Doç. Dr. Akyıldız: “Hepatit taşıyıcıları durumlarını genellikle tesadüfen öğreniyor”

Akyıldız, hepatit hastalarının tanı ve tedavi alabilmesi için toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekti. Acıbadem Adana Hastanesi’nde görev yapan Doç. Dr. Akyıldız, viral hepatitlerin bulaşıcı enfeksiyonlar sonucu gelişen karaciğer iltihaplanmaları olduğunu ve bu hastalıkların siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Ayrıca, hijyen kurallarına uymanın ve bazı hepatit virüslerine karşı geliştirilen aşıların hastalıklardan korunmada önemli rol oynadığını belirtti.

Viral hepatitlerin dünya genelinde yaygın olduğunu ve her yıl 1 milyondan fazla insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Akyıldız, Türkiye’deki kronik karaciğer hastalığı, siroz ve karaciğer kanseri vakalarının yarısından fazlasının viral hepatitlere bağlı olduğunu dile getirdi.

Hepatite neden olan beş farklı virüs türü olduğunu ifade eden Akyıldız, bunları A, B, C, D ve E olarak sıraladı. Hepatit A (HAV) ve Hepatit E virüslerinin (HEV) dışkı, su ve gıdalar yoluyla bulaştığını belirterek, hijyenik yaşam ve el yıkama alışkanlıklarının bu virüslerden korunmada etkili olduğunu söyledi. Akyıldız, Hepatit B (HBV) ve Hepatit C (HCV) virüslerinin ise kan yoluyla bulaştığını ve bu virüslerin hem akut hem de kronik karaciğere zarar verebileceğini vurguladı.

HBV enfeksiyonunun aşıyla önlenebileceğini belirten Akyıldız, Sağlık Bakanlığı’nın 1998 yılından bu yana çocukluk aşı programında Hepatit B aşısına yer verdiğini ve yüzde 90’ların üzerinde başarı sağlandığını ifade etti. HAV aşısının ise riskli bölgelere seyahat edecek bağışıklığı olmayan kişiler için önerildiğini ekledi.

Yaklaşık 30 yıldır HBV ve HCV’ye bağlı hepatitlerin tedavi edilebildiğini vurgulayan Akyıldız, HCV tedavisinde yeni yöntemlerle 2-3 ay gibi kısa sürede neredeyse tüm hastaların tedavi edilebildiğini belirtti. Türkiye’deki hepatit B ve C hastalarının dünya standartlarında tedavi imkanlarına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Akyıldız, taşıyıcıların çoğunlukla durumlarını tesadüfen öğrendiğini ve bu nedenle toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği’nin farkındalık artırma çalışmalarına dikkat çeken Akyıldız, amaçlarının viral hepatitlerin gelecekte insanlığı tehdit eden hastalıklar listesinden çıkarılması olduğunu ifade etti.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI

Yusuf Yıldız

Recent Posts

Küresel piyasalarda Orta Doğu etkisi

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin etkisiyle negatif bir seyir izlenirken, bugün ABD'de açıklanacak ADP…

39 saniye ago

Bayhan hiç evlendi mi? Şarkıcı Bayhan’ın çocuğu var mı? Hristiyanlık detayı

Bana Sen Lazımsın şarkısı ile yeniden gündem olan şarkıcı Bayhan, acıklı yaşamı ve kendine has…

51 saniye ago

Mersin’de 21 milyon TL’lik vurgun: Tefecilere dev operasyon: 5 tutuklama

Mersin polisinin yaptığı çalışmada faizle para vererek 21 milyon 354 bin TL haksız kazanç sağlayan…

2 dakika ago

Başkan Karalar: Hedefimiz varsıl, güvenli ve keyifli bir Adana

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana'yı varsıl, güvenli ve keyifli bir kent haline getirmeyi…

5 dakika ago

Bayhan aslen nereli, kaç yaşında? Bayhan evli mi, ağlatan hayat hikayesi

Popstar yarışmacı ile hayatımıza giren, kısa sürede şarkıları ve şarkı söylerken takındığı haller ile dikkatleri…

6 dakika ago

Kayserispor, ‘çirkin tezahürat ve saha olayları’ nedeniyle PFDK’ya sevk edildi

Süper Lig'de mücadele eden Kayserispor, Beşiktaş maçındaki kötü çirkin tezahürat ve saha olayları nedeniyle PFDK'ya…

9 dakika ago