CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: Pamukta hasat sürerken çiftçiler endişeli

Pamuk üretim maliyetinin 27-28 lira seviyelerinde olduğunu, ancak serbest piyasa fiyatlarının 19-20 lira arasında dalgalandığını belirten Barut, “Üreticimizin emekle ürettiği ürünler maliyetin altında satıldığında çiftçi biter, tarım yok olur. Pamuk alım fiyatları 30-35 lira arasında olmalı,” dedi.

Barut, pamukta kilo başına verilen prim desteğinin, planlı üretim modeli kapsamında yaklaşık 1 liraya düşürüldüğünü vurgulayarak, bu yanlıştan dönülmesini ve üreticilere destek verilmesini talep etti.

Barut, Karataş Ovası’ndaki hasat yapılan pamuk tarlasında çiftçilerle buluşarak, sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini tartıştı. Hasat dönemi sevinci yerine endişe yaşandığını belirten Barut, “Pamuk üretim maliyetleri çok yükseldi ve kuraklık yaşandı. Pamuk fiyatları henüz açıklanmadı. Bu yıl 1 kilogram pamuğun üretim maliyeti 27-28 lira. Üreticiler ürünlerini kaça ve kime satacaklarını bilmiyor,” şeklinde konuştu.

Pamuk alım fiyatlarıyla ilgili iktidarı uyaran Barut, “Pamukta maliyet göz önünde bulundurularak alım fiyatlarının 30 liranın üzerinde, 35 lira bandında olması gerekirken, çiftçiler ürünlerini 19-20 liradan satıyor. Bu, pamuk üreticisine yapılan en büyük kötülüktür,” dedi. Adana’da geçen yıllarda 3 milyon dekar pamuk ekimi yapılırken, bu yıl 150 bin dekar ekim alanı olduğu ve 70 bin ton pamuk rekoltesi beklendiğini belirten Barut, üreticilerin büyük bir tedirginlik yaşadığını ifade etti.

Barut, tarımsal üretim desteklerindeki azalmaya dikkat çekerek, “Planlı üretim adı altında tarımsal destekler azaltıldı. Pamukta kilo başına 1.6 lira olan prim desteği 3 yıldır aynı kaldı, bu miktarın 5 lira olması gerekiyordu. Mevcut durumda, dönüme 500 kilo verim alan çiftçiye yapılan destek 549 liraya düştü. Bu uygulama, çiftçiye adil değil,” dedi.

Pamuk üreticisi Celal Songur, “Bu yıl pamuk ektik ama ekmez olsaydık. Tarım politikası çok yanlış. Üretim maliyeti 27-28 lira, fiyatı ise 20-21 lira. Mazot, ilaç ve gübre fiyatları artarken pamuk fiyatı sabit kaldı. Çiftçiler başka işlere yöneliyor,” şeklinde konuştu. Karataş Ovası’nda 100 dönüm alanda pamuk üreten çiftçi Kadir Çetin de, “Maliyetler yüksek, zararına satıyoruz. Seneye pamuk ekmeyeceğiz,” dedi. Ziraat Mühendisi Selçuk Emlik ise, “Bu yıl çiftçilerin hiçbir ürünü para etmedi, pamukta maliyetler yüksekken fiyatlar düşük. Çiftçiler zararda ve hükümetten destek bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AYHAN BARUT

Yusuf Yıldız

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

4 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

4 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

4 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

4 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

5 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

5 saat ago