Categories: Ekonomi

Her kişinin cebinde ortalama 4-5 kredi kartı var!

Türkiye’de kredi kartı kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor. Artan enflasyonla birlikte alım gücünde düşüş yaşayan vatandaşlar kart kullanımına yönelirken, ülkemizdeki kredi kart sayısı 112 milyona çıktı. Uzmanlar kredi kart kullanımında yaşanan artışa dikkat çekerken, Ekonomist Erdal Özel’den endişelendiren açıklamalar geldi.

“Kredi kartı sayısı şu an için 112 milyona ulaştı”

Sözcü Tv’ye konuşan Ekonomist Özel, market ve eğitim için kredi kartı kullanımında yaşanan artışa dikkat çekti. Özel “Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı şu an için 112 milyon. Bunun anlamı Türkiye’de her kişinin cebinde ortalama 4-5 kredi kartı var demektir. Yani insanlar artık paraya ulaşamıyorlar, ceplerindeki kredi kartlarıyla alışveriş yapıyorlar.” dedi.

‘Tufan’ diyerek uyardı

Yerel seçimlerin kritik bir tarih olduğunun altını çizen Özel, “Ben seçimden sonra hem şirketler hem de bireyler bazında kötü bir senaryonun bizleri beklediğini düşünüyorum. Seçimden sonrası için ‘tufan’ kelimesini kullanmamız çok doğru olacaktır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Ekonomist Erdal Özel’in dikkat çeken açıklamaları şöyle;

“Özellikle sabit gelirli insanların maaşlarının enflasyon ölçüsünde artmıyor olması, kredi kartı kullanım oranlarını daha da artırdı. Şirketler açısından da ‘Zombi şirketler’ kavramı yavaş yavaş ülkemizin gündemine girmeye başlıyor. Sermayesi yetersiz, bankalardan sürekli kredi kullanarak ticari faaliyetlerini sürdüren firmaların ömürlerinin sonuna doğru geldiğimizin de bir işareti var.

Bankalar, şu anda yüzde 80’i devlet tarafından taahhüt altına alınmış bir şekilde kredi veriyor. Oranları da bir miktar daha düşük şekilde. Seçime kadar şirketler iflas etmesin, işsizlik artmasın gibi bir amaç söz konusu burada.

“Kritik tarih: Yerel seçim”

Seçim kritik bir takvim. Ben seçimden sonra hem şirketler hem de bireyler bazında kötü bir senaryonun bizleri beklediğini düşünüyorum. Seçimden sonrası için ‘tufan’ kelimesini kullanmamız çok doğru olacaktır diye düşünüyorum.

Kart sayısında büyük artış

Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı şu an için 112 milyon. Bunun anlamı Türkiye’de her kişinin cebine ortalama 4-5 kredi kartı var demektir. İnsanların kredi kartıyla hayatlarını sürdürdüğü bir dönemdeyiz. Mart ayında bu sayı 104 milyondu.

Mart ayında market alışverişi 77 milyarken, eylül ayında bu rakam 113 milyara çıkmış. Eğitimde de kredi kartı harcamaları neredeyse 3 katına çıkmış durumda.

Yani insanlar artık paraya ulaşamıyorlar, ceplerindeki kredi kartlarıyla alışveriş yapıyorlar. Durumlar daha da zorlaşacak”

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

1 dakika ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

30 dakika ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

38 dakika ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

52 dakika ago

Moringa nedir? Şeker hastalığına çözüm olan bu bitki mide kanserini de yok ediyor!

Modern yaşamın getirdiği hastalıklarla mücadelede doğal çözümler arıyorsanız, moringa tam da ihtiyacınız olan bitki olabilir.…

1 saat ago

Kabartma tozu olmadan balon gibi kabaran hamurun sırrı! 1 çay kaşığı yeterli

Kabartma tozu kullanmadan hamur nasıl kabarır? Sirke ile hamur kabartmanın sırlarını keşfedin! İşte balon gibi…

1 saat ago