Categories: Gündem

“Gıda Dedektifi” kanalına reklam kurulundan 550 bin lira ceza

Reklam Kurulu, “Gıda Dedektifi” hesabının kurucusu Musa Özsoy’a ait “http://www.gidadedektifi.com.tr/” adresli internet sitesinde yer alan tanıtımları şikayet üzerine incelemeye aldı.

Yapılan incelemede, internet sitesinde bulunan “Züber Original Fıstık Ezmesi” isimli ürüne ilişkin tanıtımda, “Karbonhidratın karşılığında üründe bulunan lif tüketiminin kan şekerinin aniden yükselmemesi ve daha uzun süre tokluk vermesi gibi etkileri olacak. Üründe yer fıstığından doğal olarak gelen yağ ve yüksek oranda protein bulunuyor.” ifadelerine yer verildiği tespit edildi.

Ancak, ürünün ambalajında “Doğal protein kaynağı” ifadesine rağmen, internet sitesinde “Üründe yer fıstığından doğal olarak gelen yağ ve yüksek oranda protein bulunuyor.” şeklinde bir beyanın yapıldığı belirlendi. Mevzuata göre, “yüksek protein” beyanı yapılabilmesi için gıdanın enerji değerinin en az yüzde 20’sinin protein tarafından sağlanması gerektiği, ancak ürünün 22 gram protein değeriyle bu mevzuat koşulunu sağlamadığı saptandı.

Yapılan incelemede, söz konusu tanıtımların tüketicileri yanıltıcı nitelikte olduğu ve dürüst rekabet ilkelerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirildi. Ayrıca, incelenen tanıtımların, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem ile Tüketicinin Korunması Hakkında kanunlar, Gıda ve Takviye Edici Gıdalarda Sağlık Beyanı Kullanımı, Veteriner Hizmetleri, Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme ile Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar yönetmeliklerinin ilgili hükümlerine aykırı olduğu tespit edildi.

Sonuç olarak, Reklam Kurulu, yapılan incelemelerin ardından “internet üzerinden tüketici haklarını koruma adı altında yanıltıcı bilgiler yayımladığı” gerekçesiyle “Gıda Dedektifi” hesabının kurucusu Musa Özsoy’a Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince 550 bin 59 lira idari para ve reklam durdurma cezaları verilmesini kararlaştırdı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Ferman Toprak aslen nereli yaşı kaç? Ferman Toprak eşi kim, kiminle evli?

Fantazi müziğin  ve gece aleminin sevilen, eğlenceli isimlerinden birisi olan Ferman Toprak bugün magazin programı…

9 dakika ago

Küresel piyasalar güne nasıl başladı?

Küresel piyasalarda, ABD'de açıklanan verilerin ardından yumuşak iniş yapılabileceğini yönelik beklentilerin artmasına karşın Orta Doğu'da…

22 dakika ago

Yamanyılmaz: 8 ayda 98 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, 2024…

26 dakika ago

Teknofest Adana saat kaçta açılıyor? 3 Ekim Teknofest Adana etkinlik takvimi

Adana'daki teknoloji tutkunlarının merakla beklediği TEKNOFEST başladı, kapılarını 2 Ekim'de açtı. Birçok vatandaş Teknofest Adana…

34 dakika ago

Gaziantep’te can pazarı! TIR işçi servisine çarptı! Çok sayıda yaralı var

Gaziantep'te kavşakta dönüş yapmak isterken kontrolden çıkan tır, işçi servisi ile otomobile çarparak durabildi. Feci…

43 dakika ago

Adana’da cuma namazı saat kaçta? 4 Ekim 2024 Adana cuma namazı saati

Adana'da cuma namazı saat kaçta? Cuma namazına katılmak isteyen Adanalılar için 4 Ekim 2024 tarihli…

59 dakika ago