AOSB Başkanı Sütcü, Türkiye’deki bir ilk olan “çevreci” projeyi duyurdu

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sanayicilere sunduğu hizmetleri çeşitlendirerek, teknolojiyi en üst seviyede kullanma hedefiyle bir adım daha attı. Bölgede geliştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanan yazılım sayesinde, firmalar artık sera gazı emisyonlarını güvenilir bir şekilde hesaplayabiliyor.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkan Yardımcısı Bekir Sütcü, bu yazılımın Türkiye’de doğrulanan ilk yazılım olmasının önemine dikkat çekti. Başkan Sütcü, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olarak sanayicilerin yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamalarını desteklemek amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşması’nın şirketlere karbonsuzlaşma adımları atma zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Sütcü, Türkiye’nin 2050 yılına kadar net “0” Karbon hedefini benimsediğini ve diğer Avrupa ülkelerinin de benzer taahhütlerde bulunduğunu ifade etti. Bu bağlamda, şirketlerin emisyon kaynaklarını belirleyip buna göre politikalar oluşturmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Başkan Sütcü, fosil yakıtların yaygın kullanımı nedeniyle küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunların ortaya çıktığını ve bu süreçte karbon ayak izinin önemli bir role sahip olduğunu belirtti. AOSB CES Projesi’nin, firmaların bu emisyonları güvenilir şekilde hesaplamalarını sağlayarak, yeşil dönüşüme katkıda bulunacağını ifade etti.

AOSB CES Projesi, 14064-1 kurumsal karbon ayak izi hesaplamasına uygun olarak tasarlanmış ve TSE tarafından onaylanmış Türkiye’deki ilk yazılım olma özelliğini taşıyor. Yazılım, emisyon faktörleri, net kalorifik değerler ve yükseltgenme faktörleri gibi verileri otomatik olarak hesaplayarak firmaların, danışman firmalara ihtiyaç duymadan sera gazı emisyonlarını güvenilir şekilde hesaplamasına olanak tanıyor.

Kullanıcı dostu ara yüzüyle kolayca kullanılabilen AOSB CES yazılımı, IPCC ve DEFRA gibi global verilerle emisyon hesaplamalarını yapıyor. Yazılım, firmaların karbon nötr hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurken, emisyon kaynaklarını grafiksel olarak sunarak azaltım için öncelik belirleme imkânı da sağlıyor. Ayrıca, enerji tüketimi ve üretim kıyaslamalarını kolaylaştırıyor ve sürdürülebilirlik raporlamalarında kullanılabilecek formatta emisyon değerlerini belirleme fırsatı sunuyor.

TSE tarafından onaylanmış ilk yazılım olan AOSB CES, sanayicilere güvenilir ve etkili bir çözüm sunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Fatma Uzer

Recent Posts

Süper Lig’de 7. haftanın VAR kayıtları yayınlandı

TFF, Trendyol Süper Lig'de 7. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı.

4 dakika ago

Osmaniye’de feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde iki otomobilin kafa kafaya çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 kişi…

17 dakika ago

İran’dan İsrail’e füze saldırısı: Kudüs ve Tel Aviv’de patlama ve siren sesleri

İran'dan İsrail'e 100'den fazla füze fırlatıldı. Kudüs ve Tel Aviv'de patlama ve siren sesleri duyuluyor.

32 dakika ago

Alıç sirkesi nedir, nasıl yapılır? İşte evde doğal sirke hazırlamanın püf noktaları!

Sirke yapımı, yüzyıllardır doğal sağlık ve mutfak dünyasının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Özellikle alıç gibi…

34 dakika ago

Euro Bölgesi’nde imalat sanayi eylülde zayıfladı: 2024’ün en sert düşüşü yaşandı

Euro Bölgesi'nde imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylül ayında 0,8 puan düşerek 45 puana…

57 dakika ago

Yeşil domatesin kabukları kelliğe çare oluyor! Bu şekilde uygulayınca saç dökülmesini bitiriyor

Yeşil domatesin sadece turşu olarak tüketildiğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz! Saç dökülmesi ve kepek sorunlarına karşı sunduğu…

1 saat ago