Categories: Yerel Haberler

Gümüş: Anamur Muzu Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamına alınmalı

Gümüş, dünya genelinde yaşanan iklim krizi ve artan girdi maliyetlerinden dolayı muz seralarında ürün değişikliğine gidildiğini belirterek, üretimde geçen yıla oranla yüzde 5 ila 10 arasında düşüş yaşandığını kaydetti.

Türkiye genelinde üretim planlaması yapılarak, tarımsal üretimin kendi ekolojisine uygun alanlarda yoğunlaşması ve desteklenmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2017 yılında Havza Bazlı Destekleme Modeli’nin uygulamaya başlandığını ifade eden Gümüş, Türkiye’de arz açığı bulunan, stratejik öneme sahip, bölgesel önem arz eden 21 ürünün olduğunu söyledi. Gümüş, “Ürünler sırasıyla buğday, arpa, çavdar, çeltik, dane mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, pamuk, soya, yağlık ayçiçeği, kanola, aspir, çay, fındık, zeytin-zeytinyağı, patates, soğan (kuru) ve yem bitkileridir. Bu ürünlere mazot-gübre, sertifikalı tohumluk kullanımı, fark ödemesi, yem bitkileri, fındık alan bazlı gelir destekleme uygulamaları yürütülmektedir. Anamur Muzunun da havza bazlı üretim kapsamında yer almasını talep ediyoruz” dedi.

“Girdi maliyetleri sübvanse edilmeli”

Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 50’sini karşılayan Anamurlu muz üreticilerinin en önemli sorunlarından biri olan girdi maliyetlerine de değinen Başkan Gümüş, çiftçinin üretim yapabilmesi için girdi maliyetlerinin devlet tarafından sübvanse edilmesi ve üretime destek verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gümüş, “1 kilo muzun üreticiye maliyeti 11-13 TL’dir. Muzun üreticiden çıkışı 17-19 TL, marketlerde ise 40-60 TL’dir. Üreticilerimizin kazancı girdi maliyetlerini karşılayamaz oldu. Durum bu şekilde devam ederse muz üretiminde ciddi kayıplar yaşayacağız. Devletimizden acil destek bekliyoruz” diye konuştu.

Anamurlu muz üreticisi Ayhan Temel’de geçen yıla oranla bu yıl muz üretiminde düşüş yaşanırken verimde yükselme görüldüğünü söyledi. Muz üreticilerinin yüzde 50’sinin mango, avokado ve ejder meyvesi üretimine yöneldiğine de değinen Temel, “Artan girdi maliyetleri ve muzun değerinin altında satılması muz üreticilerini başka meyve alanlarına yöneltti. Önümüzdeki yıllarda da böyle devam ederse Anamur, muzu ile bahsi geçen bir ilçe olmaktan çıkabilir. Üreticiler olarak, Anamur Muzunun da Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamına alınmasını istiyoruz” dedi.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

7 saat ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

8 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

8 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

8 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

9 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

9 saat ago