Doğum yapmak mı yoksa erkek cinsel organına tekme atmak mı daha acı verici? Yanıt şaşırtıcı

Hangi deneyim daha acı verici? Doğum yapmak mı yoksa erkek cinsel organına tekme atmak mı? Bilim dünyası kolları sıvadı ve şaşırtıcı bir sonuca ulaştı!

Doğum yapmak mı yoksa erkek cinsel organına tekme atmak mı daha acı verici? Yanıt şaşırtıcı
Yayınlama: 13.06.2024
A+
A-

Erkekler ve kadınlar, cinsel organlara tekme atmanın mı yoksa doğum yapmanın mı daha acı verici olduğu konusunda uzun süredir tartışıyorlar. Karar hâlâ açıklanmış olsa da araştırmacılar, kişinin cinsiyetinin ağrı eşiğini belirlediğini ortaya çıkardıktan sonra cevabı bulmaya bir adım daha yaklaştı.

Arizona Üniversitesi’nden (UA) bilim insanları, ağrıyı üreten özel sinir hücreleri olan nosiseptörlerde fonksiyonel cinsiyet farklılıklarını tespit etti ; bu da erkeklerin ve kadınların ağrıyı farklı şekilde deneyimlediklerini öne sürdü.

Örneğin, kadınlardaki nosiseptörlerin ağrıyla bağlantılı bir hormona karşı daha duyarlı olduğu, erkeklerdeki sinir hücrelerinin ise aşamalı olmadığı bulundu. Bulguları, Ibuprofen gibi ağrı kesicilerde erkekleri ve kadınları ayrı ayrı tedavi edecek gelecekteki ilerlemelerin önünü açabilir.

Kapsamlı Ağrı ve Bağımlılık Merkezi’nin araştırma direktörü ve UA profesörü Dr. Frank Porreca, “Şimdiye kadar, ağrıya neden olan mekanizmaların erkeklerde ve kadınlarda aynı olduğu varsayımı vardı. Kavramsal olarak bu makale, erkeklerde ve kadınlarda ağrının nasıl üretilebileceğine dair anlayışımızda büyük bir ilerlemedir’ diye ekledi. Bir kişi yaralandığında nosiseptörler aktive oluyor ve insanların kendilerini tehlike kaynağından uzaklaştırmasına neden olan bir reaksiyonu tetikliyor; örneğin elinizi sobanın üstüne koymak veya bir denizanasının acı verici sokmasını deneyimlemek gibi” dedi.

UA ekibi, nosiseptör hücrelerinin hem erkek hem de kadınlarda bulunan maddelere (laktasyona ve meme gelişimine neden olan prolaktin ve uykuyu düzenleyen oreksin B) nasıl tepki verdiğini test etti. Yüksek dozda hormon verildiğinde kadınların nosiseptörleri aktive olurken, erkeklerinki hiçbir etki göstermedi. Öte yandan orexin B, erkek nosiseptörleri daha duyarlı hale getirdi ancak kadın nosiseptörlerini etkilemedi. Ekip daha sonra prolaktin ve oreksin B’yi bloke etmeye çalıştı. Prolaktinin engellenmesi kadınlarda nosiseptör aktivasyonunu durdurdu ancak erkekleri etkilemedi; oreksin B’nin engellenmesi ise tam tersi yönde çalıştı.

Kadınları mı erkekler mi daha çok acı çekiyor

Araştırmanın başyazarı Dr. Porreca, çalışmanın ‘ağrının erkeklerde veya kadınlarda daha kötü olduğunu göstermediğini, aksine erkeklerde ve kadınlarda nosiseptörlerin farklı olduğunu gösterdiğini’ söyledi.

Araştırmacılar, prolaktin ve oreksin B’nin nosiseptörleri duyarlı hale getirdiğini bildiren ayrı bir çalışmayı inceledikten sonra bu iki maddeyi seçtiler. Araştırmacılar, bulgularının herkese uyan tek bir çözüm yerine, kişinin cinsiyetine göre uyarlanabilecek daha iyi ağrı tedavisi tedavilerine yol açabileceğini umuyor.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.