Categories: Gündem

Kızıl Goncalar hangi cemaati anlatıyor, Faniler Cemaati (tarikatı) gerçekte var mı?

Seyirciyi ikiye bölen, bazı kesimlerin alkışladığı bazılarının ise hemen yayından kaldırılmalı dediği Kızıl Goncalar dizisi dün akşam 2. bölümü ile ekrana geldi. Dizi yine birçok sahnesi ve göndermesi ile olay oldu, günün en çok izlenen yapımı oldu. Diziyi izleneyenler ise yine ikiye ayrıldı. Bazıları dizi çok güzel mesajlar veriyor, cemaatlerin yüzünü gösteriyor derken bazıları da hemen yayından kaldırılmalı, dini kötülüyor yorumları yaptı. Hatta tepkiler üzerine dizinin çekim mekanları, Doktor Levent’in hastane çekimlerinin olduğu yerler de iptal edildi. Dizi hakkında merak edilen en önemli soru ise Kızıl Goncalar hangi cemaatten oldu, Kızıl Goncalar’da geçen tarikat ya da cemaat ismi Faniler olarak geçiyor. Peki gerçekte Faniler Cemaati var mı? 

Dizinin ilk fragmanlarıda Ahiler olarak geçen tarilat ismi gelen tepkiler üzerine Faniler olarak değiştirildi. Peki Ahiler teşkilatı, Ahiler Cemaati nasıldı?

Kızıl Goncalar dizisi İstanbul’da çekiliyor. İstanbul’un Beşiktaş ve Galata gibi yerlerinde çekilen Kızıl Goncalar dizisinde renkli görüntüler oluştu. Dizinin bazı sahnelerinin Doğu Anadolu’da çekilmesi de planlanıyor. 

Kızıl Goncalar, seküler bir Atatürkçü olan Levent (Özcan Deniz) ve mutaassıp bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in (Özgü Namal) kaderlerinin kesişmesini konu alırken, inanç ve fikir ayrılıklarına rağmen “evlat” söz konusu olduğunda anneliğin/babalığın birleştirici gücüne dikkat çekiyor.

Kızıl Goncalar dizisi oyuncuları

Levent Alkanlı (Özcan Deniz) ; Meryem Tezel. (Özgü Namal) ; Cüneyd Güneş. (Mert Yazıcıoğlu) ; Sadi Hüdayi Güneş. (Erkan Avcı) ; Beste Özdemir Alkanlı. (Hazal  Türesan) Naim Tezel (Mert Turak) ; Suavi Alkanlı ( Şerif Erol); Birgün Tezel (Sitare Akbaş); Zeynep Tezel ( Mina Demirtaş) 

Kızıl Goncalar dizisi nerede çekiliyor?

Kızıl Goncalar dizisi İstanbul’da çekiliyor. İstanbul’un Beşiktaş ve Galata gibi yerlerinde çekilen Kızıl Goncalar dizisinde renkli görüntüler oluştu. Dizinin bazı sahnelerinin Doğu Anadolu’da çekilmesi de planlanıyor. 

Kızıl Goncalar 1. bölüm özeti

“Faniler” isimli tarikatın dairesinde yaşayan Meryem (Özgü Namal), Naim ve kızları Zeynep memleketlerinde yaşanan depremden sonra İstanbul’a göç ederler. Kızını okutma hayalleri kuran Meryem, tarikatın ve Naim’in kızına dair yaptıkları planlardan habersizdir.

Adli bir vaka sonucu, tarikat şeyhinin gözde torunu Cüneyd’le (Mert Yazıcıoğlu), seküler Atatürkçü bir psikiyatr olan Levent’in (Özcan Deniz) yolu kesişir. Mecburi hizmet yıllarından Faniler’i tanıyan Levent, bir yandan Cüneyd’e yardım edebilmek tarikatın tutucu bakış açısıyla mücadele edecek, diğer yandan özel hayatının çalkantılarıyla boğuşacaktır.

Levent ve Meryem’in bilmeden geçmişten getirdiği sır, herkesin hayatını değiştirecek kudrettedir.

Ahilik Teşkilatı ne demektir?

Ahilik ve İktisadi Sistem: Ahilik Selçuklu ve Osmanlı iktisadi sisteminin özünü oluşturmuştur. Bu iktisadi anlayışın temelinde çalışmak, üretmek, kalite, emeğe saygı, dayanışma, helâl kazanç, helâl lokma, yardımlaşma, israftan kaçınma… gibi islâmi kurallar vardır. Ahiler bu alanda da inançlarını hayata geçirmişlerdir.

Ahilik teşkilatının amacı nedir?
Amacı, zenginle fakiri, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ve sağlam ilişkiler kurarak “sosyal adaleti” gerçekleştirmek olan Ahilik, bu amacına, sağlam bir teşkilatlanma modeli ve köklü bir eğitim sistemi aracılığıyla ulaşmaya çalışmıştır.

 

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

ENAG eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) eylül ayı enflasyon verilerini paylaştı. ENAG Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) eylül…

33 saniye ago

Ferman Toprak aslen nereli yaşı kaç? Ferman Toprak eşi kim, kiminle evli?

Fantazi müziğin  ve gece aleminin sevilen, eğlenceli isimlerinden birisi olan Ferman Toprak bugün magazin programı…

10 dakika ago

Küresel piyasalar güne nasıl başladı?

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerin ardından yumuşak iniş yapılabileceğini yönelik beklentilerin artmasına karşın Orta Doğu'da…

23 dakika ago

Yamanyılmaz: 8 ayda 98 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, 2024…

27 dakika ago

Teknofest Adana saat kaçta açılıyor? 3 Ekim Teknofest Adana etkinlik takvimi

Adana'daki teknoloji tutkunlarının merakla beklediği TEKNOFEST başladı, kapılarını 2 Ekim'de açtı. Birçok vatandaş Teknofest Adana…

35 dakika ago

Gaziantep’te can pazarı! TIR işçi servisine çarptı! Çok sayıda yaralı var

Gaziantep'te kavşakta dönüş yapmak isterken kontrolden çıkan tır, işçi servisi ile otomobile çarparak durabildi. Feci…

44 dakika ago