Categories: Gündem

Eflak nerede, hangi ülkede? Fatih Sultan Mehmet Eflak’ı aldı mı? İşte Eflak seferinin sonucu

Mehmed: Fetihler Sultanı dizisi yayınlandığı her bölümüyle izleyenleri kendisine hayran bırakmayı sürdüyor. TRT’nin tarihi dizilerinden biri olan Fetihler Sultanı 3’ncü bölümü ile ekranlardaydı. Fatih Sultan Mehmet’in Eflak Seferi’nin konu alındığı son bölümü izleyenler Eflak nerede, Eflak hangi ülkede, Eflak ve Boğdan neresi? soruları ile Eflak’ın haritadaki yerini ve Fatih Sultan Mehmet’in Eflak Seferi sonucunu merak ederek aramaya başladı. Biz de referanstürk olarak size tarihin önemli sayfalarından biri olan Eflak Seferi ve Eflak’la ilgili merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlar hazırladık. 

Eflak neresi?

Eflak, Tuna Nehri’nin kuzeyi ile Güney Karpatlar’ın güneyinin arasıdaki bir bölgedir. Türkler tarafından Eflak olarak anılan bölgeye Ulahya da denir. 

Eflak hangi ülkede?

Eflak bugün Romanya sınırları içindedir. Romanya’nın bir parçası olan Eflak bölge halkınca Munteniya yani Büyük Eflak olarak da anılır. 

Eflak’ın haritadaki yeri: Eflak ve Boğdan neresi?

Eflak günümüz haritasında Romanya’nın Başkenti Bükreş’in yakınlarında yer almaktadır. Eflak denince akla Boğdan da gelmekte. Peki Boğdan bugün nerede, hangi ülkede? Boğdan günümüzde Moldova sınırları içinde yer almaktadır. Boğdan’ın haritadaki yeri Moldova’nın en büyük şehirlerinden Kişinev’in olduğu coğrafyadadır.

Eflak tarihçesi

Osmanlılar Sultan I. Murad’ın Bulgar Çarı İvan Şişman’a yardımı sebebiyle ilk kez 1368 yılında Eflaklılar ile karşılaşılmıştır. Eflak toprakları ilk olarak I. Mehmed devrinde vergiye bağlanmıştır. Osmanlılar buradaki yerel yöneticilere “voyvoda” adını vermiştir.

Osmanlılar zamanında Eflak’ın komşu vilayeti olan Boğdan’ın Prut nehrinin batısında kalan bölümü 1859 yılında Eflak ile birleşerek Romanya’nın çekirdeğini oluşturdu.

Eflak ve Boğdan’ın Osmanlı’dan ayrılışı

1920 yılında da Osmanlılarca Erdel, Avrupalılarca Transilvanya olarak bilinen bugünkü Romanya’nın kuzeybatı kısmı da Romanya’ya katıldı. Tarihteki Boğdan’ın Prut nehrinin doğusunda kalan Besarabya bölgesi ise Rusya’nın (Daha sonraları SSCB) elinde kaldı. Böylece modern Romanya oluşmuş oldu. SSCB’nin elinde kalan Besarabya bölgesi de sonradan Moldova Cumhuriyeti’ni oluşturdu. Rumenler kullandıkları İtalik dil ailesine ait dilleri itibarıyla Roma ve Latin kültünün bir parçası olarak yaşamışlardır. 19. yüzyılda bağımsızlıklarını kazandıktan sonra Rumen ve Romanya isimlerini almışlardır.

Fatih Sultan Mehmet Eflak’ı aldı mı?

Sadrazam Veli Mahmud Paşa komutasındaki Türk ordusu 1462 ilkbaharında sefere çıktı. Fatih Sultan Mehmed ise donanmayla Karadeniz üzerinden Dobruca kıyılarına çıktı. İbrail dahil Eflak’ın Tuna boyundaki kale ve müstahkem mevkileri Türk birliklerince ele geçirilerek yakıldı.

Osmanlı ordusu Eflak’ın başkenti Targovişte yakınında kamp kurdu. Ağırlıklarını ülkenin kuzeyine nakleden Vlad Tepeş ise 10 ilâ 15.000 kişilik ordusuyla Türk ordusunun üzerine yürüdü.

Fatih Sultan Mehmet’e suikaste hazırlanıyordu

Amacı bir gece baskınıyla Fatih Sultan Mehmed’i karargahında öldürmekti. 17 Haziran’daki gece baskınında Tepeş ve birlikleri yanılarak Sadrazam Mahmud Paşa ile İshak Paşa’nın çadırlarına yöneldi ve çadırların etrafındaki atlar ile develeri öldürebildi. Eflâklılar Fatih Sultan Mehmed’in çadırına vardıkları zaman ise Yeniçerilerin çoktan savunmaya hazırlanmış olduklarını gördüler. Osmanlı ordusu harp saflarını kurmayı başarırken, Eflak tarafı sürpriz avantajını kaybetmişti. Sabaha kadar süren çatışmalarda Eflak birlikleri mağlubiyete uğradı ve güneşin doğuşuna yakın Vlad Tepeş geri çekildi.

Mihaloğlu Ali Bey Akıncı birlikleriyle Eflak birliklerini takiple görevlendirildi. Eflak birliklerine kaydadeğer kayıplar verdiren Ali Bey, yaklaşık 1.000 esir aldı. Bu esirler idam edildiler.

İleri harekatını sürdüren Osmanlı ordusu Targovişte’de 20.000’e yakın Türk ve Bulgar’ın kazıklara geçirilmiş ya da çarmıha gerilmiş halde teşhir edildiği mahalleye geldi. Fatih Sultan Mehmed Boğdan yönüne çekilen ancak ne yöne gittiği tam olarak bilinemeyen Vlad Tepeş’in takibinin sürdürülmesini emretti. Tepeş ise ricat yolunun gerisini korumak için yaklaşık 6.000 kişilik bir Eflak süvarisi bırakmıştı. Turhanoğlu Ömer Bey komutasındaki Türk birlikleri bu birliği yakaladı ve yapılan muharebede imha etti. Ancak bu sürede Vlad Tepeş önce Eflak-Boğdan sınırındaki bölgeye ardından Macaristan’a sığınmıştı.

Karşısında direnebilecek Eflak birliği kalmayan Türk ordusu tümenlere ayrılarak tüm Eflak ülkesine yayıldı ve 200.000’e yakın at ve yük hayvanı ele geçirdi. Seferin başarıyla sonuçlandığına kanaat getiren Fatih Sultan Mehmed ordusuyla başkente dönmeye karar verdi.

Eflak’ın Osmanlı’ya bağımlılığı sağlandı

Sefer sonucunda Eflak’ın direnci tamamen çökertildi ve Osmanlı Devleti’ne bağımlılığı tartışmasız hale geldi. Fatih Sultan Mehmed Vlad’ın kardeşi Radul’u Eflak Voyvodası olarak tayin etti. Akıncı birliklerinin komutanı Mihaloğlu Ali Bey’i Osmanlı garnizonunun başında Radul’un tahta çıktığı başkent Targovişte’de bıraktı. Eflak’ın yıllık haracı ise 10.000 düka altın olarak belirlendi.

Bu seferle, Osmanlı devleti çok az bir kayıpla büyük bir ülkeyi nihaî olarak egemenliği altına alırken, Balkanlar’daki Osmanlı-Macar nüfuz rekabetindeki sahalardan (Sırbistan, Eflak, Boğdan ve Bosna) ikincisinde de kazanan Osmanlı oldu (Sırbistan 1459 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştı). Fatih Sultan Mehmed, bir sonraki sefer mevsiminde (1463) Bosna Krallığı’nın üzerine yürümeyi aklına koyarken, 1462 sefer mevsimini ise Midilli’yi fethederek nihayetlendirdi.

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Doğanın en güçlü enerji deposu: Arı ekmeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir?

Arılar, doğanın en çalışkan canlıları olarak bilinir. Ancak bu küçük canlıların sadece bal üretmediğini biliyor…

7 saat ago

Çamaşır suyu lekesi ve kokusu nasıl giderilir? Bu yöntem çok işinize yarayacak!

Temizlik yaparken sıkça kullanılan çamaşır suyu, güçlü mikrop öldürücü etkisiyle evlerde vazgeçilmezdir. Ancak, kıyafetlere ya…

8 saat ago

Okyanus tabağı: Mehmet Yalçınkaya’nın imza lezzetinin fiyatı sosyal medyada gündem oldu!

Mehmet Yalçınkaya’nın MasterChef yarışmasındaki ünlü imza tabağı "Okyanus", sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Deniz mahsulleri…

8 saat ago

Gaziantep’te savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Gaziantep'te direksiyon hakimiyeti kaybolduktan sonra savrularak ters dönen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.

8 saat ago

2 Ekim 2024 Çarşamba reyting sonuçları: Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, MasterChef, Leyla ve Taş Kağıt Makas reyting sıralaması

2 Ekim reyting sonuçları açıklandı mı? Masterchef Türkiye, Kuruluş Osman, Sandık Kokusu, Leyla ve Taş…

9 saat ago

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Finish bulaşık makinesi tableti 529 TL’den 250 TL’ye düştü: Fırsatlarını kaçırmayın!

ŞOK 5-12 Ekim 2024 aktüel kataloğu ile cazip indirimler! Hafta sonu fırsatlarını keşfetmek için ŞOK…

9 saat ago