Sürekli strese sokan ve yoranlara dikkat!

Dramayı seven insanların çevrelerini sürekli strese sokarak yorduklarını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Kaan Üçyıldız, bu davranışın arkasındaki sebepleri anlamak ve daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmenin önemli olduğunu söyledi.

Kaan Üçyıldız, hayatında her şey süper dramatik olanların, büyük olasılıkla partnerlerini kaybedebileceğini ve biraz daha sakin ve huzurlu olan başka biriyle birlikte olmak isteyebileceğini kaydetti. Sürekli drama yaratan kişilerin bu davranışlarının nedenini tam olarak bilmenin zor olduğuna dikkat çeken Üçyıldız, ancak genellikle düşük benlik saygısı, travma veya geçmişte yaşanan zorluk gibi faktörlerin bu durumu ortaya çıkarmakta rol oynadığını vurguladı. Bu kişiler bilinçli olmasa bile, etraflarındakileri strese sokarak yorduklarını aktaran Üçyıldız, bu durumun, zamanla sevdiklerinin onlardan uzaklaşmasına ve soğumasına yol açacağını anlattı.

Üçyıldız, sürekli drama yaratanların sıklıkla; küçük sorunları bile büyük bir kriz haline getirebildiklerini, mağdur rolünü oynamayı sevdiklerini, başkalarını suçladıklarını, manipülasyon ve duygusal şantajı kullandıklarını, tartışma ve kavga çıkarmayı sevdiklerini, aşırı duygusal ve dengesiz tutumlar sergileyebildiklerini ifade etti.

Sürekli drama yarattığını fark edenlerin bu davranış kalıbını kırmak için çaba göstermesi veya profesyonel yardım alması gerektiğini aktaran Üçyıldız, sürekli drama yaratan birinin yanında olduğunu fark eden bir kişinin ise sınır ve mesafe koymasının faydalı olacağını dile getirdi. Üçyıldız, şunları kaydeti: “Bu tür kişilerle iletişim kurarken sakin ve net bir şekilde konuşmaya çalışın. Onların dramalarına dahil olmayın ve duygusal şantaja karşı dikkatli olun. Gerekirse, onlardan uzaklaşmaktan çekinmeyin. Sürekli drama yaratmak hem kişisel hem de profesyonel hayatınızda birçok olumsuz sonuca yol açabilir. Bu davranışın arkasındaki nedenleri anlamak ve daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmek önemlidir. Eğer siz veya tanıdığınız biri sürekli drama yaratma eğiliminde ise, bir psikolog ile görüşmeli ve yardım almaktan çekinmemelisiniz.”

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Ziya İpek

Recent Posts

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden çevre dostu proje: Tesisat sizden, kombi bizden

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde hava kalitesini arttırmayı hedefleyen çevreci kampanyası 'Tesisat Sizden, Kombi Bizden"…

1 dakika ago

Mersin’de alkol denetiminde drone desteği: Sürücülere ceza yağdı

Mersin'de uygulama noktalarında polisi görünce araçtan inip kaçmaya çalışan sürücüler, dron takibi ile yakalanarak haklarında…

6 dakika ago

Bakan Bolat açıkladı: Eylül ayı ihracatı 22,7 milyar dolar oldu

Eylül ayında ihracat, 22 milyar 7 milyon dolarla geçen yılın yüzde 1,8 altında gerçekleşti. İthalat…

8 dakika ago

Halil İbrahim Özer: “Dijital Yüzyılda Adana öncü şehirlerden biri olacak”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Birim Sorumlusu Halil İbrahim Özer, "Dijitalleşme yolunda Adana, Türkiye Yüzyılı vizyonuna…

16 dakika ago

30’dan sonra bu gıdalar sizi hızla yaşlandırıyor! Listede olmaz dediğiniz isimler var

Vücudunuz 30 yaşına geldiğinde metabolizmanız yavaşlamaya başlar ve kilo vermek eskisi kadar kolay olmaz. Osteoporozun…

17 dakika ago

Suudi şirketten Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım planı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Türkiye'de 5 milyar dolarlık yatırım planladığını söylediği ancak ismini vermediği şirket…

18 dakika ago