Kundura satıcısı Gülfil: 3 kuşaktır sürdürdüğümüz mesleğimize çırak yetiştiremiyoruz!

27 yıldır kundura ve deri ürünleri satışı yapan esnaf Muhittin Gülfil mesleği ile bilgileri aktardı.

Muhittin Gülfil, ayakkabı ve deri ürünleri ticaretine dedesinden ve babasından devraldığı mesleği severek yaptığını belirtti. Amcasının yanında çırak olarak başladığı meslekte yıllar içinde kendini geliştirerek esnaflığa adım atan Gülfil, mesleğin geçmişle kıyaslandığında ne kadar değiştiğini vurguladı. “Yirmi yedi yıldır bu işi yapıyorum. Çocuk yaşta başladım, çırak olarak öğrendim ve kendi başıma geliştim. Babam da dedem de bu mesleği yıllarca severek yaptılar, ben de aynı sevgiyle devam ediyorum” diyen Gülfil, bugün çırak yetiştirme konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Gençlerde kolay para kazanma hevesi var

Gülfil, günümüzde gençlerin meslek öğrenme konusundaki ilgisizliğinden şikayetçi. Özellikle gençlerin, kolay yoldan zengin olma arzusuyla çıraklık gibi mesleki eğitim süreçlerinden uzak durduğunu vurgulayan Gülfil, “Bugünün gençleri çalışmadan zengin olmak istiyor. Çırak bulmakta zorlanıyoruz çünkü gençler uzun yıllar emek vermek yerine, sosyal medya gibi platformlarda hızlıca para kazanmayı hayal ediyorlar” dedi. Bu durumun, hem esnaf olarak kendi işlerini zora soktuğunu hem de sektörün geleceği için endişe yarattığını dile getirdi.

Ekonomik zorluklar işimizi zorlaştırıyor

Gülfil, sektörde yaşanan ekonomik zorlukların da işlerini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yirmi yedi yıl önce müşteri alım gücünün çok daha yüksek olduğunu, ürün çeşitliliğinin az ve fiyatların makul olduğunu ifade eden Gülfil, günümüzde artan maliyetlerin ve ekonomik koşulların müşteri alışverişlerini sınırlandırdığını söyledi. “Eskiden işlerimiz çok daha iyiydi. İnsanlar rahatça alışveriş yapabiliyordu, maliyetler düşüktü ve biz de zorlanmadan satabiliyorduk. Ancak bugün, bir ayakkabının fiyatı bin liradan başlıyor ve müşteriler bu fiyatlara yetişmekte zorlanıyor. Doğal olarak satışlarımız da düştü” diye konuştu.

“Meslek öğrenmek okumaktan daha değerli olabilir

Muhittin Gülfil, gençlerin meslek öğrenmek yerine sadece okumaya yönlendirilmesini de eleştirdi. Ailelerin çocuklarına küçük yaşlardan itibaren meslek edinmeleri konusunda rehberlik etmesi gerektiğini savunan Gülfil, “Elbette eğitim önemli, ancak bir meslek sahibi olmak da en az okuma kadar kıymetlidir. Herkes çocuklarını okutmak istiyor, ancak çocuklarına bir meslek öğretmek, onların geleceği için daha hayırlı olabilir” dedi.

Mesleğine tutkuyla bağlı olan Muhittin Gülfil, hem sektörün zorluklarına karşı mücadele ediyor hem de üç kuşaktır süregelen bu meslek geleneğini yaşatmak için çaba harcıyor. Esnaflığın değişen dinamiklerine rağmen işini severek sürdüren Gülfil, gençlere meslek öğrenmenin önemini vurgulayarak, bu geleneğin devam etmesini diliyor.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Yusuf Yıldız

Recent Posts

Altın ve petrol füze saldırısı sonrasında yükseldi

İran'ın İsrail'e füze saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yönünü yukarı çevirdi. Saldırı sonrası Brent…

3 dakika ago

Mehmed Fetihler Sultanı 18.bölüm fragmanı heyecanlandırdı

TRT'nin kadrosuyla ve konusuyla iddialı dizisi Mehmed Fetihler Sultanı 18.bölüm fragmanı yayınlandı mı araştırılıyor. Mehmed…

3 dakika ago

Deniz Uğur’dan üzücü haber: Kanser yeniden nüksetti!

Son dönemde Reha Muhtar ve şarkıcı Nilüfer ile yaşadığı sorunlar nedeniyle gündemde olan oyuncu Deniz…

15 dakika ago

Bahar dizisi 19.bölüm fragmanı: Bahar’ın 8 Ekim’de yayınlanacak olan yeni bölümünde neler olacak?

Show TV'nin sevilen dizisi Bahar dizisi 19.yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı merak ediliyor. Bahar'ın yeni…

20 dakika ago

2025 Ocak ayı sosyal yardım zammı belli oldu: Evde bakım, 65 yaş, engelli dul ve yetim maaşına yüzde 9.31 zam gelecek

Ocak 2025 sosyal yardım zammı belli oldu. Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, engelli maaşı…

33 dakika ago

Apple, iPhone 17’de kuralları yıkıyor: Eylem ve ses tuşları artık tek bir yerde olacak!

Apple’ın iPhone 16 serisini tanıtmasının üzerinden henüz kısa bir süre geçmesine rağmen, iPhone 17 ile…

36 dakika ago