Categories: Yeşil Ekonomi

Petlas, çevreye duyarlı üretimiyle öne çıkıyor

Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikasına sahip olan Petlas, daha yaşanabilir bir dünya için üretim süreçlerinde sürdürülebilirliği ön plana çıkarıyor. Şirket, doğal kaynakların korunması ve yenilenebilir enerji kullanımının artırılması için önemli yatırımlar gerçekleştiriyor.

Petlas’ın sürdürülebilirlik çalışmaları:

Yenilenebilir Enerji: Fabrikada kurulan 330 bin metrekarelik güneş enerjisi (GES) panelleri ile elektrik kullanımının yaklaşık %20’si yenilenebilir enerjiden sağlanıyor. Bu oran, Petlas’ı dünyada tek çatı altında en fazla GES paneline sahip lastik markası haline getiriyor.
Azot Geri Kazanımı: 2023 yılında yapılan Azot Üretimi ve Geri Kazanım Tesisi yatırımı ile kendi azotunu üretmeye başlayan Petlas, üretim süreçlerinde kullanılan azot miktarını %55 oranında geri kazanarak fosil yakıt tüketimini de büyük ölçüde azaltıyor.
Su Tasarrufu: Üretim ve Ar-Ge tesislerinde kullanılan suyun geri kazanımı için yapılan yatırımlarla atık sularda 2023 yılında %70’e varan su tasarrufu sağlanıyor.
Çevre Dostu Lastikler: Standart bir lastiğe göre %5’e kadar yakıt tasarrufu sağlayan çevreci lastikler üretiliyor.
Karbon Ayak İzi Azaltma: 2023 yılında karbon ayak izini %14 oranında azaltan Petlas, 2030 yılına kadar doğrudan emisyonlarını %58 azaltma hedefliyor.

Petlas Pazarlama Müdürü Esra Boran’ın açıklaması:

“Petlas olarak, kurulduğumuz günden bu yana çevreye duyarlı bir enerji politikası izliyoruz. Bu amaçla fabrikamızın çatısının uygun alanları ile üretim tesisimizin bulunduğu arazinin 110 bin metrekarelik atıl ve marjinal kısmına güneş enerji santrali (GES) yaparak temiz elektrik enerjisi üretimi gerçekleştiriyoruz. GES projemizin tamamlanmasıyla yıllık toplam 40 bin MWh elektrik üretimi gerçekleştirmeye başladık. Bu yaklaşık 13 bin 300 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına denk geliyor. GES projemiz sayesinde fabrikamızın elektrik kullanımının yaklaşık yüzde 20’sini yenilenebilir enerjiden sağlıyoruz. Petlas olarak, 2023 yılında karbon ayak izimizi %14 oranında azaltarak, 2030 yılına kadar doğrudan emisyonlarını yüzde 58 azalma hedefimiz çerçevesinde önemli bir adım daha atmış olduk.”

Petlas’ın gelecek hedefleri:

Kırşehir’de inşaatına başlanan yeni lastik fabrikasını en ileri teknolojiyle donatmak ve süreçleri yalın, esnek ve otomatik hale getirmek. 2028 yılında Avrupa’nın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikası olma pozisyonunu korumak. Dijitalleşmeden kaynaklı karbon salınımını da efektif yöneterek sektörde liderliği pekiştirmek ve geleceği şekillendirmeye devam etmek.

Kaynak: ASLIHAN EKER/ÖZEL HABER

Aslıhan Eker

Share
Published by
Aslıhan Eker

Recent Posts

Emekli maaşı hesaplamaları sil baştan değişiyor! SGK girişi 1999, 2000 ve 2008 olanlara sürpriz karar!

Yeni emeklilik sistemiyle emekli maaşı hesaplamaları sil baştan değişiyor. SGK girişi 1999, 2000 ve 2008…

4 dakika ago

Spor A.Ş.’nin 2’nci Güz Dönemi Spor Okulu kayıtları başladı: Detaylı bilgi…

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin spor alanında öncü kuruluşu Spor A.Ş.’nin 2’nci Güz Dönemi Spor Okulu kayıtları…

10 dakika ago

Başakşehir – Rapid Wien maçı şifreli mi şifresiz mi?: İşte Başakşehir – Rapid Wien maçı tarihi saati ve şifresiz yayın bilgileri

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde Başakşehir ile Rapid Wien karşı karşıya geliyor. Maçın tarihi, saati ve…

12 dakika ago

Kim Milyoner Olmak İster’de yarışmacıyı zorlayan ‘ha’ sorusu viral oldu!

Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında sorulan 'Ha' kelimesinin sözlük anlamı nedir? Yarışmacıları ve izleyicileri zorlayan…

22 dakika ago

Candaroğlu Süleyman Bey kimdir, tarihte nasıl öldü? Fatma Hatun’un eşi Süleyman Bey tarihteki yeri

ATV'nin 6 sezondur büyük ilgiyle izlenen tarih kokan dizisi Kuruluş Osman bu akşam 165. yeni…

22 dakika ago

Bakan Kacır, 5G teknolojisi ile 800 kilometre uzaklıktaki ekskavatörü kumanda etti

TEKNOFEST Adana'da teknoloji stantlarını gezen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 5G altyapısı ile…

24 dakika ago