Categories: Otomobil

Ford, GM ve Stellantis ikinci yarıda zorluklarla karşı karşıya

Ford, 2008-2009 yılları arasında iflasın eşiğindeydi. Şimdilerde böyle bir felaket ile karşı karşıya olmasa da şirketin Wall Street’in kazanç beklentilerini karşılayamayacağı düşünülüyor. Hisselerinin düşüşe geçmesiyle şirket, yılın geri kalanında zorlu bir mücadele vermek zorunda kalabilir.

Çoğu otomobil üreticisinin kâr merkezi olarak gördüğü ABD pazarı, yıllarca süren rekor yüksek fiyatlar, düşük araç stokları ve dirençli talep sonrasında normalleşiyor. Özellikle Detroitli otomobil üreticileri için stoklar artıyor ve araç fiyatları yavaş yavaş düşüyor.

Öte yandan Wall Street, otomotiv sektörünün doğası gereği zaten bir düşüş öngörüyordu.

Morgan Stanley analisti Adam Jonas konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Otomobillerin kazançları artırarak ve hisse geri alımları yaparak üstün performans gösterebileceğini düşünen yatırımcılar tekrar düşünmeli” dedi.

Morgan Stanley geçen hafta GM’nin notunu ‘ağırlığını artır’dan ‘nötr’e çevirmişti. Otomotiv sektörü dünyada bazı zorlukların etrafında şekilleniyor. Bu durum ABD için de aynı. Her otomobil üreticisinin kendi içinde yaşadığı sorunların yanında milyarlarca dolar yatırım yapılan ama büyük ölçüde kârsız kalan elektrikli araçların benimsenmesindeki belirsizlik bu zorlukların başında geliyor.

Ford, GM ve Stellantis hisseleri düştü

Ford hisseleri, Mart 2020’den bu yana en kötü haftasını geçirdi ve yüzde 20 düşerek Cuma günü 11,19 dolardan kapandı. GM ise geçen hafta yüzde 8,7 düşüşle 44,12 dolara geriledi. Stellantis ise geçen hafta yüzde 12,6 düşüşle 17,66 dolara indi. Wall Street analistlerine göre GM için, büyüme işlerinde geri çekilmeler, yılın ikinci yarısında zayıflayan yukarı yönlü potansiyel ve otomobil üreticisinin kazanç gücünün zirveye ulaştığı korkusu yatırımcıları tedirgin etti.

Şirket, ikinci yarı için düzeltilmiş kazançlarının 4,7 milyar ila 6,7 milyar dolar veya hisse başına 3,82 ila 4,82 dolar arasında olmasını bekliyor. Bu, yılın ilk yarısında miktar 8,3 milyar dolar veya hisse başına düzeltilmiş 5,68 dolardı.

Analistler ayrıca GM’nin Çin’deki sürekli kayıpları konusunda da endişeli. Çünkü Çin, tarihsel olarak şirket için bir kâr merkeziydi. Otomobil üreticisinin Çin operasyonları, 104 milyon dolarlık bir özkaynak kaybı bildirdi.

Otomobil üreticisinin yılın ikinci yarısında güçlü sonuçlar elde etmesi, güçlü nakit akışı pozisyonunu sürdürmesi ve yatırımcılara para iade etmek için milyarlarca dolar değerinde hisse geri alımları gerçekleştirmesi bekleniyor.

GM’nin en yakın rakibi Ford için ise aynı şey söylenemez. Çünkü şirket hisse geri alımlarına karşı çıktı ve bunun yerine yatırımcılara ödül olarak şirketin temettüsüne güvendiğini söyledi.

Çeşitli Wall Street analistleri, Ford ailesinin yönetim kurulu üzerindeki oy kontrolü ve özel hisseleri gerekçe göstererek, şirketler arasındaki hisse geri alım farkını belirttiler.

UBS analisti Joseph Spak, “Yüksek nakit bakiyesi göz önüne alındığında, özel bir temettü veya hatta bir geri alım umudu vardı. Geriye dönüp bakıldığında, bu muhtemelen GM’nin politikasına kıyasla sadece yatırımcı baskısıydı. Ancak, Ford bu duruşundan vazgeçecek gibi görünmüyor” dedi.

Ford, yılın ikinci yarısında düzeltilmiş kazançlarının 2 milyar ila 3 milyar dolar arasında olmasını bekliyor. Bu da yılın ilk yarısındaki 5,5 milyar dolardan düşüş demek.

Stellantis, özellikle ABD operasyonlarıyla ilgili olarak, yılın ikinci yarısında muhtemelen en zorlu dönemle karşı karşıya.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, şirketin birçok sorununun ABD operasyonlarından kaynaklandığını ve daha önce araç stok seviyeleri, üretim ve satış stratejileri konusundaki “kibirli hatalardan” etkilendiğini söyledi.

Bu yılın ilk yarısında firmanın ABD satışları yaklaşık yüzde 16 düşüş gösterdi. Kuzey Amerika pazar payı yüzde 8,2 ile 1,8 puan geriledi.

Yılın ilk yarısında, Stellantis’in düzeltilmiş faaliyet marjı yüzde 10’du. Serbest nakit akışı negatif 392 milyon euro ve sermaye dönüşü 6,65 milyar euroydu.

Tavares, bu hedeflere, bu yıl 20 yeni model lansmanı, ABD’deki sorunların düzeltilmesi ve satışları artırmak için ek fiyat indirimleri yardımıyla ulaşabileceğini düşünüyor. Taveres ayrıca ek işten çıkarmaları da göz ardı etmedi:

“Bu çok zorlu bir sektör, çok zorlu bir dönem ve herkes performans için mücadele etmek zorunda. Bu performansı sağlamak için çok çalışmamız gerekecek.”

Kaynak: HABER MERKEZİ

Betül Tekeli

Share
Published by
Betül Tekeli

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

2 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

2 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

2 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

2 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

3 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

3 saat ago