Categories: Ekonomi

BES’te kısmen ödeme uygulamasının başvuru şartları belli oldu

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), 1 Temmuz’da devreye alacağı kısmen ödeme uygulamasının başvuru esaslarını içeren genelgeyi yayımladı.

Bu uygulama ile katılımcılar, sistemden çıkmadan ve hak kaybına uğramadan evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında hesaplarında biriken tutarın yüzde 50’sine kadar olan kısmını alabilecekler. Katılımcılar, başvurularını emeklilik şirketine SEDDK’nın belirlediği durumlar kapsamında yapabilecekler. Emeklilik şirketleri, katılımcıların başvurularını Emeklilik Gözetim Merkezi’nin sağladığı altyapı ile kontrol edecekler.

Başvuru için belirlenen şartlar şunlar:

Katılımcılar, belirlenen hallerde daha önce kısmen ödeme almamış olmalılar.
Birden fazla bireysel emeklilik sözleşmesi bulunan kişilere sadece bir başvuru hakkı tanınacak.
Doğal afet durumu hariç, daha önce kısmen ödeme alanların, önceki ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 yıl geçmiş olması gerekecek.
İlk defa kısmen ödeme başvurusunda bulunan katılımcılarda ise en az 5 yıl sistemde olma şartı aranacak.
Katılımcılar, doğal afet durumu hariç, önceki ödeme tarihinden veya ilk kez bu hakkı kullanacak katılımcıların sözleşme yürürlük tarihinden başvuru tarihine kadar aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olması gerekecek.
Bireysel emeklilik sözleşmesinde rehin, haciz veya alacağın devri sözleşmesine konu olmadığı tespit edilecek. Başvuru sonucu, talep formunun şirkete ulaştığı tarihten itibaren üç iş günü içinde katılımcıya bildirilecek.

Başvuru için gerekli belgeler arasında konut alımı için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan web tapu ile üretilen doğrulama kodunun bulunduğu tapu belgesi nüshası ve evlilik hali için e-Devlet sistemi ile üretilen ve üzerinde doğrulama kodu bulunan nüfus kayıt örneği yer alacak.

Kısmen ödeme tutarı yüzde 50’ye kadar belirlenebilecek ve işlemler, başvuru tarihinde hesapta bulunan fon pay adedi üzerinden yapılacak. Belgelerin başvurudan sonra ibraz edilmesi durumunda, devlet katkısı en geç fon paylarının nakde dönüştüğü günü takip eden ilk iş günü ödemesi tamamlanacak.

Katılımcılar, başvuru sırasında bireysel emeklilik sözleşmesinden 3 yıl ayrılmayacaklarına dair taahhütname imzalayacaklar. Bu taahhütnamenin başlangıç tarihi kısmen ödeme tarihi olacak ve bu tarihe 3 yıl eklenerek bitiş tarihi hesaplanacak. Katılımcı, sözleşmesini, 3 yıllık taahhüt süresi içerisinde emeklilik, vefat veya maluliyet dışında sonlandırması durumunda, kısmen ödeme kapsamında aldığı devlet katkısı tutarı faiziyle tahsil edilecek.

Genelgede ayrıca konut alımı veya evlilik hallerinde belge ibraz sürelerine ve belge ibraz edilmemesi durumunda verilmiş örneklere de yer verildi.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

3 saat ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

4 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

4 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

4 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

5 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

5 saat ago