Sedef hastalığı ve sedef romatizması olanlar dikkat! Bu hastalık sadece deriyi ilgilendirmiyor…

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Bünyamin Kısacık, sedef hastalığının vücudun her yerini etkileyebileceğini ve bazen sedef romatizması olarak bilinen bir romatizmaya neden olabileceğini belirtti. Sedef hastalarında ortalama 5-7 yıl sonra sedef romatizması gelişebilir. Prof. Dr. Kısacık, sedef romatizmasının herkeste gelişmediğini ancak sedef hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinde görülebileceğini söyledi. Sedef romatizması riski yüksek olanlar arasında saçlı deride sedefi olanlar ve tırnaklarında sedef bulguları olanlar yer alıyor.

Sedef ve romatizma belirtileri görülen hastalarda tanı konması önemlidir. Prof. Dr. Kısacık, sedef romatizması tedavisinin ekip işi olduğunu ve dermatoloji ile romatoloji uzmanlarının iş birliğiyle yapıldığını vurguladı. Tedavi süreci, hastaların bilgilendirilmesi, ek hastalıkların kontrolü, kilo ve egzersiz yönetimi ve ilaç tedavisini içerir. 2000’li yıllardan itibaren biyolojik tedavilerle etkili sonuçlar elde edilmiştir.

Doç. Dr. Fatma Elif Yıldırım, sedef hastalığının her yaş grubunda görülebileceğini, ancak çocukluk döneminde daha nadir olduğunu belirtti. Sedef hastalığının kesin nedeninin bilinmediğini, genetik ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu ifade etti. Sedef, yaşam kalitesini bozabilir ve strese yol açarak hastalığı tetikleyebilir.

Sedef hastalığının yalnızca deriyi değil, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi sistemik hastalıklarla da ilişkili olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yıldırım, sedefin bazı formlarının hayati tehlike oluşturabileceğini söyledi. Tedavi, dermatolog ve romatolog iş birliği ile planlanmalıdır.

Sedef hastalığının tedavisi, hastalığın şiddeti ve yaşam kalitesine etkisine göre belirlenir. Krem tedavisi genellikle yüzde 10’dan az lezyon bulunan hastalar için uygundur. Şiddetli vakalarda sistemik tedavi ve biyolojik ilaçlar kullanılabilir. Sağlıklı beslenme, aşırı kilo alımından kaçınma, alkol ve sigara kullanımından kaçınma önemlidir. Ayrıca, bazı ilaçlar ve enfeksiyonlar sedef hastalığını tetikleyebilir.

Sedef hastalığı ve sedef romatizması, geniş bir etki yelpazesine sahip olabilir ve tedavi süreci multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Hastaların yaşam kalitesini artırmak için uzmanların iş birliğiyle etkili bir tedavi ve yönetim planı uygulanmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yusuf Yıldız

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

4 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

4 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

4 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

4 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

5 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

5 saat ago