Categories: DünyaÜST KUTU

İran’da Cumhurbaşkanı adaylığını ilk açıklayan isim Mesud Pezeşkiyan oldu

Reformist Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan, İran’da 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde adaylığını açıkladı. Pezeşkiyan, halkın sandıklara katılımını artırmayı hedefliyor.

İran’da 28 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinde ilk adaylık açıklaması, reformist kanadın önde gelen isimlerinden eski Sağlık Bakanı ve Tebriz Milletvekili Mesud Pezeşkiyan’dan geldi. Pezeşkiyan, adaylık başvurusunu yapacağını duyurdu.

Halkın Sandıklara Katılımını Artırma Amacı

Yarı resmi Fars Haber Ajansı’nın haberine göre, Mesud Pezeşkiyan, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybetmesi üzerine yapılacak olan 14. dönem cumhurbaşkanı seçimlerinde adaylığını açıklayan ilk isim oldu. Pezeşkiyan, adaylık başvurusunda bulunma amacını şu sözlerle ifade etti:

“İran’la ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde halkın sandıklara küstüğü yönünde bir izlenim var. Benim seçimlere katılma niyetim halkın sandıklara katılımını artırmak.”

Geçmişte Veto Edilen Adaylık

Pezeşkiyan, eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde sağlık bakanı olarak görev yapmış ve 2021’deki cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olma talebi Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti.

Reisi’nin Ölümünün Ardından Seçim Kararı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs’ta gerçekleşen bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. İran Anayasası’na göre, mevcut cumhurbaşkanının hayatını kaybetmesi durumunda yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor. Bu doğrultuda, Ayetullah Ali Hamaney’in onayıyla Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir vekaleten cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi.

Yasama, yürütme ve yargı başkanları arasında 20 Mayıs’ta yapılan olağanüstü görüşmede, cumhurbaşkanı seçiminin 28 Haziran’da yapılması kararlaştırıldı. Aday olmak isteyenler, 30 Mayıs’ta başlayacak 5 günlük süre içerisinde İçişleri Bakanlığına başvurularını yapabilecek.

Adaylık Süreci ve Onay

İran’da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor. Bu süreç, seçimlerin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla sıkı denetimlerle yürütülüyor.

Mesud Pezeşkiyan’ın adaylık açıklaması, seçim sürecinde reformist kanadın güçlü bir temsilcisi olarak dikkat çekiyor.

Kaynak: ANADOLU AJANSI

Ahmet Bilgis

Recent Posts

Lille – Real Madrid maçını Tabii Spor 1’den canlı izle

Lille - Real Madrid maçı bu akşam saat 22.00'de ekranlarda! Maçla ilgili canlı yayın detayları,…

6 dakika ago

Evde oje çıkarıcısı olmadan ojeyi çıkarmak mümkün mü? İşte en etkili yöntemler!

Evde oje çıkarıcı bulamadınız mı? Panik yapmayın! Bu doğal malzemelerle ojelerinizi kolayca çıkarabileceksiniz. İşte hayat…

10 dakika ago

Kuruluş Osman 165.bölüm ATV canlı izle! Kuruluş Osman 2 Ekim son bölüm tek parça full izle

ATV'nin sevilen dizisi Kuruluş Osman, 165. bölümüyle bu akşam ekranlarda! Diziye dair son bölüm özeti…

15 dakika ago

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Olası bir misillemede cevabımız daha sert olacak

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in saldırgan tutumu nedeniyle kendi ülkesinin bu yola girdiğini vurgulayarak, "Hiçbir…

25 dakika ago

İsrail, Gazze’de 1 senede 902 aileyi nüfustan sildi

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde Filistinli 902 aileyi tüm…

32 dakika ago

Benfica vs. Atletico Madrid maçı şifresiz canlı yayın izleme linki

Benfica ve Atletico Madrid maçı bu akşam saat 22.00'de başlayacak. Maçın canlı yayın bilgileri ve…

37 dakika ago