Categories: Yerel Haberler

“Artan maliyetler ve eğitim sistemindeki yapısal sorunlar, dar gelirli aileler üzerindeki yükü ağırlaştırdı”

Kütük, raporda 2019, 2022, 2023 ve 2024 yıllarına ait okula başlama maliyetlerinin karşılaştırıldığını belirtti. 2024 yılında, okula başlama maliyetlerinin 2023 yılına kıyasla okulöncesi düzeyde %98,9, ilkokul düzeyinde %84,25, ortaokul düzeyinde %91,91 ve lise düzeyinde %80,46 oranında artış gösterdiğini vurgulayan Kütük, bu artışın aileler için ciddi bir mali yük oluşturduğunu ifade etti. Kütük, “Veliler zorunlu bağışlar, sınıf düzenlemeleri ve diğer ek masraflarla karşı karşıya kalmakta. Bu durum, özellikle alt ve orta gelirli aileleri derinden etkiliyor. Maliyet artışları, eğitimde fırsat eşitliğini tehdit eder hale geldi” diye konuştu.

Raporda ayrıca, okulların yeni eğitim öğretim yılına birçok eksiklikle başlayacağının altı çizildi. Kütük, “Okullarımız, fiziksel eksiklikler, temizlik ve güvenlik personeli yetersizlikleri gibi temel sorunlarla eğitim öğretim yılına giriyor. 65 bin güvenlik görevlisi, 105 bin temizlik personeli eksik. Yeterli öğretmen ataması yapılmadığı için, birçok öğrenci öğretmensiz kalma riskiyle karşı karşıya” dedi.

Kütük, raporda eğitim harcamaları ve MEB bütçesine de değinerek, “Eğitime ayrılan bütçe, maalesef ihtiyaçları karşılamaktan uzak. 2024 MEB bütçesinin büyük bir kısmı personel giderlerine ayrılmış durumda. Ancak, öğretmen maaşları yoksulluk sınırının altında. Öğretmen açığı derinleşiyor, fiziki altyapı yetersiz, ve eğitimdeki bu kriz büyüyor” açıklamasını yaptı.

Hasan Kütük, raporda eğitimdeki sorunların çözümü için şu önerileri sundu:

  • Okul bütçeleri oluşturulmalıdır: Okullara öğrenci başına belirlenen bir miktar bütçe ayrılmalı, velilerin üzerindeki mali yük hafifletilmelidir.
  • Öğretmen atamaları artırılmalıdır: Öğretmen açığını kapatmak için yeterli sayıda kadrolu öğretmen ataması yapılmalı, ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmelidir.
  • Personel maaşları iyileştirilmelidir: Eğitim çalışanlarının maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, eğitim öğretime hazırlık ödeneği artırılmalıdır.
  • Fiziksel altyapı geliştirilmelidir: Okulların fiziksel eksiklikleri giderilmeli, temizlik ve güvenlik personeli atamaları tamamlanmalıdır.
  • Eğitime ayrılan bütçe artırılmalıdır: Eğitime ayrılan bütçe artırılarak, uluslararası standartlara çekilmelidir.

Kütük, “Eğitimdeki bu ciddi sorunlar çözülmezse, çocuklarımız ve ülkemizin geleceği büyük bir risk altındadır. Eğitim sistemi, kaynak yetersizliği ve yanlış politikalar nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Bu durumu tersine çevirmek için acil adımlar atılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: ZİYA İPEK/ÖZEL HABER

Ziya İpek

Recent Posts

New York borsası düşüşle kapandı

New York borsası, jeopolitik risklerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı.

4 saat ago

Kayseri’de hırsızlıktan 55 suç kaydı bulunan 2 şahıs yakalandı

Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda ‘hırsızlık' suçundan ayrı ayrı 25 ve 30 suç kaydı…

4 saat ago

Birleşmiş Milletler’den acil ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Orta Doğu'da çatışmanın genişletilmesini kınadı, acil ateşkes çağrısında…

4 saat ago

Mersin Devlet Opera ve Balesi, yeni sanat sezonunu açtı

Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB) 2024-2025 sanat sezonuna açılış konseriyle başladı.

4 saat ago

ŞOK 2-8 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! 10 kg toz deterjan 239 TL, tuvalet kağıdı 109 TL’ye düştü: İndirim yağmuru başladı

ŞOK 2 Ekim 2024 aktüel ürünler kataloğu yayınlandı! Bu hafta ŞOK markette kapış kapış gidecek…

5 saat ago

Bakan Tunç: Narin’in katilleri, TCK’daki en ağır cezaya çarptırılacak

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Narin Güran cinayeti hakkında, “Bütün deliller, cumhuriyet savcılarımız tarafından etkin bir…

5 saat ago