Categories: GündemÜST KUTU

Uzmanı ‘Derinize yapışan kenenin başına dikkat edin ve sakın bunu yapmayı’ deyip uyardı!

Bahar aylarının gelmesiyle artan kene vakalarına karşı Dr. Ayşin Kılınç Toker, vatandaşları uyarıyor. Kene ısırmasında yapılması gerekenler ve korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgi

Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, bahar aylarının gelmesiyle artan kene vakalarına ilişkin açıklamalarda bulunarak vatandaşları uyardı. Özellikle Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Kene Isırmasında Ne Yapılmalı?

Dr. Ayşin Kılınç Toker, bahar aylarında kenelerin hareketlenmesiyle birlikte insanlara ve hayvanlara bulaşma ihtimallerinin arttığını belirtti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıkların keneler tarafından bulaştırılabileceğini söyledi. Kenelerin tükürük salgılarında taşıdığı virüslerin kan emme sırasında insanlara bulaşabileceğini ifade etti.

Kenelerle temasın çıplak elle olmaması gerektiğini belirten Dr. Toker, şu bilgileri paylaştı: “Kenenin çıplak elle parçalanması veya ezilmesi, virüsün kana bulaşmasını hızlandırır. Hareketsiz bir kene görüldüğünde, cımbız yardımıyla yumuşak bir hareketle çıkarılabilir. Eğer kolaylıkla çıkmıyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.”

Kene Isırmasının Tedavisi Var mı?

Virüsün geç kalınmış vakalarda ölümcül olabileceğini belirten Dr. Toker, şunları söyledi: “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakalarında, kenenin tutunmasından sonraki ilk 3-4 gün kritik öneme sahiptir. Kas ve bağ ağrısı, halsizlik, yükselen ateş, burun ve diş eti kanaması, karın ağrısı ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Etkin bir direkt tedavi bulunmamakla birlikte, destekleyici tedavilerle başarılı sonuçlar alınabilir. Ancak, geç kalınmış vakalarda ölümcül olabilir.”

Kenelere Karşı Korunma Yöntemleri

Dr. Ayşin Kılınç Toker, kenelere karşı alınabilecek önlemler hakkında da bilgi verdi: “Özellikle hayvancılık ve mera işleriyle uğraşan kişilerin risk grubunda olduğunu unutmamak gerekir. Bu alanların düzenli olarak ilaçlanması önemlidir. Piknik ve gezi amaçlı açık alanlara giden kişiler, uzun kollu ve uzun bacaklı giysiler giymeli, mümkünse çizme kullanmalı, değilse paçalarını çoraplarının içine koymalıdır. Ortamdan döndükten sonra koltuk altı, kulak arkası ve kasık gibi katlantı bölgelerinin kontrol edilmesi de önemlidir.”

Dr. Ayşin Kılınç Toker, bahar aylarında artan kene vakalarına karşı vatandaşları dikkatli olmaya ve gerekli önlemleri almaya davet etti. Kenelerle ilgili şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Ahmet Bilgis

Recent Posts

Karaisali Biberi tescillendi! Coğrafi işaret aldı

Adana'nın Karaisalı ilçesinin sembolü haline gelen Karaisalı Biberi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi…

2 dakika ago

Hatay’da anız yangını korkuttu!

Hatay'da yaşanan anız yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Tarlada ilerleyen saatlerde de soğutma çalışması gerçekleştirildi.

3 dakika ago

Çikolata kisti görülme sıklığı artıyor

Kadınlarda son dönemlerde sıklıkla tespit edilen çikolata kisti (Endometriozis), tedavi edilmediği durumlarda ciddi ağrılara ve…

3 dakika ago

Küresel piyasalarda Orta Doğu etkisi

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin etkisiyle negatif bir seyir izlenirken, bugün ABD'de açıklanacak ADP…

8 dakika ago

Bayhan hiç evlendi mi? Şarkıcı Bayhan’ın çocuğu var mı? Hristiyanlık detayı

Bana Sen Lazımsın şarkısı ile yeniden gündem olan şarkıcı Bayhan, acıklı yaşamı ve kendine has…

9 dakika ago

Mersin’de 21 milyon TL’lik vurgun: Tefecilere dev operasyon: 5 tutuklama

Mersin polisinin yaptığı çalışmada faizle para vererek 21 milyon 354 bin TL haksız kazanç sağlayan…

9 dakika ago