Sağlık emekçileri vergide adalet istiyor; Kaşıkla verilen kepçe ile alınıyor

Sağlık ve Sosyal hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Eş Başkanı Erol Eren, ülkemizde gelir dağılımının hızla bozulduğunu, enflasyonun altında ezilen sağlık emekçilerinin ücretlerinin ceplerine yansımadan vergilerle kesildiğini söyledi. Eren, “Kaşıkla verilenler kepçe ile alınıyor” dedi.

Sağlık emekçileri vergide adalet istiyor; Kaşıkla verilen kepçe ile alınıyor
Yayınlama: 03.04.2024
A+
A-

ZİYA İPEK- ÖZEL HABER

80. Yıl Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen sağlık emek ve meslek örgütü yöneticileri ve üyeleri, gelir vergisinde adaletli olunmasını istedi. Hak aramanın engellenmeye, meslek örgütlerinin işlevsiz duruma getirilmeye çalışıldığını kaydeden SES Şube Eş Başkanı Eren, Türkiye’deki vergi yükünün işçilerin, emekçilerin, emeklilerin ve dar gelirlilerin omuzlarına yıkıldığını, vergide adaletin kantarının her gün biraz daha bozulduğunu vurguladı.

2024 gelir vergisi tarife dilimlerinin 30 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını anımsatan Eren, vergi tarife dilimlerinin yıllardır bilinçli olarak yeniden değerleme oranı ve asgari ücret artışından az artırıldığını, bu şekilde ücretlilerin erkenden bir üst vergi dilimine girmesine ve daha yüksek oranda vergi vermelerine zemin hazırlandığını kaydetti. Eren, “Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen ücretlilerin geçim mücadelesi daha da zorlaşıyor” dedi.

 “Cumhurbaşkanı isterse adeletsizliği ortadan kaldırır”

2000 yılında 2 bin 500 lira olan ilk vergi tarife diliminin, yeniden değerleme oranına göre artırılması halinde 2024’te ilk vergi tarife diliminin 288 bin 571 lira olarak uygulanacağını anımsatan Eren, şöyle devam etti: “Oysa 2024 için ilk vergi dilimi 110 bin lira olarak saptandı. Yeniden değerleme oranına göre olması gereken ilk vergi tarife dilimi ile mevcut ilk vergi tarife dilimi arasında 178 bin 571 lira tutarında fark oluştu. En düşük vergi tarife dilimi artışının bilinçli biçimde düşük artırılması sonucunda tüm ücretliler erkenden daha yüksek vergi tarife dilimine girmeye başladı. Cumhurbaşkanı, ilgili mevzuat gereğince ortaya çıkan bu tutarı yüzde 50’sine kadar artırmaya, yüzde 50’sine kadar da indirmeye yetkilidir. Ancak Cumhurbaşkanı bu yetkiyi 2024 yılında da kullanmamış, işçilerin erkenden üst vergi dilime girmesini engellememiştir. Öte yandan ücretlilerin gelir vergisi oranı da oldukça yüksektir. Bu oran yüzde 10 olarak saptanmalıdır. Bu yönde vergi mevzuatı değişikliği yapılmalıdır. Ayrıca, asgari ücret istisnası vergiden indirim değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalıdır.”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.