Kontrolsüz balıkçılık faaliyetleri deniz ekosistemine zarar veriyor

Köpek balıkları üzerindeki temel tehditlerin başında balıkçılık faaliyetlerinin geldiğine dikkat çeken Ayas, köpek balıklarının evrimsel olarak diğer balık türlerinden farklı bir üreme mekanizmasına sahip olduğunu dile getirdi. Ayas, “Balıkçılık faaliyetleri tüm köpek balıkları popülasyonlarını daraltıp habitat kayıplarına yol açarak köpek balıklarının genetik havuzlarını dünya üzerinde yüzde 90 oranında azaltıyor. Özellikle derin deniz sistemine ait olan ve 2 bin 500 metre derinliğe kadar ulaşabilen Hexanchus Griseus türü köpek balığı, dip trolü adı verilen balık avlama yöntemi nedeniyle tehdit altında. Köpek balıklarının üreme alışkanlıkları diğer balık türlerinden çok farklı. Bir sardalya binlerce yumurta bırakabilirken, büyük köpek balığı türlerinden bazıları sadece 4-8 arası, bazıları ise en fazla 80-100 yumurta bırakıyor. Balıkçılık, köpek balıklarının nesillerinin tükenmesi noktasında en büyük temel tehdit” dedi.

Ayas, köpek balıklarının deniz ekosisteminde önemli rolleri olduğunu ifade ederek, “Köpek balıkları, predatör olmaları sebebiyle alttaki türlerin popülasyonlarını dengeleyerek, regüle eder. Köpek balıklarının sayısının düşmesi ile deniz kuşlarının sayısının azalması arasında paralel bir ilişki bulunmaktadır. Eğer denizlerde derindeki balıkların yüzeye çıkmasını sağlayan çok fazla köpek balığı yoksa deniz kuşları da beslenemez. Çünkü deniz kuşları temelde 1-2 metre bandında, yüzeydeki balıklarla beslenir. Böyle baktığımızda aslında köpek balıklarının ekosistemdeki rollerinin çok temel olduğunu anlayabiliriz. Deniz ekosistemlerinde yeterli miktarda köpek balığı olmaması, birçok ekolojik problemi de beraberinde getirebilir. Köpek balıkları sadece balıkçılık faaliyetleriyle değil, aynı zamanda kirlilik ve habitat kaybı gibi etkenlerle de karşı karşıyadır” dedi.

Mersin körfezi, köpek balıkları için kritik bir yaşam alanı

Deniz Ayas, Mersin Körfezi’nin köpek balıkları için sadece bir beslenme alanı değil, aynı zamanda önemli bir üreme noktası olduğunu belirterek, Mersin Körfezi’nin, nesli tükenme tehdidi altındaki birçok köpek balığı türü için bir ev görevi gördüğünü ifade etti. Ayas, “Köpek balıkları belirli mevsimlerde bu alana geliyorlar, yavruluyorlar ve yavrular büyüdükten sonra Akdeniz’in orta kesimlerine doğru göç ediyor. Bu anlamda Mersin Körfezi, onlar için çok kritik bir alan” dedi. Köpek balıklarının popülasyonlarının daralması nedeniyle üredikleri alanların korunması gerektiğini vurgulayan Ayas, Birleşmiş Milletler’in ulusal deniz alanlarının en az yüzde 30’unun korunmasına yönelik çalışmalarının da önemine dikkat çekt. Avrupa Birliği ve Türkiye’de bu tür faaliyetlerin başladığını ve bu çabaların temelinde deniz ekosistemi için önemli alanların belirlenip koruma altına alınmasının bulunduğunu ifade eden Ayas, Mersin’de bulunan Göksu ve Berdan nehirlerinin denize döküldüğü alanların köpek balıkları için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, bu türlerin gelecekte nesillerini sürdürebilmesi için bu alanların koruma statüsüne alınması gerektiğinin altını çizdi.

İklim değişikliği deniz ekosistemini ve türleri etkiliyor

Ayas, iklim değişikliğinin hem kara hem de deniz ekosistemini etkileyen ve bir dizi değişikliğe neden olan bir süreç olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin türlerin göç yollarından, deniz habitatlarının dağılımına kadar birçok etkisi bulunduğunu kaydetti. Ayas, açıklamalarına şöyle devam etti: “Her canlının belli tolerans kapasitesi vardır ve iklim değişikliğine karşı bu kapasiteler noktasında belli bir davranış sergilerler. Örneğin, su sıcaklıklarının değişmesiyle birlikte canlıların üreme periyotlarında değişimler meydana gelebilir. 1900’lü yıllardan bugüne denizlerin sıcaklık ve tuzluluk değişimindeki seyrine baktığımızda Akdeniz’in ısındığını ve tuzluluğunun arttığını gözlemliyoruz. Sistemdeki bir değişim etkisini büyük çapta göstermeyebilir, bu bir birikim süreci olabilir. Ancak bu etkiler görülmeye

başladığında ise çok hızlı ve yıkıcı değişimler ortaya çıkabilir. Küresel iklim değişikliği özellikle subtropikal kuşağı, Akdeniz’i etkilemektedir. Kara ve denizler ayrı ekosistemler olmasına rağmen birlikte düşünülmesi gerekmektedir.”

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Mersin’de alkol denetiminde drone desteği: Sürücülere ceza yağdı

Mersin'de uygulama noktalarında polisi görünce araçtan inip kaçmaya çalışan sürücüler, dron takibi ile yakalanarak haklarında…

5 dakika ago

Son dakika: Eylül ayı ihracatı 22 milyar dolar oldu

Eylül ayında ihracat, 22 milyar 7 milyon dolarla geçen yılın yüzde 1,8 altında gerçekleşti. İthalat…

7 dakika ago

Halil İbrahim Özer: “Dijital Yüzyılda Adana öncü şehirlerden biri olacak”

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Birim Sorumlusu Halil İbrahim Özer, "Dijitalleşme yolunda Adana, Türkiye Yüzyılı vizyonuna…

14 dakika ago

30’dan sonra bu gıdalar sizi hızla yaşlandırıyor! Listede olmaz dediğiniz isimler var

Vücudunuz 30 yaşına geldiğinde metabolizmanız yavaşlamaya başlar ve kilo vermek eskisi kadar kolay olmaz. Osteoporozun…

15 dakika ago

Suudi şirketten Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırım planı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın Türkiye'de 5 milyar dolarlık yatırım planladığını söylediği ancak ismini vermediği şirket…

17 dakika ago

İsrail’de silahlı saldırı: Ölü sayısı 7’ye yükseldi

Tel Aviv yakınlarındaki Yafa kentinde dün akşam düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi.

24 dakika ago