Mersinli bakliyatçılar, ucuz kredi ve destek arayışında

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, tarım ve tarıma dayalı sanayinin sadece beslenme anlamında değil, ekonomik katma değer anlamında da hayati bir konu olduğuna dikkat çekti. Tarımın, sanayinin en temel itici gücü olduğunu söyleyen Özdamar, “Güçlü tarım, güçlü sanayinin temelidir. Bakliyat ve hububat insanlık için, tarımın ve gıdanın olmazsa olmazıdır ve bunlar stratejik ürünlerdir. Ukrayna-Rusya savaşı başladığından bu yana, buğday meselesinin petrol ve doğal gazın önüne geçtiğini, birçok devletin de bu konuda doğal gaz sıkıntısı konusundan daha çok endişelendiğini gördük.  Bu bile, sektörün değerini göstermeye yeter” dedi.

Üretimde yaşanan gelişmelere ek olarak özellikle bakliyat ticaretinde, markalaşma ve bakliyatın dünya lojistiği ile dağıtımında, Mersin’in bakliyat başkenti olmayı başardığını kaydeden Özdamar, “Bu noktada, sektörün öncü şirketlerinin Mersin merkezli olması bizim için ayrıca gurur kaynağıdır. Bugün, İSO Birinci 500 listesinde yer alan 11 firmamızın 6’sı bakliyat ve hububat işi yapan gıda firmalarımızdır. Bir dönem sadece ithalata dönerek kaybettiğimiz bakliyat ve hububat ürünlerinde, bugün net ihracatçı hale gelmeye başlamamız umut veriyor. Demek ki, destekler ve planlamalar işe yarıyor” ifadelerine yer verdi. Özdamar ayrıca, Ar-Ge, verimlilik ve kümelenme çalışmalarının hububat ve bakliyat sektörünü güçlendireceğini belirtti.

Kredi kaynakları ve faiz oranlarına ilişkin açıklama yapan Eximbank Mersin Müdür Yardımcısı Murat Kılıç, İhracatçılara ve yurtdışında faaliyet gösteren yatırımcılara uluslararası piyasalarda rekabet gücü sağlanmasını, yurtdışında yapılacak yatırımlar ile ihracat amacına yönelik yatırım mallarının üretim ve satışını destekleyerek kredi olanakları sunduklarını söyledi. Kılıç, “Kredi kullandırdığımız iki kaynaktan biri Merkez Bankasının kendi kaynağı olan reeskont kredileri ve bu krediyi politika faizi olarak belirlenen faizin indirimli halini en fazla 1 yıl vadeyle ihracatçılara tahsis ediyoruz. Bankamızdan kullanılan tüm kredilerin bir ihracat taahhüdü bulunuyor. Dolayısıyla kullandığınız kredi kadar ihracat yapmak durumundasınız. Bir diğer kaynağımız ise Eximbank olarak döviz ve TL cinsinde kredi tahsisi. Firmalar kredili bir müşteri olmaları halinde tüm kredilerini bankalardan getirdikleri teminat mektuplarıyla, yüksek faiz yerine bizden daha düşük faizli kredi kullanabiliyor” dedi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğünden Uzman Erhan Şimşek, Avrupa Birliği (AB) tarafından hazırlanan ve 42 ilde hayvancılık işletmeleri, gıda işleme sektörü ile çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi sektörlerinde destek veren IPARD programına ilişkin bilgilendirme yaptı. Şimşek, “Kurumumuzun Avrupa Birliği kaynaklı uyguladığı bir program olan IPARD, tarım ve işleme sektöründe yatırım yapmak isteyenler için hibe desteklerini içeriyor. IPARD programı ile AB standartlarında tesislerin Türkiye’ye kazandırılması ve örnek tesislerin Türkiye’de yaygınlaştırılması sağlanarak mevzuat gereği gıda hijyeni, sağlık, hayvan refahı gibi konularda AB standartlarında tesislerin kurulması amaçlanıyor” diye konuştu.

Mersin KOSGEB Müdürü Danyal Peker ise hizmet ve sanayi kuruluşlarını desteklediklerini, KOBİ’ler önemli olduğunu belirtti. “Mikro işletmelerden oluşan bir ekonomimiz var” diye konuşan Peker, son 3 yılda her türlü desteği e-devlet üzerinden yaptıklarını bu nedenle her türlü başvuru ve evrakı e-devlet üzerinden aldıklarını söyledi. Peker, “Girişimcilik eğitimlerini de online yapıyoruz. Bu nedenle kesinlikle bir aracı ya da hizmet ücreti almıyoruz. Ar-Ge iş geliştirme, yurtdışına açılma gibi konularda destekler veriyoruz. Ana mantığımız biz ilk fazda işletmeyi geliştirecek destekler vermek. Biraz büyüdüklerinde Ar-Ge yapmalarını, büyümelerini sağlayacak desteklerle devam ediyoruz. Artık tematik desteklere başladık. Şu anda firmaların dijitalleşmesi destekleniyor. Önümüzdeki sürecin konusu yeşil dönüşüm desteği olabilir” dedi.

 

 

 

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

27 dakika ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

35 dakika ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

49 dakika ago

Moringa nedir? Şeker hastalığına çözüm olan bu bitki mide kanserini de yok ediyor!

Modern yaşamın getirdiği hastalıklarla mücadelede doğal çözümler arıyorsanız, moringa tam da ihtiyacınız olan bitki olabilir.…

1 saat ago

Kabartma tozu olmadan balon gibi kabaran hamurun sırrı! 1 çay kaşığı yeterli

Kabartma tozu kullanmadan hamur nasıl kabarır? Sirke ile hamur kabartmanın sırlarını keşfedin! İşte balon gibi…

1 saat ago

İsrail medyası duyurdu: İsrail, İran’a misilleme kararı aldı

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin dünkü toplantısında, İran'ın füze saldırılarına, ABD ile koordine edildikten sonra "güçlü bir…

1 saat ago