Categories: Yerel Yönetimler

Mersin Büyükşehir, Atatürk’ün mirasına sahip çıktı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasına sahip çıktı ve Gazi Çiftliği’nin açılışını gerçekleştirdi. Türkiye’de tarım kredi kooperatifçiliğinin ilk örneği, Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan Gazi Çiftliği, Büyükşehir Belediyesi tarafından işlevsel hale getirildi. İlk kurucu ortağı Mustafa Kemal Atatürk olan Atatürk Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi’nin bulunduğu Gazi Çiftliği, kadın ve çocukların sosyal yaşam ve üretime daha fazla katılması için çalışmalar yürütecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi, Silifke Kaymakamlığı ve Silifke İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin çalışmalarıyla yeniden hayat bulan Gazi Çiftliği’nde kadınların üretimi katma değere dönüştürülerek, ekonomik ve sosyal anlamda da kalkınma sağlanması hedefleniyor. Başkan Seçer, çalışanın, üretenin ve memlekete katkı sunan herkesin yanında olduklarını vurgulayarak, “Ben Belediye Başkanı olarak her zaman çalışan, üreten, alın teri dökenin yanındayım.” dedi.

Gazi Çiftliği’nin açılışına yoğun katılım

Gazi Çiftliği’nin açılışında; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve eşi Nuray Karalar, CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İzmir Köy Kooperatifi Birlik Başkanı Neptün Soyer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve eşi Sembol Tarhan, CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, İYİ Parti Mersin İl Başkanı Mehmet Dutar, Silifke İlçe Emniyet Müdürü Gökhan Mert, Fox TV’de Çalar Saat Programı sunucusu, gazeteci-yazar İsmail Küçükkaya ve annesi Halise Küçükkaya, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri, Meclis üyeleri, muhtarlar, kooperatif ve dernek temsilcileri ile Silifkeliler yer aldı.

Açılış öncesinde mini konser verildi

Başkan Seçer ve protokol üyeleri, Gazi Çiftliği girişinde davullar, meşaleler ve alkışlarla karşılandı. Açılış öncesinde Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü Soprano Bengi İspir Özdülger, Mersin Devlet Opera ve Bale Sanatçıları ile birlikte Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Müzik dinletisinin ardından Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gazi Çiftliği’ni kurma sürecini anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi.

“Üretim, alın teri, emek, helal lokma; bunlardan daha öte kutsal değerlerimiz var mı?”

Gazi Çiftliği’nin yeniden işlevsel hale getirilmesinde asıl emektarların kadınlar olduğunu ifade eden Başkan Seçer, “Sizlerin desteği, hayır duaları olmazsa, sizlerin bizlere sağladığı, kalbinizden gönderdiğiniz o sevgi olmasa bu hayat çekilmez. Büyük sorunlarla boğuşuyoruz. Gerçekten ülkemize, ülkemiz insanına yararlı olmaya çalışıyoruz. Bunu şikâyet etmeden yapıyoruz ama bu gerçekleri de orta yere koymamız gerekiyor” dedi.

Seçer, Gazi Çiftliği’ndeki çalışmanın çok değerli olduğunu vurgulayarak, “Burada, bu çalışmalarda bizlere emek eden bu bölgede yaşayan kadınlarımız. Birçok kurumun bize desteği oldu. Onlara da teşekkür ediyoruz ama kadınlarımızın, halkımızın, emekçi insanlarımızın katkıları her şeyden çok daha büyük, çok daha önemli” diye konuştu.

“Gücünüzü, aklınızı, zekânızı, emeğinizi, alın terinizi birleştirin ki büyüsün, dağ olsun”

Göreve geldikleri günden bu yana kadınların kooperatifleşmesi için çalıştıklarını ifade eden Seçer, “Göreve geldiğimiz günden bu yana ‘kadın’ diyoruz, ‘üretim’ diyoruz, ‘iş birliği’ diyoruz. Güçlerimizi birleştirmekten bahsediyoruz. Diyoruz ki; ‘bir araya gelin, gücünüzü, aklınızı, zekânızı, emeğinizi, alın terinizi birleştirin ki büyüsün, dağ olsun. İşte kooperatifçiliğin en basit tanımı bana göre bu. İnsanlar bir araya gelsin, emeğini, aklını, alın terini birleştirsin. Üretim olmazsa bu ülke kalkınmaz. Mustafa Kemal Atatürk bize ilk önce bağımsızlığı öğretti. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda bu ülkeye Doğu’dan Batı’ya, Kuzey’den Güney’e önderlik yaptı. Emperyalist güçlerden bu kadim toprakları kurtardı, onları dışarı attı. Niçin yaptı bunu? Ulusal bağımsızlık için ama şunu da daha sonra ekledi; eğer savaş meydanlarında kazandığımız bu zaferleri taçlandırmak istiyorsak ekonomik alanda da başarılar elde etmemiz gerekiyor. Onun için üretmemiz lazım. Onun için milli üretime değer vermemiz lazım. Kendimize dönük çalışmamız lazım. Müstemleke olmamamız lazım. Birilerinin eline düşmememiz, eline bakmamamız lazım. Onun için üretim diyoruz, onun için kooperatif diyoruz” ifadelerine yer verdi.

“100 yıllık bir tarihi konuşuyoruz”

Seçer, çok mutlu olduğu bir etkinlik olduğunu ifade ederken, “Çünkü çok manevi değeri olan bir yer burası. Toprak, üretim, bir olmak, birlik olmak, beraber mücadele etmek. Birçok temayı içeren tarihi bir yapının içerisindeyiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de bir ilklerden olan kurduğu Tarım Kredi Kooperatifi’nin şu anda bahçesindeyiz. 100 yıllık bir tarihi konuşuyoruz. Belirli bir süre sonra burası atıl kalmış ama şu anda yine insanların, vatandaşların girip çıktığı, buradan yararlandığı bir yer haline getirildi. Burada başta Mersinden Kadın Kooperatifi’nin ve beraber çalıştıkları kadınlarımızın emeği çok büyük” dedi.

“Üreten, işleyen, ekonomiye katkı sunan harika bir müessese olmuş”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, “Gerçekten çok etkilendim, çok da duygulandım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarımın geleceğini, gıdanın, sağlıklı yiyeceğin geleceğini gördüğü için tarıma çok önem verdi. Ankara’da olmayacak bir çiftlik kurdu; Atatürk Orman Çiftliği. Şimdi onun ortadan kaldırıldığı, unutturulmak istendiği bir dönemde Gazi Çiftliği’nin kurulması, özellikle kadınlara yönelik hem üreten hem işleyen hem ekonomiye katkı koyan harika bir müessese olmuş. Ayrıca çocuklarla ilgili, endüstri 4 ile ilgili müthiş bir salon yapmış, Meral Hanım’ı kutluyorum” ifadelerine yer verdi.

“Ulu Önderimiz, Anadolu’da kooperatifleşmenin meşalesini yakarak zirai seferberliğin başlamasına da vesile olmuştur”

Gazi Çiftliği’nin açılışında konuşan Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe verdiği öneme değinerek, “Hepinizin bildiği üzere Mustafa Kemal Atatürk, büyük bir kooperatifçidir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kooperatifleşmesine öncülük etmiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, kooperatifleşmeyi ülkenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında temel bir değer olarak görmüş ve bu konuyla hayatı boyunca yakından ilgilenmiştir. Türkiye’nin ilk Tarım Kredi Kooperatifi’ni 1936 yılında burada kuran Ulu Önderimiz, aynı zamanda buranın ilk kurucu ortağıdır. Kurduğu kooperatifle birlikte, Anadolu’da kooperatifleşmenin meşalesini yakarak zirai seferberliğin başlamasına da vesile olmuştur. Bu tarihi binanın giriş ve hol kısmında yer alan bordürlerin üzerindeki pamuk koza süslemeleri, o dönemdeki zirai seferberliğin önemli bir simgesidir.” dedi.

Zakkum fidanı alım garanti sözleşmesi imzalandı

Konuşmaların ardından Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer ve üretici Hatice Okur Dönün arasında ‘Mersinden Kadın Kooperatifi Atayurt Gazi Çiftliği Zakkum Fidanı Alım Garanti Sözleşmesi’ imzalandı. O ana şahitlik eden Başkan Vahap Seçer, “Üreticiler; ‘biz üreteceğiz’ dediler. Kooperatif de; ‘biz bunların pazarlanmasında size yardımcı olacağız’ dedi. Ben de arada hem hakemlik yapıyorum hem de bu ürünlerinizin, üretimlerinizin, Mersin’in güzelleşmesi için, Belediyemiz tarafından alınacağının garantisini veriyorum. Hayırlı uğurlu olsun, herkes memnun” dedi.

Başkan Seçer daha sonra konuşmacılara hediye takdimi gerçekleştirirken, kooperatif temsilcileri de Başkan Seçer ve Meral Seçer’e çeşitli hediyeler verdi. Başkan Seçer ve protokol üyelerinin katılımıyla kesilen açılış kurdelesinin ardından Gazi Çiftliği gezildi. Gazi Çiftliği’nde yer alan Teknoloji Odası, Muazzez İlmiye Çığ Kütüphanesi, Çocuk Oyun Odası, Kooperatif Odası, Eğitim Salonu, Atölye, Atatürk Odası, Arşiv Odası ve İdari Ofis gibi yerler tek tek gezildi. Başkan Seçer ve protokol üyeleri Gazi Çiftliği’nin bahçesinde yer alan ve Büyükşehir’in öncülüğünde Atatürk’ün Türkiye’de ilk kullandığı traktörün bire bir aynısı olarak yapılan traktörü inceledi.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Kuruluş Osman 166.bölüm fragmanı yayınlandı mı? İşte detaylar

Kuruluş Osman hayranları 166. bölüm fragmanını merakla bekliyor. 9 Ekim’de yayınlanacak yeni bölüm fragmanını izleme…

3 dakika ago

Lille – Real Madrid maçını Tabii Spor 1’den canlı izle

Lille - Real Madrid maçı bu akşam saat 22.00'de ekranlarda! Maçla ilgili canlı yayın detayları,…

14 dakika ago

Evde oje çıkarıcısı olmadan ojeyi çıkarmak mümkün mü? İşte en etkili yöntemler!

Evde oje çıkarıcı bulamadınız mı? Panik yapmayın! Bu doğal malzemelerle ojelerinizi kolayca çıkarabileceksiniz. İşte hayat…

18 dakika ago

Kuruluş Osman 165.bölüm ATV canlı izle! Kuruluş Osman 2 Ekim son bölüm tek parça full izle

ATV'nin sevilen dizisi Kuruluş Osman, 165. bölümüyle bu akşam ekranlarda! Diziye dair son bölüm özeti…

23 dakika ago

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Olası bir misillemede cevabımız daha sert olacak

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in saldırgan tutumu nedeniyle kendi ülkesinin bu yola girdiğini vurgulayarak, "Hiçbir…

33 dakika ago

İsrail, Gazze’de 1 senede 902 aileyi nüfustan sildi

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde Filistinli 902 aileyi tüm…

40 dakika ago