Berdan Cıvata, savunma sanayi alanında kullanılan kritik bağlantı elemanlarının üretimini yapıyor

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) 48 bin metrekare alan üzerine kurulu tam entegre üretim üssünde faaliyet gösteren Berdan Cıvata, cıvata ve somun üretimi, talaşlı imalat CNC grupları, AMS 2750 ve CQI-9 uzay ve havacılık standartlarına göre akredite edilmiş ısıl işlem, çinko ve benzeri yüzey kaplama tesislerine sahip olan, enerji ve inşaat sektörlerinde mega projelerin kritik bağlantı elemanları alanındaki çözüm ortaklarından biri.

Son dönemde savunma sanayine sağladığı katkılarla dikkat çeken Berdan Cıvata; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge Merkezi ve Türkiye’de bağlantı elemanları sektörünün ISO EN 17025’e göre Akredite Belgeli ilk test laboratuvarını bünyesinde barındırıyor. 80’i aşkın mühendisi ve 400’den fazla çalışanıyla yüksek kaliteli ve kritik öneme sahip bağlantı elemanlarının üretimini gerçekleştiren Berdan Cıvata, Türkiye ve Dünyadaki mega projelerin çözüm ortaklarından biri olma özelliği taşıyor. Ülkenin yerli ve milli sanayine katkısını sürdüren firma ithal edilen Kritik bağlantı elemanlarının tasarım ve imalatını üstlenirken, 2016’dan beri Savunma Sanayi alanında kullanılan kritik bağlantı elemanlarının üretimini yapıyor. Bu noktada yeni sıcak dövme preslerini envanterine katan Berdan Cıvata, MTOSB’de ilk olarak iki yatay işleme merkezini talaşlı imalat tesislerine kazandırdı. Savunma sanayisinin çokça kullandığı siyah oksit kaplama hattını, sıcak daldırma galvaniz, elektro galvaniz, çinko lamel  ve teflon/xylan kaplama hatlarını tesislerine kuran firma, 10 bin metrekarelik yeni tesisine özel ekipman yatırımı yapmak ve ISO 27001 ile AS9001 belgelerini almak için çalışmalara başladı.

Savunma Sanayinin onaylı tedarikçisi

2019’dan bu yana Aselsan’ın onaylı yan sanayi üretici firma listesinde yer alan firmalardan biri olduklarını belirten ve kurumun özel talebi üzerine geliştirilen küçük boyuttaki 5 farklı cıvata çeşidinin onaylandığını hatırlatan Berdan Cıvata Yön. Kur. Başk. Mak. Y. Mühendisi Hasan Şemsi, “Bu cıvatalar Aselsan’ın ihtiyaç listesi içerisinden rastgele seçilmiş ürünler olup, burada alınan onay listedeki diğer ürünler için de geçerlidir. Çünkü bu ürünler seçilirken listede yer alan ürünlerin tüm parametreleri dikkate alınmış ve farklı özelliklerdeki 5 vida seçilmiştir. Buradaki onay, ‘eğer Berdan bu 5 vidanın üretiminde başarılı olursa, diğer tüm benzer vidaları da üretme kabiliyetine sahiptir’ düşüncesini onaylama niteliğindedir. Aselsan’ın dışında Roketsan ve Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü’nün de onaylı tedarikçisiyiz. TEİ (TUSAŞ), FNSS, STM, KOLUMAN, BMC gibi firmalara 2016 yılından itibaren çözüm ortaklığı yapıyoruz. Karbon çeliği, yüksek alaşımlı çelik ve paslanmaz çelikten standartlara veya teknik resimlere göre üretim yaptığımız bağlantı elemanları, yine bu firmalarca sipariş bazında onaylandı” dedi.

Bakanlık onaylı Ar-Ge merkezi

Savunma Sanayinde kullanılan yüksek mukavemetli ürünlerin imalatının ardında güçlü bir Ar-Ge sürecinin olduğuna dikkat çeken Hasan Şemsi, bir ürün için 3 bin saatten fazla tuz püskürtme korozyon testine karşı dayanması, başka bir ürünün ise sıfırın altında eksi 150°C’de çalışabiliyor olmasının istendiğini ve buna dönük farklı uygulamaların yapıldığını dile getirerek, “öyle bir ürün talebiyle karşınıza çıkılıyor ki daha önce hiç yapmamışsınız, hatta yapmayı bile düşünmemişsiniz. Bırakın sizi, yurt içinde kimse yapmamış, Avrupa’dan yalnızca bir firma yapıyor. Bu ürünün yerli ve milli olarak üretilmesi gerekiyor. Burada Berdan’ın tam entegre üretim tesislerine sahip olmasının verdiği avantaj devreye giriyor. Bakanlık onaylı Ar-Ge Merkezimizin mühendisleri gelen talebi inceliyor ve üretim için belirlenen yol haritasıyla nihai ürüne ulaşılabiliyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

3 dakika ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

31 dakika ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

40 dakika ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

53 dakika ago

Moringa nedir? Şeker hastalığına çözüm olan bu bitki mide kanserini de yok ediyor!

Modern yaşamın getirdiği hastalıklarla mücadelede doğal çözümler arıyorsanız, moringa tam da ihtiyacınız olan bitki olabilir.…

1 saat ago

Kabartma tozu olmadan balon gibi kabaran hamurun sırrı! 1 çay kaşığı yeterli

Kabartma tozu kullanmadan hamur nasıl kabarır? Sirke ile hamur kabartmanın sırlarını keşfedin! İşte balon gibi…

1 saat ago