Alanı gibi projelerin de bölgeyi ekonomik anlamda güçlendirdiğini bildirdi. Kıvanç, ayrıca Tekstilkent, Ayakkabıcılar Sitesi, Mobilyacılar Sitesi gibi sektör bazlı projelerin de bölgedeki istihdamı ve ekonomik büyümeyi olumlu yönde etkilediğini belirterek, Adana’nın Türkiye Yüzyılı’nda yeni bir ekonomik güç merkezi olacağını vurguladı.
Adana, büyük ölçekli petrokimya, enerji, gıda, tekstil, ayakkabı ve mobilya üretim merkezlerinin hayata geçirilmesi için gün sayarken katma değeri yüksek tarımsal üretimle birlikte tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerinde de küresel aktör haline gelme hedefiyle gelişim gösteriyor.
Tarım ve tarıma dayalı sanayinin yanında otomotivden tekstile, makineden gıda ürünlerine, kimya ve plastikten hazır giyime kadar çok geniş bir yelpazede önemli miktardaki üretimiyle Türkiye’nin ikinci büyük bölgesel yatırım ve üretim merkezine dönüşmeye başlayan Çukurova Bölgesi’nin metropol kenti Adana, 2023 yılında 2 milyar 901 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, bu yılın 8 ayında ise 195 ülkeye 1 milyar 933 milyon dolar düzeyinde ihracat gerçekleştirdi.
2024 yılının 8 aylık döneminde Adana’nın ihracatını kimya, tekstil, hububat ve bakliyat sektörleri sırtladı. Otomotiv, hazır giyim, hayvansal gıda, yaş meyve sebze ve mobilya sektörleri de ihracata önemli ölçüde katkı sağladı.
2024’ün 8 ayında 89 ülkede performansını artırdı
Adana’nın ihracat ana pazarlarını Avrupa Birliği, Orta Doğu, Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri oluşturuyor. Adana’nın son 8 aylık dönemde en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Irak’ta 179,9 milyon dolar değere ulaşıldı. Adana, ABD’ye 148,6 milyon dolar ve İspanya’ya 126,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu ülkeleri Hollanda, Almanya, İtalya, Fransa, Rusya ve Birleşik Krallık takip etti. Söz konusu dönemde 89 ülkede ihracat performansını artırma başarısı gösteren Adana, dış satım hacminde en güçlü artışları Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Estonya ve Filistin’de yakaladı. Bu pazarları Moritanya, Dominik Cumhuriyeti, Makedonya, Paraguay ve Letonya takip etti.
ABD, Hollanda ve Brezilya pazarlarında önemli artış
Adana, 2024 yılında yurt içinde ve küresel arenada yaşanan tüm zorluklara rağmen, üretim çarklarını döndürmenin gayretini göstererek, dünyanın her bir köşesinde ülkemize döviz kazandırma mücadelesini sürdürdü.
Adana’nın Ocak-Ağustos 2024 dönemindeki ihracatı 1 milyar 934 milyon dolar olarak gerçekleşti. Küresel arenada ve ülkemizde yaşanan zorluklara rağmen Adana’dan gerçekleştirilen ihracat geçen yıla oranla yüzde 5 arttı.
2024 yılının 8 ayında Kimya sektörü 352,7 milyon dolar ile ihracatta ilk sırada yer aldı. Bu sektörü 336,6 milyon dolar ile Tekstil ve Hammaddeleri ile 251,1 milyon dolar ile Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörlerinin takip etti. Söz konusu dönemde otomotivde 213,7 milyon dolar, hazır giyimde 117,7 milyon dolar, su ürünleri ve hayvansal mamullerde 98 milyon dolar, yaş meyve sebzede 92 milyon dolar ve mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinde 82,5 milyon dolar dış satım değerine ulaşıldı.
2024 yılının 8 ayında Adana’dan yapılan ihracatta Irak 179,9 milyon dolar ile ilk sırada yer aldı. Irak’ı 148,6 milyon dolar ile ABD ve 126,5 milyon dolar ile İspanya takip etti.
Adana, 2024’ün Ocak- Ağustos döneminde 20 ülkenin 13’ündeki pazarlarda etkinliğini önemli oranda artırdı.
Adana’nın 2024 Ocak-Ağustos döneminde ABD’ye yaptığı ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35,9 oranında, Irak’a yaptığı ihracat ise yüzde 35,9 oranında arttı. Hollanda’ya yapılan ihracatta da yüzde 61,9 oranında artış yaşandı. Adana; Ocak-Ağustos 2024 döneminde Mısır, Brezilya, Ukrayna, Romanya, Portekiz ve Libya pazarlarında da önemli artışlar yakaladı.
İSO İLK 500’DE YER ALAN ADANA FİRMALARI
SIRA FİRMALAR
29 SASA POLYESTER SANAYİ A.Ş.
175 TEMSA SKODA SABANCI ULAŞIM ARAÇLARI A.Ş.
256 ELİTA GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
300 OMNİA NİŞASTA SAN. VE TİC. A.Ş.
319 AKYEM ADANA YEM YAĞ BİODİZEL TARIM VE SAN. TİC. A.Ş.
350 ABDİOĞULLARI PLASTİK VE AMBALAJ SANAYİ A.Ş.
360 SUNAR MISIR ENTEGRE TESİSLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
373 BOSSA TİCARET VE SANAYİ İŞLETMELERİ T.A.Ş.
395 ADM BESİN VE TARIM A.Ş.
442 PİLYEM GIDA TARIM SAN. VE TİC. A.Ş.
469 ATLASDENİM TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
İSO İKİNCİ 500’DE YER ALAN ADANA FİRMALARI
SIRA FİRMALAR
5 DİOKİ PETROKİMYA SANAYİ A.Ş.
9 PALMİYE DOKUMA İPLİK TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
38 TAT NİŞASTA SAN. VE TİC. A.Ş.
59 PİER AGRO GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
65 GÜNEY ÇELİK HASIR VE DEMİR MAMÜLLERİ SAN. TİC. A.Ş.
70 OĞUZ GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
82 MELTEM KİMYA VE TEKSTİL SAN. İTH. İHR. VE TİC. A.Ş.
115 GÜRSOY YEM GIDA VE HAYVANCILIK SAN. TİC. A.Ş.
166 BAKIRLAR TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
170 OĞUZ TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
184 AKHAN UN FABRİKASI VE TARIM ÜRÜNLERİ GIDA SAN. TİC. A.Ş.
185 TEZKİM TARIMSAL KİMYA SAN. VE TİC. A.Ş.
187 NETAFİM SULAMA SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
213 BETA ENERJİ VE TEKNOLOJİ A.Ş.
299 ERBEY DOKUMA İPLİK SAN. VE TİC. A.Ş.
341 İSMİNİN AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
360 MAZLUM MANGTAY BORU SONDAJCILIK İNŞAAT TARIM ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
365 ZAHİT ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.
421 KIVANÇ TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.
TÜRKİYE’NİN İLK 1000 İHRACATÇI LİSTESİNDE YER ALAN ADANA FİRMALARI
SIRA FİRMALAR
67 SASA DIŞ TİC.A.Ş.
148 TEMSA SKODA SABANCI ULAŞIM ARAÇLARI A.Ş.
297 AYTEK KONFEKSİYON TİC.PAZ.LTD.ŞTİ.
337 ARAŞTIRMAYA KATILMIYOR
352 OMNİA NİŞASTA SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
366 ELİTA GIDA SAN. VE TİC. A.Ş.
421 FİLPA AMBALAJ VE DIŞ TİC.A.Ş.
434 AKYEM ADANA YEM YAĞ BİODİZEL TAR.VE SAN.TİC.A.Ş.
462 BOSSA TİCARET VE SANAYİ İŞLETMELERİ T.A.Ş.
469 ARAŞTIRMAYA KATILMIYOR
483 SUNAR PAZARLAMA VE DIŞ TİC.LTD.ŞTİ.
509 MAZLUM MANGTAY BORU SONDAJCILIK İNŞ.TAR.ÜRN.SAN.TİC.A.Ş.
569 ÖZLER TARIM ÜRÜNLERİ ÜRT.PAZ.SAN.TİC.A.Ş.
603 PİLYEM GIDA TARIM SAN.TİC.A.Ş.
656 MELTEM KİMYA VE TEKSTİL SAN.İTH.İHR. VE TİC.A.Ş.
699 ADININ AÇIKLANMASINI İSTEMİYOR
725 SUNAR MISIR ENTEGRE TESİSLERİ SAN.TİC.A.Ş.
727 GÜNEY ÇELİK HASIR VE DEMİR MAM SAN.TİC.A.Ş.
764 PALMİYE DOKUMA İPLİK TEKS.SAN.TİC.A.Ş.
982 KIVANÇ TEKS. SAN. TİC. A.Ş.
TÜRKİYE’NİN EN HIZLI BÜYÜYEN 100 ŞİRKETİ ARASINDA YER ALAN ADANA FİRMALARI
SIRA FİRMALAR
1 AFM GIDA KİMYA
6 ÇATALBAŞ ELEKTRİK ENERJİ
14 IDS ENERJİ MÜHENDİSLİK
30 GÖKTEKİN ENERJİ
35 TEZKİM TARIMSAL KİMYA
41 TAREN MÜHENDİSLİK MAKİNE SANAYİ
46 ELİTAŞ GRUP PLASTİK SANAYİ
47 BESEN PLASTİK VE AMBALAJ SANAYİ
66 KAYKAÇ MAKİNA KİMYA
Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER