Categories: Ekonomi

Bakan Bolat: Bazı sektörlerin küresel ticaretten aldığı pay en yüksek seviyeye ulaştı

Bolat, yaptığı yazılı açıklamada, ihracatın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara yükseldiğini anımsatarak, küresel ihracattan alınan payın yüzde 1,02 ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan 2022 yılına ait sektör bazlı dış ticaret istatistiklerine değinen Bolat, “Bu yükselişin ana sektörlerimize yayıldığı, küresel ticaretten aldığımız payın tarım, yakıtlar ve madencilik ile imalat sektörlerinde tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştığı görülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bolat, tarım ürünleri ihracatının küresel ihracat içindeki payının geçen yıl 0,13 yüzde puan artışla en çok yükselen sektör olduğuna dikkati çekti.

Yakıtlar ve madencilik ürünleri ihracatındaki payın aynı dönemde 0,06 yüzde puan artış ile yüzde 0,59’a yükseldiğine işaret eden Bolat, şunları kaydetti:

“İmalat sanayi ihracatımızın payı 2022 yılında 0,03 yüzde puan artışla en yüksek seviyesi olan yüzde 1,19’a ulaşmıştır. İmalat sanayisinde makine ve nakliye ekipmanları, giyim ve konfeksiyon ile kimyasal ürünler, küresel ihracatta payı artan alt sektörler olarak öne çıkıyor. Kimyasal ürünler ihracatında payımız yüzde 0,68’e, giyim ve konfeksiyon ihracatında payımız yüzde 3,45’e, makine ve nakliye ekipmanları ihracatında payımız ise yüzde 0,85’e yükselmiştir.”

Bolat, Bakanlık olarak küresel rekabetçilik ve sürdürülebilir ihracat artışını devam ettirebilmek için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerinin altını çizerek, “İhracat odaklı üreten ve büyüyen ekonomimizde 2022 yılında yakalanan bu tabloyu Türkiye Yüzyılı’nda daha da güçlendirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

5 saat ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

6 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

6 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

7 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

7 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

7 saat ago