Categories: Ekonomi

Rönesans ve Sonatrach, Ceyhan tesisi için 1 milyar euro kredi arıyor

Polipropilen tesisi, Ankara merkezli Rönesans’ın yüzde 66 hissesine sahip olduğu, geri kalanının ise Sonatrach Group’un istiraki olan Sonatrach Petroleum Investment Corporation BV’a ait Ceyhan Polipropilen Üretim A.Ş. tarafından Ceyhan’da inşa edilecek.

Kaynaklara göre, kredi paketinin 550 milyon doları ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Şirketi (U.S. International Development Finance Corp.-DFC) tarafından sağlanacak, geri kalanı ise İspanyol İhracat Kredi Ajansı (Spanish Export Credit Agency- CESCE) ve ticari bankalardan gelecek.

Madrid merkezli bir mühendislik hizmetleri şirketi olan Tecnicas Renuidas SA da tesisin tasarımını ve ekipman tedariğini üstlenecek.

DFC’nin internet sitesinde yayımlanan bir rapora göre, tesis, yıllık 472,500 ton polipropilen üreterek ve Türkiye’deki polipropilen talebinin neredeyse yüzde 15’inin karşılanmasına olanak
sağlayacak.

Türkiye net ithalatçı konumunda

Ceyhan Polipropilen Üretim, CESCE, DFC ve Tecnicas Reunidas yorum taleplerine yanıt vermedi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’na (Pagev) göre, talebinin yüzde 96’sını ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Güney Kore, Mısır ve İsrail’den karşılayan Türkiye yılda ortalama 2,2 milyon ton ile net polipropilen ithalatçısı konumunda.

Pagev, Azeri ham petrol devi Socar’ın sahibi olduğu Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’nin 144 bin ton kapasiteyle yıllık 100 bin ton civarında polipropilen üreten Türkiye’deki tek üreticisi olduğunu belirtiyor.

Polipropilen ağırlıklı olarak halı üretiminde, tıbbi ekipmanlarda ve savunma sanayinde kullanılıyor.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

7 saat ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

8 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

8 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

9 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

9 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

9 saat ago