Categories: Ekonomi

Kuzu oğlak ve sürü yöneticisi istihdamı destek başvuruları 2 Eylül’de başlıyor

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, yazılı açıklamasında, bu yıl ilk defa uygulanacak kuzu oğlak desteklemeleri için 2 Aralık’a kadar başvuracak yetiştiricilerin sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteği için de başvurmuş olacaklarını ifade etti.

Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği’ndeki sürü yöneticisi istihdamı desteğinden faydalanacak olan yetiştiricilere gerekli belgeleri tamamlayarak başvurularını zamanında yapmaları uyarısında bulunan Çelik, şunları kaydetti:

“En az 100 baş anaç koyun veya keçi varlığına sahip olan ve damızlık koyun keçi yetiştiricileri il birliklerine üye işletmelere ödenecek olan sürü yöneticisi istihdamı desteği için ilk başvuru tarihi eylül ayının ilk iş günüdür. Kuzu ve oğlak desteği için üyesi olduğu koyun keçi yetiştiricileri birliğine 2 Eylül ile 2 Aralık tarihleri arasındaki birinci dönemde başvuruda bulunacak olan yetiştiricilerimiz aynı zamanda sürü yöneticisi (çoban) istihdamı desteğine de başvurmuş sayılacak. Sürü yöneticisi istihdamı ilave desteğinden yararlanmak isteyen yetiştiricilerimiz, gerekli belgeleri 25 Ocak 2025 tarihine kadar tamamlayarak Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine teslim etmeleri halinde, çoban desteğinden faydalanacaklar.”

Çelik, 25 Ocak-31 Ocak 2025 tarihlerinde Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçluluk durumunun ve primlerin uygun hizmet kodundan yatırılıp yatırılmadığının sorgulanabileceğini bildirdi.

Yetiştiricilere “zaman aşımı” uyarısı

Çelik, 10 Şubat 2025’e kadar çobanın sürüsünün başında fiilen olup olmadığının ve sürüdeki hayvanların yerinde tespitinin yapılacağını ve göçer hayvancılık yapan işletmelerin tespit tutanaklarının destek başvurusu yapılan ile gönderilmesinin sağlanacağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Tespitleri yapılan başvuruların uygun olanları için Hayvancılık Destekleme Sistemi üzerinden onaylarının verilmesi için en son tarih 15 Şubat olarak belirlenmiştir. 17 Şubat tarihinde başlayacak olan İcmal-1 askı dönemi ve itiraz dönemi ile İcmal-2’nin il müdürlüğüne gönderilmesi ve nihayetinde İcmal-3’ün Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilmesi halinde süreç 21 Mart 2025 tarihinde tamamlanmış olacaktır. Dolayısıyla bu destekten faydalanacak olan yetiştiricilerimizin zaman aşımına maruz kalmayacak şekilde işlemlerini eksiksiz bir biçimde tamamlamalarını önemle duyurmak istiyoruz.”

Çelik, küçükbaş hayvancılık sektörünün çobansız sürdürülmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, sürü yöneticisi istihdam desteğinden faydalanan çoban sayısının artmasının sektörün geleceği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Aslıhan Eker

Recent Posts

ENAG eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) eylül ayı enflasyon verilerini paylaştı. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) eylül…

3 dakika ago

Ferman Toprak aslen nereli yaşı kaç? Ferman Toprak eşi kim, kiminle evli?

Fantazi müziğin  ve gece aleminin sevilen, eğlenceli isimlerinden birisi olan Ferman Toprak bugün magazin programı…

12 dakika ago

Küresel piyasalar güne nasıl başladı?

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerin ardından yumuşak iniş yapılabileceğini yönelik beklentilerin artmasına karşın Orta Doğu'da…

26 dakika ago

Yamanyılmaz: 8 ayda 98 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, 2024…

29 dakika ago

Teknofest Adana saat kaçta açılıyor? 3 Ekim Teknofest Adana etkinlik takvimi

Adana'daki teknoloji tutkunlarının merakla beklediği TEKNOFEST başladı, kapılarını 2 Ekim'de açtı. Birçok vatandaş Teknofest Adana…

38 dakika ago

Gaziantep’te can pazarı! TIR işçi servisine çarptı! Çok sayıda yaralı var

Gaziantep'te kavşakta dönüş yapmak isterken kontrolden çıkan tır, işçi servisi ile otomobile çarparak durabildi. Feci…

47 dakika ago