Categories: DünyaEkonomiManşet

Küresel piyasalar gözlerini ABD enflasyon verilerine çevirdi

ABD’de açıklanan istihdam verileri, resesyon korkularını artırdı. Buna rağmen, Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin “güvercin” açıklamaları ve işsizlik maaşı başvurularındaki gerileme, piyasalarda bir nebze rahatlama sağladı. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 3 Ağustos haftasında 233 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Fed yetkililerinin açıklamaları, yatırımcıların odağındayken, Fed’in yıl içinde 3 kez faiz indirimine gitmesi öngörülüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi, resesyon endişeleriyle 3,66’ya geriledikten sonra 3,94’e çıktı. Dolar endeksi yüzde 0,1 gerilerken, altının ons fiyatı yüzde 0,5 azalarak 2,431 dolara düştü. Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 3,1 artışla 79,7 dolara yükseldi.

New York borsası, haftayı karışık bir seyirle tamamlarken, teknoloji hisselerindeki düşüş dikkat çekti. Nvidia’nın hisseleri yüzde 2,35, Apple’ın hisseleri yüzde 1,65 düştü. Tesla’nın hisseleri de yüzde 3,69 geriledi. Citigroup, Wells Fargo ve Morgan Stanley gibi bankacılık hisseleri de düşüş kaydetti. Öte yandan, Caterpillar ve Uber’in hisseleri sırasıyla yüzde 5,42 ve yüzde 16,19 yükseldi. Nasdaq endeksi yüzde 0,18, Dow Jones endeksi yüzde 0,60 değer kaybederken, S&P 500 endeksi önceki kapanışın hemen üstünde kapandı.

Avrupa borsalarında ise karışık bir seyir izlendi. Almanya’da sanayi üretimi haziranda bir önceki aya göre yüzde 1,4 artarken, yıllık bazda yüzde 4,1 düştü. Almanya’nın haziranda 20,4 milyar avro ticaret fazlası verdiği bildirildi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri, enflasyon eğilimlerinin yavaşlaması durumunda faiz oranlarını düşürebileceğini belirtti. Avrupa borsalarında İngiltere FTSE 100 endeksi yüzde 0,08, İtalya MIB 30 endeksi yüzde 0,73 değer kaybederken, Almanya DAX endeksi yüzde 0,35, Fransa CAC 40 endeksi ise yüzde 0,25 değer kazandı.

Asya borsalarında, Japonya Merkez Bankası’nın faiz artış beklentileri ve ABD’deki resesyon endişeleri etkili oldu. Japonya’nın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,46, Güney Kore’nin Kospi endeksi yüzde 3,27, ve Çin’in Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,49 değer kaybetti. Hong Kong’un Hang Seng endeksi ise yüzde 0,85 değer kazandı.

Türkiye’de Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 5,40 düşüşle 9,907.38 puandan tamamlarken, dolar/TL haftayı yüzde 0,9 artışla 33,4950’den kapandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini belirtti. Gelecek hafta Türkiye’de ödemeler dengesi verileri ve konut satışları takip edilecek. Ekonomistler, cari işlemler hesabının haziran ayında 152,4 milyon dolar fazla vereceğini öngörüyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Yusuf Yıldız

Recent Posts

Lille – Real Madrid maçını Tabii Spor 1’den canlı izle

Lille - Real Madrid maçı bu akşam saat 22.00'de ekranlarda! Maçla ilgili canlı yayın detayları,…

2 dakika ago

Evde oje çıkarıcısı olmadan ojeyi çıkarmak mümkün mü? İşte en etkili yöntemler!

Evde oje çıkarıcı bulamadınız mı? Panik yapmayın! Bu doğal malzemelerle ojelerinizi kolayca çıkarabileceksiniz. İşte hayat…

6 dakika ago

Kuruluş Osman 165.bölüm ATV canlı izle! Kuruluş Osman 2 Ekim son bölüm tek parça full izle

ATV'nin sevilen dizisi Kuruluş Osman, 165. bölümüyle bu akşam ekranlarda! Diziye dair son bölüm özeti…

11 dakika ago

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Olası bir misillemede cevabımız daha sert olacak

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in saldırgan tutumu nedeniyle kendi ülkesinin bu yola girdiğini vurgulayarak, "Hiçbir…

21 dakika ago

İsrail, Gazze’de 1 senede 902 aileyi nüfustan sildi

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde Filistinli 902 aileyi tüm…

28 dakika ago

Benfica vs. Atletico Madrid maçı şifresiz canlı yayın izleme linki

Benfica ve Atletico Madrid maçı bu akşam saat 22.00'de başlayacak. Maçın canlı yayın bilgileri ve…

33 dakika ago