Categories: EkonomiManşet

SPK’nın yeni halka arz düzenlemeleri ne anlama geliyor?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), payların ilk halka arzında uygulanacak satış yöntemleri ve dağıtım esaslarına ilişkin yeni bir ilke kararı yayımladı.

Karar kapsamında yapılan başlıca düzenlemeler şöyle:

Borsada Satış Zorunluluğu: Halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon TL ve altında olan halka arzlarda, borsada satış yöntemi uygulanması zorunlu hale getirildi. Bu düzenleme, daha küçük ölçekli halka arzların şeffaf bir şekilde borsa üzerinden gerçekleşmesini amaçlıyor. Piyasa değeri 750 milyon TL’yi aşan halka arzlarda ise borsa dışında talep toplama yöntemi kullanılabilecek. Bu durumda, yurt içi bireysel yatırımcılara eşit dağıtım esasına göre pay verilecek, diğer yatırımcı grupları için ise oransal dağıtım yöntemi uygulanabilecek.

Kurumsal Yatırımcılara Özel Dağıtım: Yurt içi kurumsal yatırımcı grubu için yapılan dağıtımlarda, tahsis edilen payların en az yüzde 50’si yatırım fonlarına, emeklilik yatırım fonlarına ve/veya otomatik katılım sistemi emeklilik yatırım fonlarına ayrılacak. Bu adım, yatırım fonları ve emeklilik sistemlerinin daha fazla pay almasını ve portföy çeşitliliğinin artırılmasını hedefliyor. Ayrıca, bir portföy yönetim şirketinin (PYŞ) yönettiği fonlar için bu sınırlama yüzde 3 olarak uygulanacak. PYŞ’lerin kendi nam ve hesabına talepte bulunmaları durumunda ise tahsis edilen pay tutarı, halka arz edilen toplam tutarın yüzde 2’sini geçemeyecek.

Yurt Dışı Yatırımcılar İçin Taahhütname: Yurt dışı yatırımcı grubuna yapılacak dağıtımlarda, dağıtım esaslarını dolanmaya yönelik bir işlem yapılması halinde, ihraççı ve halka arza aracılık eden kuruluşlar sorumlu tutulacak. Bu kuruluşlar, yurt dışı yatırımcılar hakkında gerekli incelemeleri yapacaklarına dair SPK’ya taahhütname vermek zorunda olacak

Satış Kısıtlamaları: Dağıtımdan pay alan yatırımcılar, bu payları 90 gün boyunca borsa dışında satamayacak veya başka yatırımcı hesaplarına devredemeyecek. Halka arz edilen ortaklığın mevcut ortakları için ise bu kısıtlama 180 gün olarak belirlendi.

SPK’nın halka arz düzenlemeleri ne anlama geliyor?

Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan, SPK’nin halka arz ve kripto varlıklara dair ilke kararlarındaki değişikliği değerlendirdi. Eraslan, ilke kararlarındaki değişiklikleri olumlu bulduğunu vurgulayarak, hisse senedi piyasasında sağlıklı fiyat oluşumu açısından önerilen unsurlardan olduğunu belirtti.

Bloomberg HT’de canlı yayına katılan Eraslan konu hakkında şunları söyledi:

Geçtiğimiz dönemde bu tip kurallara pek ihtiyaç duymuyorduk. Türkiye’de portföy yönetimi sektörünün büyüklüğü küçük oranlardaydı. Hatta halka arzlarda belirleyici nitelikte bir talebi yapabilme imkanları yoktu. En son açıklanan verilere göre sektörün geldiği rakam 5,6 trilyon TL. Çok sayıda portföy yönetim şirketi var. Bunların çok sayıda hisse senedine yatırım yapan fonları var. Tabana eğilmiş, dağıtım yapılması hisse senedi piyasasında sağlıklı fiyat oluşumu için de önerilen unsurlardan bir tanesi… Bu ilke kararlarının son derece olumlu buluyorum.

Geçtiğimiz dönemde yaşanan problemler dikkate alınarak, bunların bir daha yaşanmaması için yatırımcıların mağdur edilmemesine yönelik alınmış tedbirler olduğunu söyleyen Eraslan, “Türkiye’de daha büyük ölçekli halka arz yapabilmek için daha geniş katılıma ihtiyaç var. Gerçekten bunu taşımak kabiliyeti olan o hisse senedine yatırım yapmış olan halka arza katılsın anlamına geliyor. Bu yönüyle de sürdürülebilir ve istikrarlı bir hisse senedi piyasasına katkı yapacağını düşünüyorum” diye ekledi.

“Türkiye’nin bu konuda iyi bir pratiği var”

Düzenlemede kripto varlıklara dair sektörde yaşanma ihtimali olan çeşitli olumsuzlukların önüne geçilebilmesini teminen aldığı ilke ve tedbirler hakkında da konuşan Eraslan, ciddi mağduriyetlerin yaşandığını bu düzenlemeyi olumlu bulduğunu belirtti.

Eraslan şunları söyledi:

“Geçtiğimiz dönemde mağduriyetler yaşanmıştı. Kripto platformu kendi mal varlığıyla müşteri mal varlığını aynı havuzun içerisinde değerlendiği durumlarda ciddi mağduriyetler oluyor. Türkiye’nin bu konuyla ilgili iyi bir pratiği var; yatırım fonlarından, emeklilik fonlarından gelen şirket mal varlığıyla fonların mal varlığı ayrılması konusunda, uzunca bir süredir uyguluyoruz. Sorun yaşanmadan devam edebilen ürünler de oluşturmayı başardık. Kurulun yaptığı şey kripto varlıkları alım satımına aracılık eden firmaların da buradaki düzenlemelere benzer düzenlemelere tabi olması. Ben bunu çok olumlu görüyorum.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Deniz Temur

Recent Posts

Salı günü TV’de hangi diziler var, Bahar yeni bölüm var mı yok mu? 1 Ekim 2024 yayın akışı!

1 Ekim 2024 Salı günü televizyon ekranlarında hangi dizilerin yayınlanacağı merak ediliyor. Kanal D, Star…

1 dakika ago

Kahramanmaraş merkezli sahte altın operasyonu: 20 gözaltı

Kahramanmaraş merkezli 2 ilde düzenlenen sahte altın operasyonunda 20 şüpheli yakalandı.

3 dakika ago

Balık aylık burç yorumları Ekim 2024: Ruhunuzun derinliklerini keşfedeceksiniz

Balık Ekim 2024 aylık burç yorumlarını sizler için derledik. Ekim ayında Baık burcunu neler bekliyor?…

6 dakika ago

Gaziantep’te emniyet ve jandarma teşkilatının filosuna 249 araç eklendi

Gaziantep'te, hayırseverlerin desteğiyle İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının filosuna katılan 249 araç için…

9 dakika ago

Erken menopozu önlemek mümkün mü? İşte uygulanabilir yöntemler!

Kadınların yaşamında doğal bir dönüm noktası olan menopoz, hormon seviyelerindeki değişimlerle birlikte pek çok fiziksel…

16 dakika ago

Borsa günü düşüşle tamamladı: Kayıp yüzde 3’ün üzerine çıktı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,25 değer kaybederek 9.351,22 puandan tamamladı. BIST 100…

16 dakika ago