Categories: Sağlık

Bilim insanlarından şaşırtıcı deney! Hamilelikteki beslenme, çocukların yüz özelliklerini belirliyor

Araştırmacılar, annenin gebelik döneminde aldığı gıdaların, bir kişinin yüz özelliklerinin oluşumunda önemli bir rol oynadığını belirledi.

Bilimsel bulgular, annelerin hamilelik esnasında yedikleri yiyeceklerin, bebeklerinin yüz hatlarının gelişiminde etkili olduğunu gösteriyor. “Nature Communications” dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, annenin diyetindeki protein miktarının ayarlanması, mTORC1 adı verilen bir hücresel yolak üzerinde düzenleyici bir etki yaratıyor.

Bu düzenleme, embriyonun yüz yapısında küçük fakat dikkat çekici değişimlere neden oluyor ve bu da insan yüzlerinin çeşitliliğini açıklayan bir spektrumun oluşmasına katkıda bulunuyor.

Hamile fareler üzerinde denendi!

Deneylerde, hamile farelere ve balıklara uygulanan çeşitli diyetlerin, mTORC1 adlı hücresel mekanizmayı etkileyerek yavruların yüz yapısını belirgin bir şekilde şekillendirdiği gözlemlendi. Araştırmalar, yüksek proteinli diyetlerin, özellikle burun ve çene gibi yüz bölümlerinin genişlemesine yol açtığını ortaya koydu.

Gebelikte beslenme bebeklerin yüz hatlarını belirliyor

Yapılan araştırmalar, annenin hamilelik dönemindeki beslenme alışkanlıklarının, genetik düzeyde etkiler yaratarak bebeklerin yüz hatlarının detaylarını şekillendirdiğini gösteriyor.

Özellikle protein tüketiminin artışı, ‘mTORC1’ adı verilen genlerin aktivitesini artırıyor ve bu da kafatasının konturlarından burun kıkırdağının yapısına kadar çeşitli yüz özelliklerinde belirgin değişiklikler meydana getiriyor. Bilim insanları, bu genetik etkileşimin, bir bebeğin yüzünün ince detaylarını, örneğin burun boyutu ve deliklerinin genişliği, yanakların formu ve çenenin çıkıntılılığı gibi özelliklerini ayarlayabileceğini belirtiyorlar.

İnsan yüzünün temel hatları genetik mirasla şekillenirken, aynı aileden bireylerin dahi farklı görünebildiği ve hatta tek yumurta ikizlerinin dahi birebir aynı olmadığı gözlemlenmiştir.

Beslenmeye göre yüz hatları oluşuyor

Düşük protein içeren diyetlerle beslenen annelerin yavrularının daha ince ve keskin yüz hatlarına sahip olduğu saptanmıştır.

Bilim insanları, bu durumun, doğal yaşam alanlarına göre bazı hayvan türlerine avantaj sağlayabileceğini belirtmişlerdir.

Örneğin, az besin içeren diyetlerle beslenen balık türlerinin yavrularının, besin azlığı olan ortamlarda daha uzun ve ince burunlara sahip olma eğiliminde olduğu ve bu özelliğin, yiyecek arama konusunda bir üstünlük sağladığı tespit edilmiştir.

 

 

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

43 dakika ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

2 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

2 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

2 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

3 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

3 saat ago