İlaçları erken bırakmak hastalıkları kronikleştiriyor!

İlaçları zamanından önce bırakmayın! İlaçları zamanında ve uygun şekilde kullanmak hayati önem taşıyor! Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, ilaç kullanımında doğru bilinen yanlışları anlattı.

“Doktorun verdiği ilaçlar uygun ve zamanında kullanmalı”

Prof. Dr. Aytaç Atamer, kişilerin doktora muayene olduktan sonra verilen ilaçları uygun ve zamanında kullanması gerektiğini kaydederek, “Çünkü her ilacın bir kullanma süresi vardır. Örneğin bir enfeksiyon hastalığına karşı verilen ilacı hasta kendisini iyi hissettiği zaman keserse o an iyileşebilir fakat antibiyotiklere karşı bir direnç geliştirir. Buna bağlı olarak da sonrasında hastalık daha da alevlenebilir. Bu nedenle ilaçları zamanından önce bırakmak uygun değildir. Kullanılan ilaçlar ve hastalığa göre ilaçları zamanında kullanmak gerekir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarına verilen ilaç zamanından önce bırakılırsa o an için rahatlamakla beraber daha sonrası için antibiyotik direnci gelişmekte ve aynı hastalıklara karşı daha güçlü antibiyotiklere geçmek durumunda kalınabilir.” dedi.

“Eğer ilaçlar erken kesilirse hastalık iyileşmemekle beraber kronikleşiyor”

Antibiyotikler, ağrı kesiciler veya kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların yarıda kesilmemesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Eğer erken kesilirse hastalık iyileşmemekle beraber kronikleşiyor.” şeklinde konuştu.

İnsanlar genellikle hekim tavsiyesinden ziyade komşusunun tavsiyesine göre ilaç aldığını da söyleyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, “İlaçlar her kişiye farklı etki göstermektedir. Kişinin kullandığı ilaç kendisine özgüdür. Bu nedenle komşuları ya da çevreyi dinlemek yerine hekimleri dinlemek gerekmektedir. Ülkemizde de bilinçsiz ilaç kullanımı çok fazladır. Çok sayıda antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçlar bilinçsizce kullanılmakta ve bunun sonucunda birtakım yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak ilaçlar kimyasal maddelerdir. Kimyasal maddelerle zehir arasındaki çizgiyi belirleyen nokta ise ilaçların kullanma dozu ve şeklidir.” dedi.

“Antibiyotik direnci olan durumlarda ölüme kadar uzanan bir direnç söz konusu olabiliyor”

Özellikle antibiyotik konusunda önemli bir problem yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Çünkü ilaç şirketleri yeni antibiyotikler geliştirmemektedir. Bu nedenle antibiyotik direnci olan durumlarda ölüme kadar uzanan bir direnç söz konusu olabilmektedir. Kişilerin yoğun antibiyotik kullanması ileride belki de yoğun bakım koşullarına neden olan bir hastalığa düştüğünde antibiyotik direnci yüzünden hayatta kalma şansları da azalabilir.” dedi.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Deniz Temur

Recent Posts

Emekli maaşı hesaplamaları sil baştan değişiyor! SGK girişi 1999, 2000 ve 2008 olanlara sürpriz karar!

Yeni emeklilik sistemiyle emekli maaşı hesaplamaları sil baştan değişiyor. SGK girişi 1999, 2000 ve 2008…

6 dakika ago

Spor A.Ş.’nin 2’nci Güz Dönemi Spor Okulu kayıtları başladı: Detaylı bilgi…

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin spor alanında öncü kuruluşu Spor A.Ş.’nin 2’nci Güz Dönemi Spor Okulu kayıtları…

12 dakika ago

Başakşehir – Rapid Wien maçı şifreli mi şifresiz mi?: İşte Başakşehir – Rapid Wien maçı tarihi saati ve şifresiz yayın bilgileri

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde Başakşehir ile Rapid Wien karşı karşıya geliyor. Maçın tarihi, saati ve…

13 dakika ago

Kim Milyoner Olmak İster’de yarışmacıyı zorlayan ‘ha’ sorusu viral oldu!

Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında sorulan 'Ha' kelimesinin sözlük anlamı nedir? Yarışmacıları ve izleyicileri zorlayan…

24 dakika ago

Candaroğlu Süleyman Bey kimdir, tarihte nasıl öldü? Fatma Hatun’un eşi Süleyman Bey tarihteki yeri

ATV'nin 6 sezondur büyük ilgiyle izlenen tarih kokan dizisi Kuruluş Osman bu akşam 165. yeni…

24 dakika ago

Bakan Kacır, 5G teknolojisi ile 800 kilometre uzaklıktaki ekskavatörü kumanda etti

TEKNOFEST Adana'da teknoloji stantlarını gezen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 5G altyapısı ile…

26 dakika ago