Categories: GÜNCEL

Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme verileri açıklandı

Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde sıkılaşmanın etkisi büyüme ivmesinin yavaşlamasını beraberinde getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Verilere göre çeyreklik bazda da yüzde 0,1’lik sınırlı bir büyüme izlendi.

Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme yüzde 5,3 olarak kaydedilmişti. Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ekonominin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,95 büyümesi yönündeydi. Çeyreklik bazda ise ankette yüzde 0,6’lık daralma öngörülmüştü.

Tüketim tarafında yavaşlama

Yılın ilk çeyreğinde büyüme performansını yukarı çeken tüketim tarafında yılın ikinci çeyreğinde sınırlı bir katkı geldi.

TÜİK verilerine göre yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yıllık olarak yüzde 1,6 arttı. Böylelikle iç tüketimde salgın yılı olan 2020’den bu yana en düşük büyüme performansı izlendi.

Kamu harcamaları yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,7 arttı.

Dış talep görünümüne bakıldığında ise ihracat büyümesi neredeyse sıfır düzeyinde gelirken, ithalatın da tüketime paralel olarak yüzde 5,7 gerilediği görüldü.

Stoklar tarafında da ikinci çeyrekte yüzde 0,5’lik büyüme kaydedildi.

Sanayide daralma, hizmetlerde sınırlı büyüme

Yılın ikinci çeyrek büyüme performansına sektörel olarak bakıldığında birçok sektörde büyümenin yavaşladığı, sanayi tarafında ise daha olumsuz bir görünümle daralma gerçekleştiği izlendi.

TÜİK verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde sanayi yüzde 1,8 daraldı. Böylelikle 2022 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana en kötü sanayi performansı görüldü.

Hizmetler tarafında da ivme kaybedilse de büyüme performansının sürdüğü izlendi. Yılın ikinci çeyreğinde hizmetler sektörü yüzde 2,9 büyüdü. Bu büyüme de salgın yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en yavaş büyüme olarak kaydedildi.

Öncü göstergelere sinyali vermişti

Öncü göstergeler de ekonomide yılın ikinci çeyreği itibariyle yavaşlama sinyalleri vermişti. Mart ayı sonunda yapılan seçimlerin ardından tüketicilerin kurda ve enflasyonda artış beklentisiyle tüketim tercihlerini öne çektiği izlenmişti. Bu durumun etkisiyle yılın ilk çeyreğinde canlı bir tüketim ortamı görülmüştü.

İkinci çeyrekle birlikte hem öne çekilen tüketimin, hem de sıkılaşma sürecinin etkisiyle perakende satışlar tarafında ivme kaybı belirginleşmişti. TÜİK verilerine göre, perakende satışlarda Nisan ayında yüzde 1,8’lik, Mayıs ayında da yüzde 0,2’lik aylık gerileme izlenmişti.

Sanayi üretimine ilişkin göstergeler de yavaşlamaya işaret etmişti. Haziran ayında sanayi üretiminde yıllık düşüş yüzde 4,7’yi bulmuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Deniz Temur

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

8 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

8 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

8 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

8 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

9 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

9 saat ago