Categories: Gündem

Milli yas ne demek, milli yas olunca ne olur? Tatil mi, milli yasta ne yapılır?

Milli yas nedir, milli yas ilan edilince ne olur sorusu bugün vatandaşların gündeminde. Türkiye’de bugün yani 19 Ekim Perşembe gününden itibaren 3 günlük ulusal yas ilan edildi. Bu gelişmeden sonra ulusal yas nedir, neden ilan edilit ve ulusal yas olunca ne olur araştırması yapılmaya başladı. Ulusal yas Filistin’de hayatını kaybeden insanları anmak, Filistin’e destek vermek  için alınan bir karar. Öncelikle belirtelim, ulusal yas ilan edilince tatil olmaz. Okullar tatil değil, açık kalacak. Eğlence programları iptal edilecek. Türk bayrakları 3 gün boyunca yarıya inecek. En son ulusal yas 6 Şubat depreminde ilan edilmişti. 

İsrail’in Gazze’deki hastaneye yaptığı füze saldırısı sonrası Türkiye’de 3 günlük ulusal yas ilan edilecek. Milli yas (ulusal yas) ilan edilecek olmasının ardından, milli yas hakkında araştırmalar başladı. Milli yasın ne anlama geldiği ve hangi durumlarda milli yas ilan edildiği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte ayrıntılar.

Milli yas nedir?

Ulusal yas veya millî yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği günlerdir. 

Bu günler; o ülkeden veya başka bir yerden önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bunların yıl dönümü nedeniyle hükûmetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir.

Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir ritüeldir.

Neden bayrak yarıya indirilir?

Bayrağı yarıya indirme geleneği 17. yüzyılda başlamıştır. Bazı kaynaklara göre bayrak indirmenin temelinde “görünmez bir ölüm bayrağına” yer açmak bulunmaktadır.

Türk bayrağı, 10 Kasım 1938’de sabah saat 9’u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk’ün anısına, her 10 Kasım’da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir. Diğer zamanlarda hükümet, Türk siyasetinin ana figürleri anısına saygı işareti veya ulusal yas esnasında bayrağın yarıya indirilmesi kararlaştırılabilir.

Böyle bir karar verildiğinde, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirmektedir.

Ankara’daki Büyük Millet Meclisi’ndeki bayrak, durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez, Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının yer aldığı Anıtkabir’deki bayrak ise sadece 10 Kasım’da yarıya indirilir. Yarıya çekilecek bayrak öncelikle tam yüksekliğine yükseltilmeli, daha sonra ise direğin yarısına indirilmelidir.

En son ulusal yas ne zaman ilan edildi?

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sebebiyle 7 gün süreyle milli yas ilan edilmişti.

Bütün yurtta ve dış temsilciliklerde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayraklar yarıya çekilmişti.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

30 saniye ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

29 dakika ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

37 dakika ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

51 dakika ago

Moringa nedir? Şeker hastalığına çözüm olan bu bitki mide kanserini de yok ediyor!

Modern yaşamın getirdiği hastalıklarla mücadelede doğal çözümler arıyorsanız, moringa tam da ihtiyacınız olan bitki olabilir.…

1 saat ago

Kabartma tozu olmadan balon gibi kabaran hamurun sırrı! 1 çay kaşığı yeterli

Kabartma tozu kullanmadan hamur nasıl kabarır? Sirke ile hamur kabartmanın sırlarını keşfedin! İşte balon gibi…

1 saat ago