Muz üreticileri artan maliyetten alternatif ürünlere yöneldi

TÜİK 2022 verilerine göre Mersin’de toplam 69 bin 159 dekar alanda muz üretimi yapıldığını belirten Anamur Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kaydı bulunmayan alanlarla beraber Mersin’deki muz üretiminin TÜİK verilerinin çok üzerinde olduğunu, Anamur’da dönüm başına ortalama 7 bin 500 kg civarında verim alırken bu yılın sonunda yaklaşık yüzde 2’lik bir düşüş öngördüklerini söyledi. Başkan Gümüş, muz üreticilerinin enerjiden işçilik maliyetine, ilaçlamadan gübrelemeye kadar tüm girdi maliyetlerinde karşılaştıkları sorunlara dikkat çekerek, “Muzun dal ve raf fiyatları arasındaki fark, girdi maliyetlerinin yanında zincir marketlerde belirlenen fiyatlardan da kaynaklanıyor. Ürünün alış ve satış fiyatını zincir marketler belirliyor. Anamur muzu, zincir marketlerde fahiş fiyatlara satılırken üretici ancak maliyet fiyatlarının altında satış gerçekleştirebiliyor” dedi. Muz üreticilerine havza çalışmaları yapılmadan özellikle son 6-7 yıldır yoğun biçimde tarımsal kredi desteklerinin verilmesiyle rantabl olmayan her alanda muz serası yapılmasının önünün açıldığını, bunun da piyasayı olumsuz etkilediğini belirten Gümüş, “Sadece muz üretimi için değil her ürün için havza çalışması yapılmalıdır. Tarımda millileşmenin esas alındığı milli tarım politikalarının uygulanmasını istiyoruz. Ayrıca kooperatifleşmenin de önemli olduğunu ve yeterince desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini sözlerine ekledi. Tarım nüfusunun giderek yaşlandığının da altını çizen Gümüş, tarımda verimliliğin sürdürülebilmesi için gençleştirme politikalarına ağırlık verilerek genç üreticilerin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

 Muz üretiminde kooperatifleşme istenen seviyede değil

Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği Başkanı Soner Cedit ise muz üreticilerinin düşük fiyatlar karşısında alternatif ürünlere yöneldiklerini belirterek bu yılın sonunda yaklaşık yüzde 2 ila yüzde 3’lük bir azalış öngördüklerini söyledi. Cedit, “Anamur Muz ve Çilek Üreticileri Derneği olarak yaptığımız piyasa araştırmaları neticesinde muzun piyasa değerini bu ay itibari ile 16 TL olarak üreticilerimize tavsiye ettik. 18 TL altındaki piyasa fiyatı üreticinin zarar etmesi demek, dernek olarak önümüzdeki günlerde muz fiyatlarındaki düşüş ile ilgili detaylı bir çalışma yürüteceğiz” dedi. Muz üreticilerinin sorunlarını aktaran Cedit, girdi maliyetlerinin yükselmesinin yanı sıra, küresel ısınma ile mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava koşullarının muz üretiminde verim kaybına sebep olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin tarım faaliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerini hatırlattı.

Üreticilerin bilinçli olarak üretim yapmasının yanı sıra pazarlama konusunda da yol almaları gerektiğinin altını çizen Cedit şunları kaydetti: “Muz üretiminde kooperatifleşme istenen seviyede değil. Kooperatifleşme üretici için mutlaka bir numaralı gündem maddesi olmalı. Artık yalnızca üretmenin yetmediği bir dönemden geçiyoruz. Muz, bölgemiz ve ülkemiz için katma değeri yüksek bir ürün. Muz üreticileri olarak şeffaf, anlaşılabilir ve açık iletişim kanalları ile üreticilerin de dahil olduğu bir piyasa belirleme talebinde bulunuyoruz. Üreticiler olarak bir an önce kooperatifleşme çalışmalarını hızlandırmalıyız aksi halde muz üretimini sürdürmemiz imkansız halde gelecektir.”

Muz üreticisi Ömer Ali Göktürk de üretici olarak emeklerinin karşılığını almak istediklerini belirterek, “Ortada üçlü bir çark var, bunlardan birincisi üretici, ikincisi pazarlayıcı, üçüncüsü ise tüketicidir.Üretim olmadan çark dönmez. Üretim maliyeti her geçen gün artıyor, bir denge oluşturmamız gerekir ki ne üretici ne pazarlayıcı ne de tüketici mağdur olsun” diye konuştu.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

7 saat ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

8 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

8 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

8 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

9 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

9 saat ago