2024 yılı Adana Ahisi seçilen İsmail Isınır: Gençler, zanaata yönelmiyor, memuriyet peşinde koşuyor!

Adana’nın Ahilik geleneği, 2024 yılında saat ustası İsmail Isınır ile devam ediyor. Ortaokuldan sonra saatçilik mesleğine adım atan 50 yıldır aynı dükkanda mesleğini sürdüren Isınır, meslek yaşamını, ahilik sürecini ve çırak yetişmeme problemini Referans Türk’e aktardı.

2024 yılı Adana Ahisi seçilen İsmail Isınır: Gençler, zanaata yönelmiyor, memuriyet peşinde koşuyor!
Yayınlama: 27.09.2024
Düzenleme: 27.09.2024 16:01
A+
A-

Çıraklık, kalfalık, ve ustalık dönemlerini anlatan Isınır, bu süreçte elde ettiği deneyim ve bilgi birikiminin kendisini Adana’nın en saygın saat ustalarından biri haline getirdiğini söyledi.

Isınır,  merkez Seyhan ilçesi Büyüksaat civarındaki 6 metrekarelik işyerinde, mesleğe başlama hikayesini anlattı. Ortaokulu bıraktıktan sonra saat tamiratına başladığını, çıraklık ve kalfalıktan sonra 10 yıl içinde bu işi iyice öğrendiğini aktardı. Yetkinlik kazandıktan sonra askeri gittiğini ifade eden Isınır, vatani görevini tamamlamasının ardından 1974 yılında kendine ait iş yerini açarak o günden bu yana mesleğini icra ettiğini aktardı.

Isınır, bu süre zarfında mesleğinden büyük bir memnuniyet duyduğunu ve saatçilikteki titizliğin, sabrın ve müşteri memnuniyetinin önemini vurguladı.

İsmail Isınır, Ahilik geleneğini sürdürmenin gururunu yaşıyor. Bu yıl Adana Ahisi seçilen Isınır, “Ahilik programında bana bu ünvanı sundular, kabul ettim ve Ankara’ya evrakları gönderdik. Onaylandıktan sonra 2024 yılının Ahisi ilan edildim. Bu benim için büyük bir onur. Yıllardır verdiğim emeğin karşılığını almak beni ve ailemi çok mutlu etti” ifadelerini kullandı.

Ahilik töreninde, vali, emniyet müdürü, milletvekilleri ve birçok önemli ismin katılımıyla gerçekleşen etkinliklerin çok başarılı geçtiğini belirten Isınır, “Bando takımı, folklor ekibi, pilav ve tatlı ikramları ile geleneklerimize uygun bir kutlama oldu. Çok memnun kaldım” dedi.

Gençler zanaata yönelmiyor

Saatçilik mesleğine gönül vermiş bir usta olarak çırak ve kalfa bulma zorluklarından bahseden Isınır, “Günümüzde mesleğe yeterli ilgi gösterilmiyor. Gençler, zanaata yönelmiyor; daha çok memuriyet peşinde koşuyor. Oysa ki zanaat altın bileziktir. Berberden kunduracıya, araba tamircisinden boyacısına kadar her meslek birbirine bağlıdır.” dedi. Sanat okullarının önemine değinen Isınır, bu okullara daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirtti.

Isınır, mesleğine olan sevgisini ve sabrını koruyarak, yeni nesillere bu geleneği aktarabilmeyi umduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: YUSUF YILDIZ/ ÖZEL HABER

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.