Categories: Yerel Haberler

HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık: Bu toplum, masum hayvanların katledilmesine izin vermeyecek

Çıtırık, yeni yasanın kedilerin ve köpeklerin öldürülmesini teşvik ettiğini, “hınç ve intikam” duygularıyla hazırlanan bir yasa olarak nitelendirildiğini belirtti. Yasanın 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulanmaması sonucunda ortaya çıkan sorunları çözmek yerine, durumu daha da kötüleştirdiğini savundu.

Yasa Neler Getiriyor?

  1. Üretim Serbest: Yeni yasa, hayvan üretimini durduracak herhangi bir yaptırım içermiyor. Kaçak ve ruhsatsız üretim yerleri faaliyetlerine devam edebilecek.
  2. Kısırlaştırma Kaldırıldı: Belediyelerin kısırlaştırma yükümlülüğü kaldırıldı, bu da sokak hayvanlarının üremesinin hızlanmasına yol açacak.
  3. Kırsal Alanlardaki Hayvanlar: Kırsal bölgelerdeki bekçi ve çoban köpeklerinin yavrularına yönelik hiçbir önlem alınmamış durumda. Bu köpekler üremeye ve sokağa atılmaya devam edecek.
  4. Toplama ve Barındırma Zorunluluğu: Belediyelere, tüm sahipsiz kedi ve köpekleri toplama ve barınaklarda bırakmama zorunluluğu getirilmiş. Bu durum, belediyelerin kapasitesini aşan bir yükümlülük yaratıyor.
  5. Büyük Cezalar: Hayvanları barınaklarda tutmayan veya toplamayan belediyelere büyük para cezaları ve hapis cezaları öngörülüyor.
  6. Hayvanseverlere Yaptırımlar: Yerel hayvan koruma gönüllüsü kavramı yasadan çıkarılmış ve hayvansever vatandaşlara yönelik yaptırımlar getirilmiş.

Çıtırık, hayvan hakları savunucularının 20 yıl boyunca belediyelere kısırlaştırma yapmaları için baskı yaptığını ancak Tarım Bakanlığı’nın bu konuda yetersiz kaldığını vurguladı. Yeni yasanın, hayvanların öldürülmesini yasallaştırarak, hem hayvanseverleri hem de belediyeleri zor durumda bırakacağını belirtti.

Çıtırık, bu yasanın amacının çözüm değil, kedi ve köpeklerin öldürülmesi olduğunu ve toplumda merhametli vatandaşların cezalandırılmasına yol açacağını ifade etti. Yasanın, hayvanseverler ve merhametli vatandaşlar tarafından kabul edilmeyeceğini belirten Çıtırık, mücadelelerinin bu yanlış karardan dönülene kadar süreceğini açıkladı.

Türkiye’nin, hayvanlara karşı merhametiyle tanınan bir toplum olduğunun altını çizen Çıtırık, Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen bu merhamet geleneğinin devam ettiğini ve Hz. Peygamber’in hayvanlara gösterdiği şefkatin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Çıtırık, toplumun bu yasa karşısında sessiz kalmayacağını ve masum hayvanların katledilmesine izin vermeyeceğini belirtti.

Hayvan hakları savunucuları, bu yasanın yürürlüğe girmemesi için mücadelelerini sürdüreceklerini ve toplumun her kesiminden destek beklediklerini belirtti

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Yusuf Yıldız

Recent Posts

AHBİB, İtalya pazarında yeni ticaret köprüleri kurma fırsatı yakaladı

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB), Türkiye’nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar…

1 dakika ago

Depremzede terzi, hayat mücadelesini konteyner işyerinde sürdürüyor

Hatay'ın Antakya ilçesinde 26 yıldır terzilik yapan Hasan Şahin, depremde evinin ve iş yerinin yıkılmasının…

2 dakika ago

Kadınlar kaç yaşına kadar hamile kalabilir? Gebelik için en verimli yaşlar hangileri? İşte gerçekler!

Kadınların hamilelik yaşıyla ilgili bilinmeyen birçok gerçek var. Yaş ilerledikçe hormonlarda hangi değişiklikler yaşanıyor ve…

2 dakika ago

Hatay’da feci kaza! Tır önüne kattığı otomobili oyuncak gibi sürükledi: O anlar kamerada…

Hatay'da seyir halindeki tırın aynı istikamette ilerleyen otomobili önüne alarak metrelerce sürüklediği anlar kameraya yansıdı.…

4 dakika ago

Karaisali Biberi tescillendi! Coğrafi işaret aldı

Adana'nın Karaisalı ilçesinin sembolü haline gelen Karaisalı Biberi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi…

9 dakika ago

Hatay’da anız yangını korkuttu!

Hatay'da yaşanan anız yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Tarlada ilerleyen saatlerde de soğutma çalışması gerçekleştirildi.

9 dakika ago