Categories: Yerel Haberler

TÜİOSB, dünya markaları yaratacak

TÜİOSB’nin, Endüstri 4.0 felsefesine uygun, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı’nın tüm kriterlerini karşılayan, ikiz dönüşümü gerçekleştiren bir OSB niteliği taşıdığını söyleyen Gül Akyürek Balta, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın gerçekleştirmek istediği yeşil dönüşümü kuruluşundan itibaren doğası haline getirdiğini, 100 fabrikayla ve 10 bin kişiden fazla sağlayacağı istihdam ile yeşil ve dijital bir ekosistem kuracağını kaydetti.

Sıfır atık belgesi süreci başladı

TÜİOSB’nin sadece bölgesine değil, ülke kalkınmasına da azami katkı vereceğini belirten Gül Akyürek Balta, “Temel altyapı sürecinde sıfır atık belgesi alınmasına ilişkin süreci başlattık. Türkiye’nin Yeşil Doğan ilk OSB’si özelliği nedeniyle TÜİOSB yatırımcılarının sınırda karbon düzenlemesine ilişkin herhangi bir cezaya maruz kalmaması en büyük hedefimiz. Bütün bu çalışmalar, TÜOSB yatırımcılarına küresel rekabet üstünlüğü ve dünya markası olma fırsatını sağlayacaktır” dedi.

TÜİOSB, Yeşil Mutabakat Eylem Planını hayata geçirecek

Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’nin Yeşil Mutabakat Eylem Planına dair şu bilgileri paylaştı: “Dijital tarım istasyonları, tarladan çatala dijital değer zinciri DigiGreenFoodValley sertifika sistemi, sınırda karbon mekanizmasını desteklemek üzere planlanmış karbon yutak alanları ve ortak lojistik merkezi, tamamen yenilenebilir enerjiden faydalanmak üzere güneş enerjisi santrali, yağmur sularını ve atık suları tarımsal sulamaya kazandırma amacıyla projelendirilmiş atık su arıtma sistemi ve tüm altyapıların akabinde yeşil fabrikaların inşa edilerek, tüm verilerin SCADA merkezinde toplanmasıyla,  uçtan uca izlenebilirlik gibi konularımız eylem planı arasında yerini alıyor.”

Tarladan çatala değer zinciri

“Avrupa Yeşil Mutabakatı kriterlerine uygun olarak sadece sanayi üretimini değil, eğiten, öğreten, yenilikçi bir yapıyı hedefleyen TÜİOSB, yeni nesil bir sanayi üssü olarak hizmet verecek.” diye konuşan Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’de en büyük amaçlarının, kümelenme modelinden faydalanarak, tıpkı özelleştirilmiş ticaret bölgesi gibi, serbest ticaret anlaşmalarına varabilecek ikili ilişkileri de sağlayabilen bir ticaret ağı kurmak ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı yaratacak projeler gerçekleştirmek olduğuna vurgu yaptı. Gül Akyürek Balta, en önemli projelerden biri olan ‘tarladan çatala değer zinciri’ için şu bilgileri verdi:“TÜİOSB’de üretilen ürünlerimizin, kullanacağımız yüksek teknolojili donanım ve yazılımlarla markette tüketicinin eline ulaşana kadar her aşaması izlenecek.  Ürünlerin ekiminden hasadına ve sonrasında üretim tesislerine ulaşana kadar geçirdiği tüm yolculuğu, üretim tesislerinde diğer yarı mamuller ile bir araya getirilip paketli ürün haline gelene kadar geçirdiği her aşamayı izleme olanağına sahip olacağız. İzlenebilirliğin her aşaması için, tarım alanlarından ve sanayi bölgemizde üretim yapan işletmelerimizden verilerini alarak, ilgili standartlara uygun işleyip büyük verimizi oluşturacağız. Böylece Tarladan Çatala Dijital Değer Zinciri projemizi hayata geçirmiş olacağız”

Yatırımcılara sağlanacak avantajlar

Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’nin birinci alanında, ihracatçı, tarım ve gıda ürünleri ilgili sanayiciler yer alırken, genişleme alanında yüksek teknoloji kullanarak, çevresel hedeflerine uygun üretim yapacak ve ihraç edecek tüm sektörlerin yatırımcı olabileceğine dikkat çekti. “TÜİOSB’de yer alan yatırımcıların tarım ve gıda sektöründe ihracata yönelik ürünler üreten geniş bir yelpazeye sahip, firmalardan oluştuğunu vurgulayan Gül Akyürek Balta, bu konuda yatırımcılara sağlanacak avantajları şöyle sıraladı: “Planlanan ortak lojistik merkezimizde, firmalarımız; ortak pazarlarında bölgede bulunan bu ürün çeşitliliğini avantaja çevirme imkanını bulacaklar, özellikle uluslararası zincir marketlere, yüksek miktarda ürün ihracatını güç birliği yaparak gerçekleştirme şansına sahip olacaklar. Yanı sıra, yine bir ihtisas bölge olmanın avantajı olarak bölgemizde bulunan eğitim kompleksinde, sektörümüze uygun hem ara eleman hem de dijital liderler gibi nitelikli eleman yetiştirerek, üretimde kalite ve sürdürülebilirlik sağlayacağız. Ortak enerji tüketimlerini OSB içinde kurulacak güneş̧ enerji santralinden uygun fiyatla temin edecek olan yatırımcılarımız; ortak sağlık güvenlik birim çevre laboratuvarı gibi yatırımlarla maliyetlerini azaltabileceklerdir. Çevre ve sanayici dostu TÜİOSB, kümelenme modeli ile de yatırımcısına güç̧ birliği sağlayacak ve bünyesinde bulundurduğu projeleriyle yatırımcısını ihtiyaç duyduğu tüm süreçlerde destekleyecektir.”

Kaynak: MERYEM KARADAĞ/ÖZEL HABER

Meryem Karadağ

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

6 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

6 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

6 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

6 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

7 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

7 saat ago