Categories: EkonomiTREND HABERLER

Dezenflasyon ne demek? Mehmet Şimşek ‘en kötüsü geride kaldı’ diyerek duyurdu!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda en kötü sürecin geride kaldığını ve dezenflasyon sürecine girildiğini açıkladı. Peki dezenflasyon ne demek? Enflasyon bitti mi? Dezenflasyon ile deflasyon arasındaki fark ne? İşte dezenflasyo hakkında merak edilenlerin yanıtları…

Pek çok kişi “enflasyonun” genel fiyat seviyesindeki artış olduğunu bilir. Birçok kişi aynı zamanda “deflasyonun” genel fiyat seviyesindeki bir düşüş olduğuna da aşinadır. Ancak çok az insan enflasyondan deflasyona giden yolun detaylarını bilir. İşte bu yolun önemli bir taşı dezenflasyondur. “Dezenflasyon”, enflasyonun daha yavaş sevrettiği, fiyat artış hızının düştüğü geçiş dönemini ifade eden bir ekonomi terimidir. Dezenflasyon, yavaşlayan ama yine de ileriye doğru ilerleyen bir koşucu gibi tabir edilebilir. Dezenflasyonda, enflasyonda düşüş olsa da fiyatlar eskisinden daha yavaş bir oranda artmaya devam eder.

Deflasyon, enflasyon ve dezenflasyon fiyat seviyesinin farklı davranışlarını temsil eder. Gelin önce enflasyonla başlayalım.

Enflasyon nedir?

Enflasyon en basit tanımıyla, belirli bir süre boyunca genel fiyat seviyesindeki artış olarak tanımlanabilir. Şuan Türkiye’de yaşanan durum tam bir enflasyon ortamıdır. Fiyat artışları belirli bir süredir devam etmektedir.

Deflasyon nedir?

Deflasyon ise enflasyonun tam tersidir. Yani belirli bir sürede fiyatlardaki düşüşe deflasyon denir.

Dezenflasyon nedir?

Dezenflasyon nedir? sorusunun yanıtına. Dezenflasyon, enflasyonun halen devam ettiği bir dönemi tanımlar. Ancak enflasyondan ayrılan özellikleri vardır. Dezenflasyonda, fiyat artış hızı düşer. Yani genel bir tabirle yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçme sürecini dezenflasyon olarak tanımlayabiliriz. Yani 2024 yılında enflasyon halen bizimle birlikte olacak. Ama biraz daha az can acıtacak!

Dezenflasyon politikası nedir?

Enflasyonla mücadele, fiyat enflasyonunun hızının geçici olarak yavaşlamasıdır ve enflasyon oranının kısa vadede marjinal olarak düştüğü durumları tanımlamak için kullanılır.

Bir ekonominin enflasyonun düşmesine neden olabileceği pek çok şey vardır. Eğer bir merkez bankası daha sıkı bir para politikası uygulamaya karar verirse ve hükümet menkul kıymetlerinin bir kısmını satmaya başlarsa, bu durum  ekonomideki para arzını azaltarak enflasyonu düşürücü bir etkiye neden olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Deniz Temur

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

2 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

2 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

2 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

2 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

3 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

3 saat ago