Categories: TREND HABERLERYaşam

Bilim dünyası keşfetti: Bitkilerin de zekası ve problem çözme yeteneği var!

Yeni bir çalışma, bitkilerin bir tür zekaya sahip olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar, yakındaki bir bitkinin böcekler tarafından yutulduğunu algılayarak ve yıkımı önlemek için uyum sağlayarak sorunları çözebildiklerini keşfettiler.

Pek çok bilim adamı zekayı, elektrik sinyallerinin bilgiyi işlemek için mesajları diğer sinirlere ilettiği merkezi bir sinir sistemine sahip olmak olarak tanımlar. Bunun yerine bitkiler, büyümelerine yardımcı olmak için suyu, mineralleri ve besinleri taşıyan bir hücre ağı olan bir damar sistemine sahiptir.

Artık bilim insanları, problem çözmeyi de bir işaret olarak içerecek şekilde zekanın yeniden tanımlanması çağrısında bulunuyorlar .

Cornell Üniversitesi’nde ekoloji ve evrimsel biyoloji profesörü Kessler şunları söyledi: ‘Zeka için yayınlanmış 70’ten fazla tanım var ve belirli bir alanda bile zekanın ne olduğu konusunda bir fikir birliği yok.’

Önceki çalışmalar, bitkilerin yapraklarının ve gövdelerinin zarar görmesi gibi çevresel strese maruz kaldıklarında yüksek frekanslı bir sıkıntı sesi çıkardığını bulmuştur.

Olayları hatırlıyorlar ve sayı sayabiliyorlar!

Araştırmacılar ayrıca bitkilerin sayı sayabildiğini , karar verebildiğini, akrabalarını tanıyabildiğini ve hatta olayları hatırlayabildiğini öne sürdüler .

En son keşif, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da bulunan altın başak çiçeklerinin böcekler tarafından yenildiğinde nasıl tepki verdiğini gözlemleyen ekip tarafından incelendi.

Bitki, böceğe bitkinin zarar gördüğünü ve zayıf bir besin kaynağı olduğunu bildiren bir kimyasal yaydı.

Uçucu organik bileşikler (VOC’ler) daha sonra, yenilmemek için aynı savunma mekanizmasını üreten yakındaki altın başaklar tarafından tespit edildi.

Kessler, “Bu bizim zeka tanımımıza uyuyor” diye açıkladı.

Deney nasıl yapıldı?

Ekip 2021’de altın başakların aynı zamanda komşu bitkilerin yapraklarından yansıyan daha yüksek uzak kırmızı ışık veya gün ışığı oranlarını da tespit edebildiğini gösteren deneyler gerçekleştirdi.

Uzak kırmızı ışık tüm bitki örtüsünün büyümesini etkiler.

Komşu bitkiler yakındaki bir altın başak ağacının yenildiğini hissettikçe daha hızlı büyüyerek ve daha fazla savunma kimyasalı salgılayarak adapte oldular.

Araştırmacılar, “Komşu bulunmadığında, bitkiler yenildiğinde hızlandırılmış büyümeye başvurmazlar ve otçullara karşı kimyasal tepkiler oldukça farklıdır, ancak yine de oldukça yüksek miktarda otçulluğu tolere ederler” dedi. Ayrıca bitkilerin, bir haşerenin varlığına işaret eden kimyasalın ‘kokusunu’ aldıkları da görüldü.

Kaynak: MUSTAFA BAYGIN/ÖZEL HABER

Deniz Temur

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

4 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

4 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

4 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

4 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

5 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

5 saat ago