Categories: Gündem

Merdan Yanardağ kimdir, aslen nereli? Merdan Yanardağ kiminle evli eşi Nermin Sağtekin kimdir?

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün Gazetesi köşe yazarı Merdan Yanardağ’ın 10 yıl altı aya kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması görülürken, Yanardağ’ın özgeçmişi merak ediliyor. Aslen Sivaslı olan Merdan Yanardağ şu anda 64 yaşında. Nermin Sağtekin ile evli olan Merdan Yanardağ’ın Alp Yanardağ adında bir oğlu vardır. 

1959’da Sivas’ın Divriği ilçesinde dünyaya gelen Merdan Yanardağ; ilk, orta, lise ve üniversite öğretimini İstanbul’da tamamlamıştır. Bugünkü adı Marmara Üniversitesi olan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanında yüksek lisans yapan Yanardağ, ardından Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde sosyoloji doktorasını tamamlamıştır.

Politik mücadele içinde etkin biçimde bulunan gazeteci Merdan Yanardağ, gençlik örgütlerinde yöneticilik yapmış, dönemin gençlik liderleri arasında yer almıştır. Hatta 12 Eylül 1980 Askerî Darbesinden sonra tutuklanmıştır.

Mesleki kariyeri

Gazeteciliğe 1985’te Günaydın Gazetesi’nde muhabir olarak başlayan Merdan Yanardağ, sırasıyla Sabah, Hürriyet, Güneş, Gündem ve Aydınlık gibi yayın organlarında muhabir, editör, haber müdürü, yazı işleri müdürü ve genel yayın koordinatörü görevlerinde bulundu. Kurucuları arasında yer aldığı haftalık Söz Dergisi’nin genel yayın yönetmenliğini üstlendi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Genel Sekreterliği görevine (1989-1992) seçilen Yanardağ; BSP (Birleşik Sosyalist Parti) ve ÖDP’nin (Özgürlük ve Dayanışma Partisi, bugünkü adıyla Sol Parti) kurucuları arasında yer almış ve bu partilerde Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği yapmıştır. ÖDP’den 2001’de ayrılan Yanardağ, 2014’te başkent Ankara’da ODTÜ Vişnelik Tesisleri’nde Türkiye’nin önde gelen sosyalistleri ve aydınlarıyla Birleşik Haziran Hareketi’nin çağırıcıları arasında yer almış ve bu hareketin Türkiye Yürütme Kurulu Üyeliği görevine getirilmiştir.

Görsel medyaya 1994’te HBB televizyonu ile geçerek haber programları sunan Merdan Yanardağ, sırasıyla Kanal-e (CNBC-e), Kanal 6, atv gibi televizyonlarda editör, programcı, haber müdürü ve genel müdür olarak çalışmıştır. Kanaltürk televizyonunun kurucuları arasında yer alan ve Yayın Kurulu Üyeliği (2004-2009) yapan Yanardağ, Kanaltürk televizyonunda beş yıl boyunca “5. Boyut” adlı haftalık haber-analiz programları yapmıştır. Daha sonra Kanal Biz televizyonunu kurmuş ve bir yıl boyunca Genel Yayın Yönetmenliğini üstlenmiştir. 5. Boyut programını bu kanalda da sürdüren usta gazeteci, daha sonra 5. Boyut programına Ulusal Kanal’da (2010-12) devam etmiştir.

Yurt Gazetesi’ni 2011’de kuran Merdan Yanardağ, bu gazetenin genel yayın yönetmenliğini, yazarlığını ve Başyazarlığını üç yıl üstlendi. Aynı dönemde kurduğu haftalık haber analiz dergisi Bağımsız’ın da Genel Yayın Yönetmenliğini ve yazarlığını yürütmüştür. Çeşitli dergi, gazete ve internet sitelerinde yayımlanmış yaklaşık 400 makale ve inceleme yazısı ile kendisiyle yapılmış çok sayıda söyleşi bulunan Yanardağ, Kasım 2015’te elektronik ortamda yayın yapan ABC Gazetesi’ni kurmuştur. Bu gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlenen Yanardağ, Ocak 2017 itibarıyla Tele1’in kurucu genel yayın yönetmenliğini sürdürmektedir.

Tutukluğu ve davası

Ergenekon Davası çerçevesinde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 10 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Merdan Yanardağ, çıkartıldığı mahkeme tarafından “Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak ve hükûmeti yıkmaya teşebbüs” suçlamasıyla tutuklanmış, 10 Mart 2014’te Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edilmiştir. Yanardağ, Tele1 yayınında, yasa dışı ayrılıkçı silahlı örgüt PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan hakkında “siyasi rehine” dediği ve serbest bırakılmasını savunduğu iddialarıyla 27 Haziran’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konmuş, RTÜK ise yayın hakkında soruşturma başlatmıştır. Yanardağ, Tele1’e bir operasyon düzenlendiğini iddia ederek, suçlamaları kabul etmemiş ve yayın sırasında söylediklerinin montajlanarak bir video hazırlandığını belirtmiştir. Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Hakkı Durna, soruşturma dosyasında program kaydının tamamının olmadığını, kararda delil olarak sosyal medyadaki montaj videonun dikkate alındığını öne sürmüştür.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

6 dakika ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

34 dakika ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

43 dakika ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

56 dakika ago

Moringa nedir? Şeker hastalığına çözüm olan bu bitki mide kanserini de yok ediyor!

Modern yaşamın getirdiği hastalıklarla mücadelede doğal çözümler arıyorsanız, moringa tam da ihtiyacınız olan bitki olabilir.…

1 saat ago

Kabartma tozu olmadan balon gibi kabaran hamurun sırrı! 1 çay kaşığı yeterli

Kabartma tozu kullanmadan hamur nasıl kabarır? Sirke ile hamur kabartmanın sırlarını keşfedin! İşte balon gibi…

1 saat ago