Categories: Gündem

‘Altın dakika’ larda hastaya ulaşmak için mücadele

Sağlık Bakanlığı’nca 2008 yılında yapılan projeyle göreve başlayan motosikletli acil sağlık ekipleri, Antalya’da da çalışmalarını yürütüyor. Turizm kentinde özellikle sahil bandında ve dar sokaklarda görev yapan motosiklet ambulanslar, daha çok, trafiğin yoğun olduğu veya ambulansın girmekte zorlandığı dar sokaklarda hizmet veriyor. Motosiklet ambulanslar, hızlı ve yüksek manevra kabiliyeti sayesinde ‘altın dakika’ olarak bilinen ilk 3-5 dakikada hastalara ulaşabiliyor.

İlk müdahaleyi yapan ekiplerin motosikletlerinde, hastaları yaşama bağlayacak olan, kara ambulansındaki gibi pek çok ekipman bulunuyor. Eğer hastanın hastaneye sevk edilmesi gerekiyorsa da kara ambulansı gelinceye kadar ilk müdahale yapılabiliyor. Henüz çok alışılmış bir uygulama olmadığı için, motosiklet ambulansları görenler, ‘Hastayı nasıl götüreceksiniz’ diye soruyor.

 En büyük sıkıntılardan biri trafik

Motosiklet ambulansın hızlı olmasından memnun kalan bazı vatandaşlar, ihtiyaçları olduğunda 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayıp özellikle motosiklet ambulans talep ediyor. Hastalara hızlı müdahale için ellerinden geleni yapan motosikletli ambulans ekiplerinin en büyük sıkıntılarından biri ise trafik oluyor. Motosikletten siren sesini duyan sürücüler, zaman zaman kara ambulansını göremediği için yol vermiyor. Zamanla yarışan sağlık ekipleri, böyle durumlarda trafikteki araçlarla mücadele ediyor.

‘Hastayı nasıl götüreceğimiz soruluyor’

Trafikte motosikletli olmanın zorluklarını anlatan Acil Tıp Teknisyeni Özkan Esmek, “Motosiklete ayrı bir hevesim vardı zaten. Böyle bir birim kurulacağını öğrenince aday oldum. Seçildim ve 10 yıldır görevimin başındayım. Daha çok sahilde görev yapıyoruz. Boğulma, sıcak çarpması gibi vakalara müdahale ediyoruz. Şehir merkezinde trafik kazalarına bakıyoruz. Vatandaşlar bizi ilk gördüklerinde polis sanıyorlar. Polis olmadığımızı öğrenince hastayı nasıl götüreceğimizi soruyorlar. Biz de götürmediğimizi ancak tüm müdahaleyi yapabildiğimizi söyleyince hoşlarına gidiyor” dedi.

‘Bize alıştılar’

Yaklaşık 10 yıldır motosiklet ambulansta görev yaptığını söyleyen Emre Küçükbozbey ise şöyle konuştu:

“Çocukluğumdan bu yana motosiklet kullanmaya bir hevesim vardı. Bunun neticesinde böyle bir uygulama yapılacağını duyunca bu işe gönül verdim. Daha çok sahil bölgesinde çalışıyoruz. Araçların yoğun olduğu veya kara ambulansının giremediği yerlerde vakalara müdahale ediyoruz. İlk başladığımız yıllarda çok tanınmayan bir sistem olduğu için vatandaşlar ne olduğunu bilmiyordu. Daha sonra göre göre bize alıştılar. Hatta artık özel istek olarak komuta merkezini arayarak özellikle ‘Motosiklet ambulans gelsin. Onlar daha hızlı geliyor’ diyenler oluyormuş.”

Vecih YAMANYILMAZ

Recent Posts

Zeynep Atılgan kimdir, kaç yaşında? Zeynep Atılgan dizileri hangisi?

Doktor Cha dizisi uyarlaması olan Bahar dün akşam heyecan dolu 2. sezonu ile ekrana geldi.…

24 saniye ago

Bu zamana kadar yanlış kaynatıyormuşuz! Ihlamuru bu şekilde demleyince, faydası 10 katına çıkacak!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, grip ve boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklar artış gösteriyor. İnatçı…

1 dakika ago

Talas’ta atık yağlar ekonomiye dönüşüyor

Talas Belediyesinin atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesini önlemek ve ekonomiye kazandırmak hedefiyle başlattığı…

3 dakika ago

Bakan Kacır: TEKNOFEST’ler Türkiye’nin tam bağımsız yolculuğuna devam etmesini sağlayacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “TEKNOFEST’ler bu ateş çemberindeki zor coğrafyada Türkiye’nin tam…

13 dakika ago

Çopuroğlu’ndan CHP’li Genç’e sert tepki: Sizin izlediğiniz politika, faydadan çok zarar veriyor

AK Parti Kayseri Milletvekili Şaban Çopuroğlu; eğitim sistemini eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kayseri Milletvekili…

20 dakika ago

Cuma günü tatil mi olacak 2024 resmi tatil mi?

Son günlerde sosyal medyada sık sık cuma günü tatil mi oldu sorusu gündeme geliyor. Sıklıkla…

20 dakika ago