Oda ve Borsalar kargo taşımasını birlikte canlandırma hedefinde

Mersin’deki Oda ve Borsa Başkanları, Uluslararası Çukurova Havalimanı’nın kargo taşıması yatırımının tamamlanması sonrası ortak çalışmayla bu taşıma modunu canlandırmayı planlıyor. Hedef; ihraç ürünlerinin hızlı teslimini sağlamak, aktarmalı kargo taşımasının önüne geçip rekabetçi yapıyı güçlendirmek. 

Oda ve Borsalar kargo taşımasını birlikte canlandırma hedefinde
Yayınlama: 27.09.2024
A+
A-

Mersin İli Oda Borsa Başkanları Müşterek Toplantısı Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak’la Meclis Başkanı Hüsnü Yağcı ev sahipliğinde Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası adına toplantıya Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır katıldı. KZV Havalimanlarından Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kozuva’nın havalimanının üst düzey yetkilileriyle birlikte misafir olduğu toplantıda Başkanlar, havalimanının mevcut durumu ve yatırım planları hakkında bilgi aldı. Hedeflerinin bölge turizmini ve kargo taşıması ile ticareti canlandırmak olduğunu bildiren Kozuva, bu hedeflere iş dünyasıyla yapılacak işbirlikleriyle ulaşılabileceğine değindi. Mevcut durumda 6 bin metrekarelik bir inşaatın devam ettiği bildirilen toplantıda Türk Hava Yolları’nın (THY) 4 bin metrekarelik ithalat ve ihracat depolarının yer alacağı Turkish Kargo tesisinin de bulunduğu dile getirildi. Bu yatırımın 2025 yılı Ocak – Şubat aylarında tamamlanmasının öngörüldüğü ifade edilerek yatırımın hayata geçmesiyle birlikte 7/24 gümrük hizmeti de verileceği açıklandı. Hava kargonun aktif çalışması için yükü gönderecek ya da alacak olan dış ticaret firmalarının, kargo firması ve KZV profesyonellerinin birlikte çalışmasının önemi vurgulanan toplantıda, “Kargo taşımasına yurtdışındaki firmalardan da ciddi ilgi var. Bölge, Ortadoğu’ya hizmet edebilecek konumda. Ancak doğru iş yapabilmemiz doğru ağları yakalayabilmemize bağlı. Bu nedenle sizlerin yoğun çalıştığı bölgelerle doğru bağlantılar kurabilmeliyiz” denildi. 2026 yılı gibi demiryolu bağlantısının tamamlanmasının hedeflendiğine de değinilerek önce yolcu taşımasıyla başlansa da ilerleyen dönemde yük taşımasının da dahil edilebileceği söylendi.

“Kargo taşımasını canlandırmak için ortak çalışmalıyız”
Toplantıda söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, kargo taşımasını tüm bölge iş dünyasının beklediğini ifade ederek yatırımlar tamamlandığında güçlü şekilde hayata geçmesi için ortak çalışma yürütülmesi çağrısında bulundu. Ara ara toplanıp fikir beyan edilmesiyle sonuç alınamayacağını vurgulayan Çakır, Mersin ve Adana’daki oda ve borsa temsilcileri, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, turizmciler, kargo şirketi ve havalimanı yetkililerinden oluşacak özel bir ekibin gerek hava kargoyu gerekse havayolu taşımasını canlandırmaya yönelik sürekli çalışması gerektiğini söyledi.
Ardından Oda çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Çakır, Toros Üniversitesi işbirliğinde devam eden imalat sanayi dijital yol haritası oluşturma projesiyle iş dünyasının ihtiyaç duyduğu personele erişime imkan tanıyacak mesleki eğitim konusunda atılan adımlara değindi. 9-13 Ekim’de Antalya’da düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı Yörex’e de değinen Çakır, Mersin’deki tüm oda ve borsaları güç birliğine gidip fuara ortak katılmaya davet etti.

Toplantıda ayrıca tarımda yeni açıklanan üç yıllık destekleme paketi ve bu paketin eksikleri değerlendirildi. Coğrafi işaretli ürünlere ek destek beklentisi dile getirildi. Zeytinyağı ihracatına getirilen ihracat yasağının kaldırılması gerektiği vurgulanarak tarım ürünlerindeki taban fiyat uygulamasının üretim maliyetine göre komisyonca belirlenmesi gerektiğine işaret edildi. İklim değişikliği ve su sorunlarıyla tarımda çalışan işçilerin çalışma saati sorunları da ele alınan konular arasında yer aldı.

“Zeytinyağında markalaşmalıyız”
Zeytinyağı ihracat yasağının kalkması talebi üzerine değerlendirme yapan Çakır, bölgenin zeytin ve zeytinyağındaki gücünü hatırlatarak, artık ham olarak satıp başka ülkelere hammadde temin edilmesi yerine markalaşma çalışmaları başlatıp bu ürünün katma değerinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı. Zeytin ve zeytinyağının ekonomik önemine dikkat çeken Çakır, bu ürün özelinde bir çalıtşay düzenleyip sorun ve çözüm önerileri tespit edilerek başta markalaşmak olmak üzere sorunların çözümü için birlikte adım atılması gerektiğini söyledi.

Kaynak: MÜJDE DEMİR/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.