Elektronik sigara akciğer kanserine neden oluyor!

Elektronik sigaralar uzun süredir sigaraya göre çok daha güvenli bir alternatif olarak lanse ediliyor ve bazı şirketler ürünlerinin neredeyse hiç kanser riski taşımadığını iddia ediyor. Ancak endişe verici yeni araştırmalar bu algılanan düşünceyi tersine çevirecek gibi görünüyor.

Türünün ilk araştırmasında araştırmacılar, sigarayı bırakmış 4,3 milyon kişiden alınan sağlık verilerini analiz etti ve elektronik sigaraya geçenlerin akciğer kanserinden ölme ihtimalinin, sigarayı bırakanlara kıyasla iki kat daha fazla olduğunu buldu.

Bulgular, çoğu sigara içenleri akciğer hastalığını önlemek için elektronik sigara kullanmaya teşvik etmeyi içeren dünya çapındaki halk sağlığı girişimlerini sorguluyor .

Araştırmanın yazarı, Seul Ulusal Üniversitesi Hastanesi’nde akciğer ve yoğun bakım tıbbı profesörü Dr. Yeon Wook Kim, sonuçların, hastalarla sigarayı bırakmayı tartışırken doktorlar tarafından elektronik sigara kullanmanın ‘potansiyel zararlarının’ dikkate alınması gerektiğini gösterdiğini söyledi.

Sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu söylenen birçok tütün içicisi, çok daha az kimyasal içeren cihazlara yöneldi.

Daha az kimyasal içerdiği düşünülüyor

Sigaralarda çoğu kansere neden olan 7 binden fazla kimyasal madde bulunurken elektronik sigaraların 2 bin civarında kimyasal madde içerdiği düşünülüyor.

Elektronik sigaralar ayrıca tütün dumanındaki en zararlı elementlerden ikisi olarak kabul edilen katran veya karbon monoksit üretmez. Ancak e-sigaralarla ilgili endişe, sıvı ve metal arasındaki kimyasal reaksiyonların arsenik, krom, nikel ve kurşun gibi toksik metallerin salınmasına yol açmasıdır.

Ve daha yeni araştırmalar, bu metallerin akciğerlerde hırıltılı solunum, öksürük ve nefes darlığına neden olan iltihaplanma gibi çok sayıda olumsuz sağlık etkisi ile ilişkili olduğunu buldu.

Elektronik sigara ile akciğer kanseri bağlantısı

Ancak akciğer kanserinin bir risk faktörü olduğu şimdiye kadar henüz derinlemesine araştırılmamıştı. Araştırma için araştırmacılar 2012-2014 ve 2018 Güney Kore Ulusal Sağlık Tarama programından elde edilen verilere baktılar.

Katılımcılar sigara içme geçmişlerine ve elektronik sigaraya yönelip yönelmemelerine göre altı gruba ayrıldı. Araştırmacılar 53 bin 350 kişinin akciğer kanserine yakalandığını ve 6 bin 350 kişinin bu hastalıktan öldüğünü tespit etti.

Beş veya daha fazla yıl önce sigarayı bırakan ve elektronik sigaraya yönelen eski sigara içenlerin, akciğer kanserine bağlı ölüm riski, elektronik sigara kullanmayan eski sigara içenlere göre iki kat daha fazlaydı. Ek olarak, sigarayı beş yıldan daha kısa bir süre önce bırakan ve elektronik sigaraya başlayanların akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 23, akciğer kanserine bağlı ölüm riski ise yüzde 71 daha yüksekti.

Çalışma , American Thoracic Society 2024 Uluslararası Konferansında sunuldu ve American Journal and Critical Care Medicine’de bir özet yayınlandı.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Deniz Temur

Recent Posts

Karaisali Biberi tescillendi! Coğrafi işaret aldı

Adana'nın Karaisalı ilçesinin sembolü haline gelen Karaisalı Biberi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi…

3 dakika ago

Hatay’da anız yangını korkuttu!

Hatay'da yaşanan anız yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Tarlada ilerleyen saatlerde de soğutma çalışması gerçekleştirildi.

3 dakika ago

Çikolata kisti görülme sıklığı artıyor

Kadınlarda son dönemlerde sıklıkla tespit edilen çikolata kisti (Endometriozis), tedavi edilmediği durumlarda ciddi ağrılara ve…

4 dakika ago

Küresel piyasalarda Orta Doğu etkisi

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin etkisiyle negatif bir seyir izlenirken, bugün ABD'de açıklanacak ADP…

9 dakika ago

Bayhan hiç evlendi mi? Şarkıcı Bayhan’ın çocuğu var mı? Hristiyanlık detayı

Bana Sen Lazımsın şarkısı ile yeniden gündem olan şarkıcı Bayhan, acıklı yaşamı ve kendine has…

9 dakika ago

Mersin’de 21 milyon TL’lik vurgun: Tefecilere dev operasyon: 5 tutuklama

Mersin polisinin yaptığı çalışmada faizle para vererek 21 milyon 354 bin TL haksız kazanç sağlayan…

10 dakika ago