Üretken yapay zeka telekomünikasyon sektöründe nasıl dönüşüm yaratacak

Son zamanlarda konuşmalar, hikaye, resim, video, müzik, kod ve daha fazlası dahil olmak üzere pek çok biçimde yeni içerik oluşturabilen bir yapay zeka türü olan üretken yapay zeka etrafında dönüyor. Yapay zekanın bu biçimi küresel ekonomide kapsamlı değişiklikler yaratma potansiyeline sahip. Goldman Sachs’ın bir araştırması, üretken yapay zekanın küresel GSYİH’da 7 trilyon dolarlık bir artış sağlayabileceğini ve üretkenlik artışını 10 yıllık bir süre içinde yüzde 1,5 oranında artırabileceğini gösteriyor. Ve bu fırsat telekomünikasyon sektörüne kadar uzanıyor. 

AWS Telekomünikasyon Sektörü Teknolojiden Sorumlu Başkanı Ishwar Parulkar, üretken yapay zekanın telekomünikasyon sektöründe nasıl dönüşüm yaratacağını ve bu teknolojiyi değerlendirirken göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktaları anlattı. 

Telekomünikasyon sektöründe üretken yapay zeka potansiyeli

Üretken yapay zeka, diğer sektörlere yardımcı olduğu gibi telekomünikasyon şirketlerinin de RFP’leri (Teklif Talebi) doldurma, satışlara destek olmak için sohbet robotları kullanıma sunma ve pazarlamayı bireylere uygun ölçekte kişiselleştirme gibi birçok işlevi için verimliliğin artırılmasına yardımcı olabilir. Bu alanda büyük bir büyüme görmeyi bekliyoruz. Gartner, 2022 yılında telekomünikasyon şirketlerinin yüzde 50’sinin, müşteri deneyimlerini geliştirmek ve ürün planlamalarını iyileştirmek için veri, analitik ve yapay zeka girişimlerini kullandığını ve bu oranın 2026 yılına kadar yüzde 95’e yükseleceğini söylüyor. Ancak, sektöre özgü gerçekten dönüşüm yaratacağına inandığımız birkaç uygulama da bulunuyor. 

Müşteri Deneyimini Geliştirmek: Halihazırda birçok telekomünikasyon şirketi, insan etkileşimlerini artırmanın yanı sıra deneyim tutarlılığını ve çözüm hızını iyileştirmek için yapay zekadan yararlanıyor. Üretken yapay zeka, müşterilerin sorunlarını çözmesine veya sorularına yanıt almasına yardımcı olmak için kullanılan erken aşama sohbet robotlarının bir evrimi olan etkileşimli sesli yanıt teknolojisi ile bu faaliyetleri bir adım öteye taşıyabilir. Ek olarak, üretken yapay zeka, gerçek zamanlı çağrıların analiz edilmesine yardımcı olarak müşteri temsilcilerine hızlı cevaplar veya kaynaklar sağlayabilir, böylece müşteri sorgularının çözülmesine yardımcı olabilir. Müşteri hizmetleri temsilcileri bu süreçte önemli bir rol oynamaya devam edecek, ancak üretken yapay zekanın tüm müşteri deneyimlerini ve etkileşimlerini değiştirebileceğine ve geliştirebileceğine inanıyoruz. 

Ağ Planlamasını, Kurulumunu, Yapılandırmasını ve Operasyonlarını Basitleştirmek: Üretken yapay zeka, ağ yaşam döngüsünün her alanında önemli bir rol oynayabilir. Ağ elemanlarının kurulumu sırasında, mühendisler kılavuzlara ve belgelenmiş süreçlere güvenirler. Üretken yapay zeka bu verileri alabilir ve yükleme görevlerini hızlandırmak ve basitleştirmek için etkileşimli rehberlik ve istemler sağlayabilir. Temel modeller, ağ öğelerinin yapılandırmasında önerilerde bulunmak için ağ topolojisi ve yapılandırma verileriyle de eğitilebilir. Bir ağ hatası olduğunda, üretken yapay zeka tabanlı uygulamalar, ağ işletim mühendislerine sorunu gidermelerine yardımcı olacak eylemler ve prosedürler önerebilir. 
 

İş Performansını Optimize Etmek: Üretken yapay zeka, telekomünikasyon şirketlerinin gelir kaybettikleri veya gelir sızıntısı yaşadıkları alanları daha kolay belirlemelerine yardımcı olabilir. Yapay zeka iş süreçleri genelinde kullanılırsa kârı optimize etmek için tekliflerin nasıl geliştirileceğine ilişkin önerilerde bulunmak üzere kârları, gelirleri, çeşitli tüketici planlarını, giderleri ve müşteri ücretlerini inceleyebilir. 

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

37 dakika ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

1 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

2 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

2 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

2 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

3 saat ago