Categories: Otomobil

Uygun fiyatlı elektrikli otomobil planı suya düştü! Otomotiv devleri masayı terk etti

VW ve Renault, birlikte uygun fiyatlı bir elektrikli araç geliştirme planlarını sonlandırdı. Görüşmeler, maliyetleri düşürmek amacıyla başlamıştı ancak iki şirket anlaşmaya varamadı.

Renault ve Volkswagen, birlikte uygun fiyatlı bir elektrikli araç geliştirme konusundaki görüşmeleri sona erdirdi. Volkswagen, kendi uygun fiyatlı elektrikli aracını geliştirmek için Renault Twingo’yu temel almayı planlıyordu. Ancak, Alman otomobil üreticisi bu görüşmelerden çekildi ve kendi aracını geliştirmeye karar verdi. Renault ise Twingo’yu 2026’da piyasaya sürecek.

Görüşmeler, maliyetleri düşürmek amacıyla ortak bir geliştirme planı umuduyla başlamıştı, ancak birkaç aylık müzakerelerden sonra iki şirket anlaşmaya varamadı. İsimsiz bir kaynağa göre, anlaşma neredeyse sağlanmışken, Volkswagen son anda vazgeçip kendi uygun fiyatlı elektrikli aracını geliştirmeye karar verdi. Volkswagen CEO’su Thomas Schaefer’in daha önce 2027’ye kadar düşük fiyatlı bir elektrikli araç piyasaya sürmek istediğini belirtmişti. Resmi kararın ise önümüzdeki haftalarda açıklanması bekleniyor.

VW ve Renault birlikte uygun fiyatlı elektrikli araç geliştirmeyecek

Renault, Twingo’yu kendi başına geliştirmeye devam ederken, diğer ortaklıklara açık olmaya devam ediyor. Ancak, bu gelişme, CEO Luca de Meo’nun Avrupa otomobil üreticileri arasında daha büyük işbirlikleri umutlarını sarsmış durumda. Bu işbirlikleri, her an piyasaya sürülmesi beklenen uygun fiyatlı Çinli elektrikli araçların rekabetine karşı koymak için önemli görülüyordu. Renault’nun Twingo ile ilgili planları ve Volkswagen’in kendi başına geliştireceği yeni elektrikli araç piyasadaki dinamikleri değiştirebilir. Bu gelişmeler, otomobil sektöründeki rekabeti ve işbirliği stratejilerini yeniden şekillendirecek gibi görünüyor.

Bildiğiniz gibi Renault’un 2022’de kurulan The Future Is Neutral (TFIN) departmanı, kendi batarya geri dönüşüm tesisini kurmak için yardımcı olabilecek şirketlerle görüşmeler yapıyordu. Nihai hedef, elektrikli araçların maliyetini düşürmek ve Çin bataryalarına ve malzemelerine bağımlılığı azaltmaktı. Şu anda, nikel, kobalt ve lityum, yeni bir bataryanın maliyetinin yaklaşık %70’ini oluşturuyor ve bu da tüm aracın %40’ını teşkil ediyor.

Renault’nun planları, Avrupa’nın Çin bataryalarına ve hammaddelerine bağımlılığını azaltma girişiminin bir parçası olarak, Avrupa’da bir batarya geri dönüşüm tesisi kurmayı mantıklı kılıyor. Ayrıca, Renault’nun TFIN işinden hedeflediği 2,3 milyar euro satış geliri ile oldukça fayda sağlaması bekleniyor.

Kaynak: DERYA ÖZGÜR / ÖZEL HABER

Cenk Bey

Share
Published by
Cenk Bey

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

2 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

2 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

2 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

2 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

3 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

3 saat ago