Categories: Gündem

İlk milli deniz topu testlere hazır

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ’nin (MKE) geliştirdiği ilk milli deniz topunun, liman ve deniz testlerine hazır hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Milli Savunma Bakanlığı tasarım ve performans sorumluluğunda, Tersaneler Genel Müdürlüğümüze bağlı İstanbul Tersanesi Komutanlığı ve MKE tarafından geliştirilen ilk 76/62 mm milli deniz topumuz, TCG AKHİSAR’a (P-1220) monte edilerek liman ve deniz testlerine hazır hale getirildi.” ifadesine yer verildi.

Midlas ilk füzeyi ateşledi

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve ROKETSAN sorumluluğunda geliştirilen Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS), TCG İstanbul Fırkateyni’nden ilk kez füze ateşlemesi yaptı. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, başarıyla gerçekleşen ilk füze ateşlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, Siper, Sapan ve Atmaca füzelerinin de MİDLAS’tan atımını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

TCG İstanbul’da bulunan milli savaş yönetim sistemi ADVENT başta olmak üzere diğer tüm gemi radar/sensör ve atış kontrol sistemleri kullanılarak HİSAR-D RF füzesi fırlatıldı.

Testi başarıyla geçen MİDLAS, Deniz Kabul Testleri’ni tamamlayarak önemli bir safhayı geride bıraktı.

Gerçekleşen füze atış faaliyetine, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve savunma sanayii sektör temsilcileri katıldı.

“Hisar-d rf düzesini başarıyla ateşledi”

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, proje gelişmesi ile ilgili açıklama yaptı.

“Silahlı Kuvvetlerimizin dışa bağımlılığını azaltmaya ve kritik ihtiyaçlarını yerli ve milli çözümlerle karşılamaya devam ediyoruz. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyacı kapsamında başlattığımız MİLGEM Beşinci, Altıncı, Yedinci ve Sekizinci Gemiler Dikey Atım Sistemi Tedariki Projesi’nde önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktık.” diyen Başkan Görgün, şunları söyledi:

“Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul’a entegre edilen MİDLAS, HİSAR-D RF füzesini başarıyla ateşledi. Bu test ile birlikte, Türkiye’de ilk defa milli bir hava savunma füzesi, milli lançer kullanılarak bir deniz platformundan ateşlenmiş oldu. Geliştirme faaliyetleri devam etmekte olan projemiz kapsamında önümüzdeki dönemde; Siper, Sapan ve Atmaca füzeleri de MİDLAS’tan atılabilecek olup, ilerleyen dönemlerde uzun menzilli diğer güdümlü mermilerin de MİDLAS’tan atımını gerçekleştireceğiz inşallah. Bu kritik başarıda görev alan başta Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız personeli başta olmak üzere, ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN ve STM firmalarımızı yürekten tebrik ederim. Savaş gemilerimizden dikey atım yeteneği ve bu sayede donanmamızın kazandığı milli hava savunma şemsiyesi ülkemize hayırlı olsun.”

Kaan gökyüzüyle buluştu

TUSAŞ ve Türkiye’nin en büyük projelerinden biri olan milli muharip uçağı KAAN’ın hazırlık ve testlerinde önemli bir aşama daha geçildi.

Yer testleri ve taksi testlerini daha önce başarıyla tamamlayan KAAN, bugün sabah saatlerinde Mürted Hava Meydanı’nda piste çıktı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

3 dakika ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

32 dakika ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

40 dakika ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

53 dakika ago

Moringa nedir? Şeker hastalığına çözüm olan bu bitki mide kanserini de yok ediyor!

Modern yaşamın getirdiği hastalıklarla mücadelede doğal çözümler arıyorsanız, moringa tam da ihtiyacınız olan bitki olabilir.…

1 saat ago

Kabartma tozu olmadan balon gibi kabaran hamurun sırrı! 1 çay kaşığı yeterli

Kabartma tozu kullanmadan hamur nasıl kabarır? Sirke ile hamur kabartmanın sırlarını keşfedin! İşte balon gibi…

1 saat ago