Maymun Çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor! Nelere dikkat etmemiz gerekiyor… İşte Maymun Çiçeği virüsü

Virüs genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden geçiyor ve belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, yorgunluk, lenf bezlerinde şişlik ve cilt döküntüleri bulunuyor. Virüs, sağlıklı kişilere ciltteki gözle görülmeyen çatlaklar, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla bulaşabiliyor.

Maymun çiçeği hastalığının dünya genelinde 524 kişinin ölümüne yol açtığı ve bu yıl bildirilen vaka sayısının 14 bini geçtiği belirtiliyor. Türkiye Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, medya temsilcileriyle yaptığı toplantıda, maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ettiklerini ancak şu anda herhangi bir alarm durumunun söz konusu olmadığını ifade etti.

Maymun Çiçeği;

Tarihçesi: 1958’de maymunlarda tespit edilen maymun çiçeği, insanlarda ilk kez 1970’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görüldü. Hastalık, adını bu ilk tespitlerden alıyor.

  • Etkeni: Çiçek virüsüne akraba bir DNA virüsü olan maymun çiçeği, Batı Afrika ve Orta Afrika (Kongo Havzası) olmak üzere iki alt tipe sahiptir. Batı Afrika türü genellikle daha hafif seyreder.
  • Bulaşma Yolu: Sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerden insanlara geçebilen virüs, enfekte insanlarla ve kirlenmiş eşyalarla da bulaşabilir. İnsanlar arasında büyük solunum salgısı damlacıklarıyla bulaşır.
  • Belirtiler: Ateş, baş ağrısı, yorgunluk, lenf bezlerinde şişlik ve cilt döküntüleri görülür. Lenf bezi şişliği, maymun çiçeğinin diğer hastalıklardan ayırt edici özelliğidir.
  • Tanı: Şüpheli durumlarda, hastaların riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri ve benzer belirtileri olanlarla temasları sorgulanır. Tanı genellikle lezyonlardan örnek alınarak yapılır.
  • Belirtisiz Enfeksiyon: Maymun çiçeğinin belirtisiz hastalık yapmadığı düşünülüyor. Enfekte kişiler genellikle belirtileri gösterir.
  • Ölümcüllük: Hastalık genellikle 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişiler ve küçük çocuklar için daha ağır seyredebiliyor. Ölüm oranı genellikle %3-6 arasında değişiyor.

Avrupa Birliği (AB), maymun çiçeği salgınıyla mücadele için 215 bin doz aşı bağışında bulundu. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 10 milyon doz aşıya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı ve bu çabanın ön saflarında yer alan ortaklarla birlikte etkilenen ülkelere aşıların ulaştırılacağını belirtti.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Yusuf Yıldız

Recent Posts

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

9 dakika ago

Altın ve petrol füze saldırısı sonrasında yükseldi

İran'ın İsrail'e füze saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yönünü yukarı çevirdi. Saldırı sonrası Brent…

17 dakika ago

Mehmed Fetihler Sultanı 18.bölüm fragmanı heyecanlandırdı

TRT'nin kadrosuyla ve konusuyla iddialı dizisi Mehmed Fetihler Sultanı 18.bölüm fragmanı yayınlandı mı araştırılıyor. Mehmed…

17 dakika ago

Deniz Uğur’dan üzücü haber: Kanser yeniden nüksetti!

Son dönemde Reha Muhtar ve şarkıcı Nilüfer ile yaşadığı sorunlar nedeniyle gündemde olan oyuncu Deniz…

29 dakika ago

Bahar dizisi 19.bölüm fragmanı: Bahar’ın 8 Ekim’de yayınlanacak olan yeni bölümünde neler olacak?

Show TV'nin sevilen dizisi Bahar dizisi 19.yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı merak ediliyor. Bahar'ın yeni…

35 dakika ago

2025 Ocak ayı sosyal yardım zammı belli oldu: Evde bakım, 65 yaş, engelli dul ve yetim maaşına yüzde 9.31 zam gelecek

Ocak 2025 sosyal yardım zammı belli oldu. Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, engelli maaşı…

48 dakika ago